
پیامبر اکرم (ص) و انبیای گذشتههمگی بهظهور مهدی موعود بشارت دادهاند کهدنیا در آخرالزمان تحت حکومت واحدهقرار میگیرد و اسلام شرق و غرب عالم را فرا میگیرد، قانون، قانون خدا میشود، حاکمیت مخصوص خداوند متعال میشود.
اما آیا میدانید بعد از ظهور حضرت مهدی (عج) چهاتفاقاتی میافتد و از زمان ظهور تا شهادت آن حضرت چهرخ میدهد؟ در این بخش از مجله اینترنتی فنجان بهرخ دادهایی پیش بینی شدهبعد از ظهور امام زمان (عج) خواهیم پرداخت.
یکی از تحولات جهان حرکت و سیر جهان مادهبهسوی عالم غیب و بازگشت انسان بهسوی خدا و رویاروئی انسان با قدرت او و یا رفتن بهسوی ملاء اعلی و آخرت است کهقرآن و معارف اسلامی از آن پردهبرداشتهاند .
در قرآن و کتاب ادیان دیگر آمدهاست کهرستاخیز و قیامت مقدمات و نشانههایی در پی دارد کهیکی از این نشانهها پیش از برپائی رستاخیز و قیامت حکومت مهدی ـ علیهالسلام آخرین منجی بشریت است کهتمام انبیاء الهی ظهور او را بشارت دادهاند.
ظهور حضرت مهدی (عج) مقدمهای بر راهیابی بهسوی جهان آخرت و البتهقبل از برپایی قیامت است.در بسیاری از روایات آمدهاست است کهعدهای از پیامبران و امامان بعد از مهدی ـ علیهالسلام ـ رجعت کردهو حکمرانی میکنند . اعتقاد بهرجعت یک امر روشن و غیر قابل انکاراست کهدر روایات بسیار موثقی بدان اشارهشدهاست.
طبق فرمایش امام صادق علیهالسلام پس از حکومت حضرت مهدی ، حکومت یازدهمهدی دیگر، آغاز میگردد همانطور کهایشان فرمودند :«همانا بعد از قائم، یازدهمهدی از فرزندان حسین ـ علیهالسلام ـ از ما اهل بیت اند».[2]
بهدلیل وجود برخی ابهاماتی کهدر کیفیت رجعت و حکومت امامان پس از ظهور موعود وجود دارد نمی توان بهطور یقین دربارهحوادث و پیش آمدهای آن اظهار نظر نمود. از امور و حوادث پس از حکومت حضرت مهدی -علیهالسلام ـ و در آستانهو همزمان با رجعت حکومت یازدهمهدی از اولاد امام حسین است کهدر برخی از روایات بهآن اشارهشدهاست اما هیچ گونهتوضیح و تفصیلی دربارهآن امامان وجود ندارد. آنچهمیتوان از ویژگی این بزرگواران گفت این است کهآنها افراد وارستهو شایستهای هستند کهچنین لیاقتی دارند.
دربارهشهادت امام زمان (علیهالسلام) دو دستهروایات وجود دارد کهدر برخی بهوفات حضرت و در برخی دیگر بهشهادت آن حضرت اشارهشدهاست. این روایات عبارتند از:
1.یکی از معتبرترین روایات کهدربارهوفات حضرت مهدی بعد از حکومتش میباشد فرمودهامام صادق (ع) است کهتفسیری است از آیه«ثُمَّ رَدَدْنا لَکُمُ الْکَرَّهَ عَلَیْهِمْ»[3] امام صادق (ع) میفرماید:مراد، زندهشدن امام حسین ـ علیهالسّلام ـ با اصحاب خود در عصر امام زمان است در حالیکهکلاهخودهای طلائی بر سر دارند و بهمردم رجعت امام حسین ـ علیهالسّلام ـ و یارانش را اطلاع میدهد تا مؤمنان بهشک و تردید نیفتند.
این در حالی است کهحضرت مهدی ـ علیهالسّلام ـ در میان مردم حضور دارد. هنگامی کهمردم امام حسین ـ علیهالسّلام ـ را بهخوبی شناختند و بهاو ایمان پیدا کردند، مرگ حضرت حجّت ـ علیهالسّلام ـ فرا میرسد و امام حسین، غسل و حنوط و کفن و خاک سپاری حضرت را برعهدهمیگیرد زیرا کهامام را جز امام، غسل نمی دهد»[4].
2.یکی دیگر از روایاتی کهاز امام صادق بهوفات حضرت مهدی (عج) اشارهمیکند این فرمودهایشان در جواب بهاین سوال است که:اولین کسی کهبهدنیا رجعت خواهد کرد چهکسی است؟ میفرماید:اولین رجعت کنندهبهدنیا، امام حسین است کهپس از رجعت او و یارانش در حالیکههفتاد پیامبر نیز او را همراهی میکنند، حضرت قائم (عج) انگشترش را بهامام حسین واگذار میکند و چشم از جهان فرو میبندد امام حسین ـ علیهالسّلام ـ نیز تجهیز، غسل و کفن و دفن حضرت را برعهدهمیگیرد»[5].
دومین روایات آن دستههستند کهبهشهادت همهمعصومین و حضرت مهدی (عج) اشارهدارند:
امام حسن مجتبی ـ علیهالسّلام ـ میفرماید:و اللهلقد عهد الینا رسول اللهـ صلّی اللهعلیهو آلهو سلّم ـ ان هذا الامر علیکم اثنا عشر اماماً من ولد علی و فاطمه، ما منا الامسموم او مقتول»[6] بهخدا سوگند رسول خدا این عهد و وعدهرا بهما دادهاست کهامر امامت را دوازدهتن از فرزندان علی ـ علیهالسّلام ـ و فاطمهـ علیها السّلام ـ بهدست خواهند گرفت و هیچ کدام از ما نیست مگر اینکهیا بهوسیلهسم و یا با کشتن، شربت شهادت خواهند نوشید.
2-3٫همچنین فرمودهگرانقدری از امام صادق ـ علیهالسّلام ـ و امام رضا ـ علیهالسّلام ـ وجود دارد کهبهشهادت همهامامان اشارهدارد:«ما منا الامسموم او مقتول»[7] هیچ یک از ما نیست مگر اینکهمسموم و یا مقتول میباشد.
بر اساس احادیث امام حسن و امام صادق و امام رضا علیها السلام علمای شیعهروایات دال بر شهادت را ترجیح دادهاند و همگی بهشهادت رسیدن این حضرت را قبول دارند همچنین مرحوم علامهمجلسی در بحارالانواردر این بارهنوشتهاست که«انهم ـ علیهم السّلام ـ لا یموتون الا بالشهاده»[9]؛ این بزرگواران نمی میرند مگر با شهادت.
در برخی از منابع شیعیان فقط یک روایت دربارهچگونگی شهادت امام عصر وجود دارد اما این روایت موثق نیست و در منابع معتبر شیعی نقل نشدهاست . در این روایت نقل شدهقاتل حضرت زنی بهنام سعیدهاز طایفهبنی تمیم و دارای محاسن و ریش شبیهمردان است کههنگام عبور حضرت، از بالای بام سنگی را بهسوی حضرت پرتاب میکند و حضرت را بهشهادت میرساند[11]اما این روایت معتبر نیست وکیفیت و نحوهشهادت آن حضرت چندان روشن نمی باشد.
امام صادق ـ علیهالسّلام ـ میفرماید:«اولین کسی کهقبر او شکافتهمیشود و بهسوی دنیا باز میگردد، حسین بن علی ـ علیهالسّلام ـ است.»[11] و در جای دیگر کهاشارهبهطولانی بودن حکومت امام حسین در عصر رجعت دارد ، میفرماید:«نخستین فردی کهبهدنیا باز میگردد، حسین بن علی است پس حکومت میکند تا وقتی کهدر اثر پیری ابروان او بر چشمانش میافتد.»[12]
جابر در روایتی از امام باقر ـ علیهالسّلام ـ میفرماید :امام حسین (ع ) در روز عاشورا پیش از شهادتش دربارهرجعت خود و یارانش اینگونهسخن گفت:«بشارت باد شما را بهخدا قسم اگر این قوم ما را بکشند، ما نخستین کسانی هستیم کهنزد پیامبرمان باز میگردیم و تا مدتی کهخدا بخواهد توقف خواهیم کرد، آن گاهمن اولین کسی هستم کهقبرش شکافتهمیشود و ناگهان از قبر خارج میشوم، در حالی کهامیر المؤمنین نیز از قبرش خارج شدهو مهدی ما نیز قیام نمودهاست.»[13]
این روایت بهرجعت امام حسین و امیر المؤمنین همزمان با قیام مهدی موعود (عج) اشارهدارد.در روایت دیگر امام صادق ـ علیهالسّلام ـ میفرماید:«امام حسین ـ علیهالسّلام ـ همراهبا شهدای کربلا و هفتاد پیامبر، بازگشت مینماید. رو میآورد بهسوی دنیا امام حسین همراهبا کسانی کهبا وی بهقتل رسیدهبودند و همراهی میکنند او را هفتاد پیامبری کهبا موسی بن عمران مبعوث شدند. آن وقت حضرت قائم انگشترش را بهاو میسپارد.»[14]
پی نوشت ها:
1- کورانی، علی، عصر ظهور، ترجمهمهدی حقّی، تهران، امیرکبیر، 1385ش، ص355٫
2- شیخ طوسی، غیبت، قم، موسسهالمعارف الاسلامیه، 1411ق، ص229٫
3- سورهمبارکهاسراء، آیه6٫
4- بحار الانوار، ج 27، ص 217، موسسهالوفاء ـ بیروت.
5- همان ، ج 27، ص 217٫
6- همان و اعلام الوری باعلام الهدی، طبرسی، ص 349، دارالمعرفهـ بیروت.
7- همان و اعلام الوری باعلام الهدی، طبرسی، ص 349، دارالمعرفهـ بیروت.
8- چشم اندازی بهحکومت مهدی، نجم الدین طبسی، ص 214، چاپ اول، 1381، بوستان کتاب ـ قم.
9- بحار الانوار، ج 27، ص 213٫
11- تاریخ ما بعد الظهور، سید محمد صدر، ص 881، مکتبهالامام امیرالمؤمنین ـ علیهالسّلام ـ، اصفهان.
11- میزان الحکمه، ج 4، ص 58، ش 6932، محمدی ری شهری، چاپ مکتب الاعلام، 1362 هـ .ش.
12- معجم احادیث المهدی، ج 5، ص 328، ش 1766٫
13- بحار الانوار، ج 53، ص 61، حدیث 52٫
14- معجم احادیث المهدی، ج 3، ص 89، ش 1