
در آقایان هورمون تستسترون عامل بوجود آورندهی صفات ثانویهمردانهاست، این هورمون با تاثیر بر تارهای صوتی موجب بم تر شدن صدا میگردد. زیر بودن بیش از حد صدا در آقایان یا همان زنانهبودن صدا، بهعلت ایجاد انقباض ناخواستهو غیر ارادی در تارهای صوتی ایجاد میشود.
همهما میدانیم کهگفتار مهمترین عامل برقراری ارتباط میان انسان هاست.هر فرد تقریبا 70% از ارتباطات خود را با گفتار انجام میدهد و نقش بهخصوصی در زندگی اجتماعی اش ایفا میکند.
بهنظر شما صدای فرد چقدر در رابطهبا تفکرات ما نسبت بهشخصیت وی موثر است؟ غالبا در برخورد با افراد غریبهو ناآشنا پس از ظاهر اولین عاملی کهنظر ما را جلب میکند صدای وی است کهباید متناسب با سن، جنس و جثهی فیزیکی اش باشد .حال مردی را در نظر بگیرید کهصدایش این تناسب را نداشتهباشد، گاها این عدم تناسب در آقایان منجر بهصدمات زیانبار و جبران ناپذیری اعم از؛ جدی گرفتهنشدن و تمسخر توسط دوستان و آشنایان، از دست دادن فرصت های شغلی، ناکامی در روابط عاطفی بهدلیل فرض عدم وجود صفات مردانه، در این افراد خوهد شد. در دوران بلوغ در پسرها تغییرات فیزیکی در اندازهحنجرهو جایگاهقرارگیری آن در گردن بوجود میآید؛ حنجرهبزگ تر شدهوهمچنین کمی بهسمت پایین میآید کههمین امر موجب بلندتر شدن تارهای صوتی و بهاصطلاح بم تر شدن صدا میگردد.
علاوهبر روند رشدی، عوامل دیگری همچون نقایص هورمونی، عوامل روانشناختی و عوامل اجتماعی نیز در وجود این اختلال نقش دارند. در آقایان هورمون تستسترون عامل بوجود آورندهی صفات ثانویهمردانهاست، این هورمون با تاثیر بر تارهای صوتی موجب بم تر شدن صدا میگردد. زیر بودن بیش از حد صدا در آقایان یا همان زنانهبودن صدا، بهعلت ایجاد انقباض ناخواستهو غیر ارادی در تارهای صوتی ایجاد میشود. یعنی علی رغم اینکهتارهای صوتی از نظر اندازهمانند سایر مردان میباشد ولی نوعی انقباض شدید باعث کوتاهشدن تارهای صوتی و در نتیجهزیر شدن صدا میشود.
برخی از قاریان و یا افراد حرفهای از جملهخوانندگان سبک کلاسیک میتوانند بهصورت ارادی این حالت را ایجاد کنند و سپس بهحالت عادی بازگردند.
از عوامل روانشناختی این اختلال کهشیوع آن ها نیز رو بهافزایش است ترس از مسئولیت های فردی بعد از بلوغ و از دست دادن حمایت های عاطفی و اجتماعی، اعتماد بهنفس کم و عدم تمایل بهصحبت در جمع با صدای بلند، عدم توجهو اهمیت دادن بهصدای خود، مسائل تربیتی اعم از وجود یک پیوند عاطفی عمیق میان فرد و مادر خود میباشد. در رابطهبا عوامل محیطی نیز مواردی همچون قرار گرفتن در محیط زنانه، نداشتن مسئولیت های اجتماعی، تشویق نشدن برای پذیرش نقش مردانهو یا ماندن در دوران کودکی مطرح شدهاند.
علی رغم وجود عوامل روانشناختی و محیطی کهدر بالا مطرح شد، بهصورت فیزیکی توانایی های تنفسی نقش مهمی در باقی ماندن این صدا دارد.
باید بدانیم کهاین اختلال اغلب درمان پذیر بودهو راههای درمانی آن بسیار راحت هستند. آسیب شناس گفتار و زبان بعد از ارزیابی هایی کهانجام میدهد و تشخیص علت اختلال با ارائهتمرینات صوتی در دورههای زمانی محدود برای پایین آوردن جایگاهحنجرهدر گردن بهدرمان مبادرت میورزد.
چنانچهخود یا یکی از نزدیکان و دوستان شما این مشکل را دارد هرچهسریعتر وی را بهگفتار درمانی معرفی کنید.
و در آخر؛ همیشهبهیاد داشتهباشیم کههیچوقت برای داشتن یک صدای خوب دیر نیست.