یکی از مشکلاتی که خانم های خانه دار با آن روبرو هستند کپک زدن برخی از مواد غذایی مانند رب ، ترشی و آبغوره است که در ادامه دلایل ایجاد کپک و راه حل جلوگیری از آن را توضیح می دهیم.
نکاتی کهباید در مورد کپک رب ، آبغوره و ترشی بدانید
کپک ها نوعی ضایعهغذایی هستند کهبیشتر با رنگ های سفید یا آبی روی انواع مواد خوراکی مانند رب ، ترشی و آبغوره دیدهمیشوند . کپک ها اگرچهبیماری خطرناکی ایجاد نمی کنند، اما گاهی موجب ضعف سیستم ایمنی بدن میشوند .عاملی کهباعث گسترش و افزایش کپک میشود، مقدار بیش از حد رطوبت است ، اما همان طور کهشاید خیلی از شما تجربهکردهباشید، نمی توان از شر کپک در محیط خنکی مثل یخچال هم درامان ماند . در این بخش از خانهداری مجله اینترنتی فنجان با دلایل ایجاد کپک و راهحل جلوگیری از آن بر روی مواد غذایی مانند رب و ترشی و آبغورهآشنا خواهید شد.
نکاتی دربارهدلایل زدن کپک رب گوجهفرنگی و نحوهجلوگیری ازآن
مهم ترین علت های کپک زدن رب
زدن کپک برروی مواد غذایی یکی از مشکلاتی است کهاغلب خانم های خانهدار با آن مواجههستند . یکی از مواد غذایی کههمهما بهطور رایج با کپک زدگی آن مواجهمیشویم رب گوجهفرنگی است.
بسیاری از ما برای ماندگاری بالاتر و جلوگیری از کپک زدگی رب گوجهفرنگی را داخل فریزر نگهداری میکنیم کهاین کار اصلا صحیح نمی باشد.
برای پیشگیری از کپک زدن رب گوجهفرنگی لازم است قوطی های کوچک آن را خریداری نماییم و قوطی را قبل از باز کردن بجوشانیم تا میزان آلودگی سطح قوطی کمتر شود.
اگر رب گوجهفرنگی را بهمقدار زیاد تهیهکردید ،آن را داخل ظرف های کوچک بریزید و سپس پوششی مناسبی روی آن قرار دهید تا قارچ ها نتوانند روی سطح رب رشد کنند.
در گذشتهخانم های خانهدار روی رب روغن میریختند ، این کار سبب میشد کهاکسیژن رسانی بهرب متوقف شود و رب دیگر کپک نزند.
آیا میتوان رب کپک زدهرا مصرف کرد
از اصلی ترین عواملی کهسبب کپک رب میشود رطوبت است بنابر این برای برداشتن رب از داخل قوطی از یک قاشق خیس استفادهنکنید.
اگر چهبهترین روش نگهداری رب گذاشتن آن داخل یخچال است اما گذاشتن رب داخل یخچال سبب کپک نزدن آن نمی شود بلکهتنها رشد باکتری ها و قارچ ها در دمای یخچال فقط کند میشود.
بسیاری از خانم ها در صورت کپک زدن رب فقط با قاشق روی رب و قسمت کپک زدهرا بر میدارند و باقی رب را مصرف میکنند اما باید بدانید اگر رب تان کپک زد دیگر آن را مصرف نکنید زیرا سم هایی کهبهوسیلهکپک زدن در رب تولید میشود در لایههای پایینی نفوذ میکند و اسپور (هاگ) قارچ ها کهبا چشم قابل دیدن نیستند نیز وارد لایههای پایینی میشود. مصرف این رب ها بسیار برای سلامتی خطرناک است.
آیا کپک آبغورهخطرناک است
نحوهجلوگیری از کپک زدن آبغوره
یکی از مواد غذایی کهخیلی زود دچار کپک زدگی میگردد آبلیمو وآب غورهاست . اگر آبغورهو آبلیمو کپک بزند غیر قابل استفادهمیگردد و برای سلامت بدن مضر میباشد.
برای پیشگیری از کپک زدن آبلیمو وآب غورهلازم است نکات مهم زیر را رعایت کنید.
بهتر است برای نگهداری آبلیمو وآب غورهاز بطری های شیشهای با رنگ تیرهکهنور را از خود عبور نمی دهند استفادهکنید زیرا بطری های پلاستیکی بهعلت فعل و انفعالات آبلیمو وآب غورهبا دیوارهپلاستیکی مواد سمی و سرطان زا تولید میکنند.
برای جلوگیری از کپک زدن آبلیمو وآب غورهشیشهحاوی این مواد را در آب بجوشانید زیرا این کار سبب از بین رفتن آنزیم و باکتری های داخل آن میشود و بهقارچ ها امکان رشد نمی دهد.
بهتر است آب لیمو یا آب غورهرا داخل شیشهتمیز بریزید و بهمقدار خیلی کم لبهشیشهرا خالی بگذارید و سپس درپوشی روی آن بگذارید تا اکسیژن بهداخل آن راهنیابد و کپک ها امکان رشد نداشتهباشند .
کپک ترشی را چهکنیم؟
خطرات مصرف خیار شور و ترشی کپک زده
ترشی یکی دیگر از مواد غذایی است کهبهسرعت کپک میزند . کپک ترشی از میلیون ها میسلیوم کپک تشکیل شدهکهبرخی از آن ها بی خطر و برخی دیگر بیماری زا هستند . بنابراین بهتر است ترشی های کپک زدهرا نخورید زیرا شما قادر نخواهید بود کپک های بیماری زا را شناسایی کنید و با خوردن این کپک ها بیمار میشوید . همچنین باید بدانید ترشی حاوی سرکه مایع است کهامکان انتشار کپک های بیماری زا در تمام آن وجود دارد .
آیا کپک ها میتوانند خطرناک باشند؟
آیا باید مواد غذایی کپک زدهرا دور بریزیم
برخی از گونههای کپک سم تولید میکنند و موجب مسمومیت میشوند. این گونهکپک ها معمولا بهصورت کوکی شکل و پنبهای مانند هستند، در گرما و رطوبت بهسرعت رشد کردهو سم خطرناک "مایکوتوکسین" تولید میکنند ، این سم مواد غذایی را نرم و طعم شان را ترش مزهمیکنند و رنگ شان را تغییر میدهند . این سم بهراحتی میتواند موجب بروز مسمومیت های خطرناک و در مواقع ضعف سیستم ایمنی بدن، سرطان زا شود . معمولا کپک های مولد سم مایکوتوکسین، روی مواد غذایی کهدارای ارزش تغذیهای بالایی هستند نظیر انواع آجیل و گوشت ها رشد میکنند و بسیار خطرناک تر از کپک های میوههستند .
برخی از کپک ها هم باعث بروز مشکلات تنفسی و واکنش های آلرژیک میشوند.
برخی کپک ها هم مفید بودهو در صنایع لبنی کاربرد دارند .