
طبق نظریهآکادمی پوست، ریزش روزانه50-100 تار مو طبیعی است اما هنگامی کهاین ریزش مو در دختران و زنان جوان غیرطبیعی و بیش از حد شود، باعث نگرانی خواهد شد زیرا معمولا ریزش مو در دوران جوانی دور از انتظار است، این نوع ریزش مو ممکن است بهدلایل مختلفی رخ دهد.
تقریبا اکثر دلایل ریزش مو موقتی میباشند بنابراین نگران نباشید. در این بخش از سلامت پوست و موی مجله اینترنتی فنجان سعی شدهاست تا برخی روش های طبیعی برای پیشگیری از ریزش مو در زنان و دختران جوان، دلایل احتمالی ریزش بیش از حد مو و گزینههای درمانی معرفی شود.
موی آقایان در اثر ریزش موی ارثی (AGA) در قسمت جلوی سر بهمرور نازک شدهو پوشانندگی خود را از دست میدهد و خط موها در پیشانی عقب میرود اما در موهای قسمت پشت سر آقایان هیچ تغییری ایجاد نمی شود.
در خانم ها ریزش موی ژنتیکی سبب میشود تمام موهای سر نازک شوند و قسمت بانک موها (موهای قسمت پشت سر) تغییر کند و قسمت بانک موها برای کاشت از کیفیت مطلوب برخوردار نباشد.
این امر بهدلیل مقادیر زیاد هورمون های آندروژن از جملهتستوسترون کهتوسط غدد آدرنال در زنان ایجاد میشود رخ میدهد. این بیماری ریشهژنتیکی داشتهو هنگام تولید آندروژن ها باعث بلوغ آن ها خواهد شد. افزایش سطح هورمون های رشد بر فولیکول های مو تاثیر میگذارند بنابراین در نهایت باعث ریزش مو خواهند شد.
برخی از عفونت های قارچی مانند تینهآ کاپیتیس یا عفونت قارچی پوست سر ممکن است باعث ریزش مو در کودکان و بزرگسالان شود. علایم این بیماری شامل ریزش مو در نقطهای از پوست سر، لکههای طاسی و خارش پوست سر است.
این یک اختلال روانشناختی است کهفرد میل برای کندن مو در خودش احساس میکند. اختلال موکنی در بزرگسالی و نوجوانی رخ میدهد.
این مشکل زمانی رخ میدهد کهزنان موهای خود را ببافند یا بهصورت دم اسبی یا خرگوشی ببندند.
ریزش مو همچنین میتواند یک اثر جانبی از داروهایی چون مسدود کنندههای بتا، آمفتامین ها، هپارین ووارفارین باشد. دارو های مرتبط با سرطان نیز باعث ریزش بیش از حد مو خواهند شد.
رژیم های غذایی ناسالم و اختلالاتی چون بولیمیا نروزا در دوران نوجوانی میتواند مسئول ریزش مو باشند کهبر وزن فرد نیز تاثیر میگذارند.
یکی از علل ریزش موی خانم ها فقر آهن است. فقر آهن با آزمایش خون قابل تشخیص است. افراد دچار فقر آهن بهتر است زیر نظر پزشک درمان شوند و خودسرانهاز قرص های آهن مکمل استفادهنکنند زیرا آهن بیش از اندازهدر بدن منجر بهبروز بعضی مشکلات میشود.
برخی از شرایط هورمونی مانند تیرویید، دیابت کنترل نشدهو سندروم تخمدان پلی کیستیک ممکن است باعث ریزش مودر زنان ودختران جوان شود. در هر دو حالت کم کاری یا پرکاری غدهتیروئید ریزش مو اتفاق میافتد.
یکی از علل ریزش مو در زنان کاهش ترشح استروژن در بدن است. برخی زنان در دوران یائسگی و بعد از آن بهدلیل کاهش ترشح استروژن در بدن ریزش مو را تجربهمیکنند.
زنان پس از زایمان ممکن است تا 6 ماهدچار ریزش مو شوند، در این زمان مقدار استروژن در خون در حال برگشت بهمقدار نورمال است.
یکی دیگر از علل ریزش مو در بانوان ، ابتلا بهبیماری های پوستی مانند لیکن پلان است کهدر کشور بسیار شایع میباشد .انجام چکاپ در رابطهبا بیماری های زنان و کاهش مشکلات پوست و مو ناشی از آن بسیار حائز اهمیت است.
استرس، توقف چرخهطبیعی رشد مو و استفادهاز مواد شیمیایی در محصولات مرتبط با مو ممکن است باعث صدمهبهمو و در نتیجهریزش آن شود.
درحالی کهبرخی از این علل ممکن است با انجام اقدامات ذکر شدهدر فوق اصلاح شوند اما در برخی موارد نیاز بهمراقبت و درمان پزشکی خواهند داشت.
زمانی کهراهکارهای طبیعی برای پیشگیری از ریزش مو موثر واقع نشوند بهتر است بهپزشک مراجعهکنید تا علت اصلی ریزش بیش از حد مو را شناسایی کند و بر اساس تشخیص پزشکی درمان هایی را توصیهکند.
1. داشتن رژیم غذایی سالم و بهداشت مو میتوانند در داشتن مویی سالم موثر باشند. اقدامات ذیل نیز ممکن است بهپیشگیری از ریزش بیش از حد مو کمک کنند :غذاهای سرشار از ویتامین، مواد معدنی، آهن و پروتیین بهتقویت مو کمک خواهند کرد.
2. هنگام شانهزدن و شستن موها ملایمانهعمل کنید. از شامپو و نرم کنندههای ملایم استفادهکنید زیرا محصولات مراقبتی خشن باعث ایجاد موخورهو شکستگی مو میشوند.
3. موهایتان را با روغن های مغذی مانند روغن نارگیل کهدر تقویت مو موثر هستند، ماساژ دهید.
4. برای جلوگیری از صدمات طولانی مدت بهمو از استفادهاز اتومو و وسایل فرکنندهمو خودداری کنید.
5. موهایتان را پس از حمام بهطور طبیعی خشک کنید و از استفادهاز سشوار با گرمای زیاد خودداری کنید زیرا سبب آسیب دیدگی و ریزش مو خواهد شد.
6. هنگام بستن مو بصورت دم اسبی، خرگوشی و یا بافت موهایتان را محکم نکشید زیرا سبب کشیدهشدن ریشههای مو شدهو بنابراین باعث ریزش آن خواهد شد.
7. استرس و اضطراب خود را مدیریت کنید زیرا از ریزش بیش از حد مو پیشگیری میکند.
مطابق با انتشارات بهداشت، داروی مینوکسیدیل بهرشد موهای جدید کمک میکند اما با این حال ممکن است برای همهزنان و دختران موثر نباشد. در صورت توصیهپزشک لازم است در یک دورهمعین و بطور مداوم از این دارو استفادهکنید. پزشک همچنین ممکن است داروهای ضد آندروژن را برای درمان آلوپسی آندروژنی و سندروم تخمدان پلی کیستیک برای دختران و زنان جوانی کهبدن آن ها آندروژن های بیشتری تولید میکند، تجویز نماید. استفادهاز داروهای سیپروترون استات، متفورمین( کاهندهقند خون) و اسپیرونولاکتون موجب کاهش ریزش موی ارثی در بانوان و دختران جوان میشود.
این دارو بهصورت موضعی مصرف میشود یعنی این دارو را روی پوست سر بمالید تا با اتساع رگ های خونی پوست سر، خون رسانی بهپوست سر راافزایش دهد. استفادهموضعی از دارو سبب افزایش خون رسانی بهپوست سر و دریافت مو مواد مغذی و اکسیژن بیشتر فولیکول ها ی مو شده، سپس فولیکول های مو شروع بهبزرگتر شدن میکند و بعد از مدتی موها پر پشت تر میشود. زنان حاملهو شیردهنباید از این دارو استفادهکنند.
این دارو بهصورت قرص بهفروش میرسد و برای درمان ریزش مو در مردان تجویز میشود اما مانع ریزش مو در زنان نیز میشود. این دارو مانع تبدیل تستسترون بهدهیدروتستسترون یا DHT میشود (دهیدروتستسترون هورمونی است کهبهتدریج باعث کم شدن فولیکول های مو و درنتیجهکم شدن چرخهرشد مو میشود). زنان حاملهیا زنانی کهقصد حاملهشدن دارند نباید از این دارو استفادهکنند. مصرف این دارو درمورد تمام زنان کارساز نیست.
اگر ریزش مو بهدلیل کمبود آهن در بدن شناسایی شود پزشک ممکن است مکمل های آهن را تجویز کند.
اگر ریزش مو بهدلیل عفونت های قارچی باشد پزشک ممکن است شامپو و داروهای ضد قارچ را تجویز کند.
بارداری یکی از عوامل موثر در کاهش ریزش موی بانوان است. متاسفانهسن ازدواج در ایران بالا رفتهو خانم ها خیلی زود بهکیست تخمدان مبتلا میشوند، با یک بار بارداری بسیاری از مشکلات بانوان در زمینهمشکلات زنان حل میشود.
معمولا ریزش مو با مصرف دارو قابل درمان است اما در مواردی کهشدید باشد پزشک ممکن است کاشت مو را توصیهکند کهطی عمل جراحی انجام شدهو روشی تهاجمی است. این گزینهبهعنوان آخرین مرحلهبهفرد پیشنهاد میشود. از آن جایی کهمزایای این راهکار از مشکلات ناشی از ریزش مو بیشتر است، ممکن است لازم باشد سال ها منتظر بمانید تا نتیجهکاشت مو مشخص شود.
ریزش مو در دوران جوانی طبیعی است و معمولا با تغییر در سبک زندگی و تغذیهای سالم میتوان از آن پیشگیری کرد اما اگر ریزش مو بهدلایل وضعیت پزشکی یا ارثی باشد و یا شاهد نازک شدن بیش از حد موها یا لکههای طاسی شدید بودید، نیاز بهدرمان بیماری های زمینهای خود خواهید داشت.