
در حال حاضر، میدانیم کهکلسترول هرگز آن هیولای ترسناکی نبودهاست کهجامعهپزشکی در دههای 80 و 90 میلادی ترسیم کردهبود. در حقیقت، تمام آن سال هایی کهصرف خرید مواد غذایی کم چرب شدهاست، احتمالا کمک خاصی بهسلامت قلب افراد نکردهاست، زیرا پژوهش ها نشان دادهاند کهکلسترول موجود در مواد غذایی و بیماری قلبی ارتباط نزدیکی با یکدیگر ندارند.
حتی بدتر این کهمحروم کردن بدن از کلسترول میتواند تامین سوخت مورد نیاز برای یکی از اندام حیاتی یعنی مغز را دچار مشکل سازد. مغز انسان برای رشد سلول های عصبی جدید و برای عملکرد درست این سلول ها نیازمند کلسترول است. هنگامی کهمغز از کلسترول محروم میشود، شرایط در این بخش از بدن انسان خوب پیش نمی رود.
در حقیقت، ممکن است بدون کلسترول کافی بهبیماری های جدی مغزی مانند آلزایمر و پارکینسون مبتلا شوید. بهعنوان مثال، پژوهشی کهبهتازگی توسط پژوهشگران مرکز دیابت جاسلین انجام شدهاست را مد نظر قرار میدهیم. پژوهشگران موش هایی را مورد بررسی قرار دادند کهبهطور ژنتیکی اصلاح شدهبودند و مغز آنها قادر بهتولید کلسترول نبود. در مقایسهبا موش های عادی، این موش ها دارای مغز بسیار کوچکی بودند و از اختلال عصبی شدید رنج میبردند. در حقیقت، آنها قادر بهانجام وظایف روزانهضروری برای ادامهحیات خود نبودند، بسیار شبیهبهفردی کهبهبیماری آلزایمر مبتلا است.
نهتنها این موش ها در یادگیری و بهخاطر سپردن دچار مشکل بودند، بلکهنمی توانستند برخی رفتارهای روزانهعادی مانند ساخت لانهرا انجام دهند.
و این تنها نمونهای نیست کهنشان میدهد کمبود کلسترول در مغز میتواند بهبیماری مغزی شدید منجر شود. مطالعهای کهدر سال 2016 روی داروهای کاهندهکلسترول انجام شد، پدیدهای مشابهرا نمایان کرد، اما نتیجهنهایی در این زمینهبهبیماری پارکینسون اشارهداشت. این مطالعهکهتوسط پژوهشگران کالج پزشکی پن استیت انجام شد، نشان داد، افرادی کهداروهای کاهندهکلسترول کهبهنام استاتین ها شناختهمیشوند را مصرف میکنند، نسبت بهافرادی کهاین داروها را مصرف نمی کردند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا بهبیماری پارکینسون قرار دارند.
در حال حاضر، فهرستی بلند بالا از عوارض جانبی استاتین ها وجود دارد و از این رو، چندان جای شگفتی نیست کهآنها میتوانند خطر ابتلا بهبیماری پارکینسون را نیز افزایش دهند.
اما حقیقت این است کهتنها استاتین ها خطر ابتلا بهبیماری پارکینسون را افزایش نمی دهند. پژوهشگران دریافتند کهانواع دیگر داروهای کاهندهکلسترول نیز خطر ابتلا بهاین بیماری را افزایش میدهند و بر همین اساس هشدار رابطهکلسترول-پارکینسون جدی میشود.
اگر قصد دارید سلامت مغز خود را حفظ کنید و از بیماری هایی مانند آلزایمر و پارکینسون پیشگیری کنید، نیازمند تامین پایدار کلسترول برای مغز هستید. برای حفظ سطوح سالم کلسترول در بدن و مغز، باید بر مصرف مواد غذایی کهسطوح کلسترول خوب ( HDL ) را افزایش میدهند، متمرکز شوید، کهاز آن جملهمیتوان بهموارد زیر اشارهکرد:
روغن زیتون
لوبیا و حبوبات
ماهی های چرب مانند سالمون، خال مخالی، تن، ساردین و قزل آلای رنگین کمانی
دانهکتان و دانهچیا
مغزهای خوراکی مانند بادام، پسته، گردو و آجیل برزیلی
آووکادو
میوههای حاوی فیبر بالا مانند سیب، شاهتوت، تمشک، و گلابی
مواد غذایی قرمز، آبی و بنفش مانند آلو، انگور، گیلاس، انار، چغندر و بادمجان
و اگر در پی روشی دیگر برای تقویت سلامت مغز خود و محافظت در برابر بیماری هایی مانند آلزایمر و پارکینسون هستید، مصرف ویتامین های B را فراموش نکنید.