
کابوس و هراس شبانهدر کودکان دو عامل شایع بیدار شدن کودکان از خواب هستند . میخواهیم در این مطلب بهفرق کابوس و هراس شبانهدر کودکان در وی پی ببریم. برخی اطفال مرتب خواب ترسناک میبینند و از خواب بیدار میشوند و برخی دیگر نیز با ترس و اضطراب های شب هنگام مواجههستند راههای درمانی برای آن ها چیست؟
پیش از آنکهبهتفاوت بین کابوس و هراس شبانهدر کودکان پی ببریم لازم است نسبت بهروند خواب نرمال آگاهی پیدا کنیم. چرخهخواب تمامی کودکان و بزرگسالان مراحل خواب عمیق و خواب سبک را شامل میشود. بهطور طبیعی فرد ابتدا بهخواب عمیق میرود و سپس وارد چرخهخواب سنگین و سبک میشود. این چرخهخواب در کودکان 30 تا 60 دقیقهو در افراد بزرگسال حدود 90 دقیقهبهطول میانجامد.
زمانی کهفرد وارد مرحلهخواب سبک میشود برای چند لحظهبیدار میشود، اطراف خود را میبیند و اگر مشکلی وجود نداشت مجدد بهخواب میرود.
کابوس دیدن و هراس شبانهدر بخش های مختلف چرخهخواب و قسمت های مختلف شب رخ میدهند. بهطور معمول هراس شبانهپیش از نیمهشب رخ میدهد و کودک بین مرحلهخواب عمیق و سبک آن را تجربهمیکند. در این شرایط بدن بیدار است اما ذهن هوشیاری ندارد. در حالی کهکابوس پس از نیمهشب و هنگام خواب سبک رخ میدهد.
کودک بههنگام هراس های شبانهشروع بهجیغ کشیدن کردهو با چشم های باز بهسرعت نفس میکشد. همچنین ضربان قلب بالایی پیدا میکند هر چند از آنجایی کهواقعا بیدار نیست رفتارهای خود را پس از بیدار شدن بهیاد نمی آورد. کودکی کهدچار هراس شبانهشدهحتی اگر چشمانش کاملا باز باشد و شما هم درست جلوی او قرار گرفتهباشید اصلا نمی داند کهآنجا هستید. کودک در این زمان همچنان خواب است و کلمات و آغوش شما اثری روی او ندارد.
شما نمی توانید فرزندتان را در خلال هراس شبانهبیدار کنید. زمان ترس شبانهکوتاهاست و کودک دوبارهمثل اول با آرامش بهخواب میرود. صبح کودک اصلا نمی داند چهاتفاقی افتادهاست و معمولا وقتی ترس های شبانهتمام میشوند هیچ اثری از خود باقی نمی گذارند. اگر تشخیص دادید کهکودک دچار ترس شبانهشدهاست و نهکابوس، هیچ کاری از دست شما بر نمی آید. این پدیدهطبیعی مربوط بهخواب عمیق است و در زمان بیداری ادامهندارد.
اما در کابوس دیدن کودک بهطور معمول کاملا از خواب بیدار میشود و میتواند بههنگام صبح هر آنچهرا دیدهو پس از آن برایش اتفاق میافتد بهیاد آورد. کابوس کودکان از بزرگسالان بزرگ تر و ترسناک تر است. در این مرحلهکودک نوپا نسبت بهخطرات دنیا آگاهی پیدا میکند. متوجهمیشود انسان آسیب میبیند، گل ها میمیرند و پدر و مادرش هم میتوانند مریض شوند. حتی شادترین کودکان نیز با خاطراتی از نگرانی های واقعی و خیالی بهخواب میروند و این نگرانی ها خود را در رویا نشان میدهد.
هنگامی کهکودک تان جیغ زنان از خواب میپرد بهتر است مطمئن شوید کهدر دام کابوس گرفتار آمدهیا دچار هراس شبانهشدهاست. اگر کابوس باشد خودش بیدار میشود، اما سعی میکند تشخیص دهد کدام دنیا واقعی است. در این صورت او را آرام کنید و بهواقعیت برگردانید، با او صحبت کنید کهکابوس واقعی نیست، پیش او بمانید تا مطمئن شوید همهچیز رو بهراهاست. لمس کردن شما، شنیدن صدای تان، دیدن صورت تان یا حتی بوی آشنای شما بهاو کمک میکند بر ترس خود غلبهکند.
بهگفتهکارشناسان، کودکانی کهبهطور مرتب و در یک زمان مشخص هر شب دچار هراس شبانهمیشوند باید با تکنیک «بیدار شدن برنامهریزی شده» تحت درمان قرار گیرند. بهاین ترتیب کهکودک را 30 دقیقهپیش از شروع هراس شبانهاز خواب بیدار میکنیم در این شرایط چرخهخواب باز تنظیم میشود.بهگزارش لایوساینس، برخی بیماری ها و کمبود خواب از عوامل موثر در بروز کابوس و هراس شبانههستند.