
از مصرف نوشابه های گازدار و مواد قندی بواسطهایجاد اختلال در سیستم ایمنی بدن و عدم درمان گرمازدگی، در هنگام ابتلا بهاین عارضهجدا خودداری شود. گرمازدگی بهدنبال قرار گرفتن فرد در هوای گرم و یا در معرض نور مستقیم خورشید صورت میگیرد کهدر آن آب و املاح معدنی بدن از طریق تعریق بصورت پوستی دفع میشود.
اگر دفع املاح بدن بموقع با نوشیدن آب سالم بهداشتی جبران نشود، فرد دچار علایم ضعف و رخوت ، افت دمای بدن ، کاهش فشار خون و علایم پراکندهای شامل تهوع و بی قراری خواهد شد ، در موارد شدیدتر گرمازدگی ، کاهش سطح هوشیاری و حالت شوک بهفرد دست میدهد.
انجام نشدن فعالیت های سخت بدنی، کارهای سنگین و حرکات ورزشی در طول ساعات گرم روز و قرار نگرفتن در معرض نور مستقیم خورشید را بهترین راهپیشگیری از ابتلا بهعارضهگرمازدگی در افراد عنوان کرد.
همچنین عبور از سایهو نوشیدن مرتب آب بهداشتی، آب میوههای تازهو یا شربت آبلیمو در هنگام تعریق برای جبران املاح معدنی از دست رفتهبدن تا حدود زیادی از ابتلا بهگرمازدگی در افراد جلوگیری میکند.
رعایت بهداشت فردی ، شستشوی دست و صورت، خنک نگهداشتن پوست بدن و دوش گرفتن منظم روزانهبا آب ولرم نیز نقش بسزایی در پیشگیری از ابتلا بهگرمازدگی و درمان موارد خفیف این عارضهدر افراد دارد.
بهافراد گرمازدهتوصیهمیشود از گرفتن دوش آب سرد بهجهت ایجاد شوک ، قرار گرفتن در معرض باد مستقیم کولر بهدلیل شعلهور شدن عفونتهای تنفسی بخاطر تغییرات ناگهانی هوا و نوشیدن سریع مایعات بسیار سرد بهجهت بهم خوردن وضعیت سیستم ایمنی بدن اجتناب کنند.
با بیان اینکهفرد گرمازدهرا بایستی بهآهستگی در محیط خنک قرار داد و تدریجا مایعات ( بخصوص خاک شیر یا شربت آبلیموی خنک ) بهوی داد ،در ادامهباید با مالیدن حولهخنک بهبدن فرد گرمازده، وی را بهحالت طبیعی محیط بازگرداند. باید توجهداشت در صورتی کهشدت گرمازدگی زیاد باشد ممکن است فرد وارد مرحلهشوک شود کهدر آن هنگام انجام اقدامات سرم درمانی برای جبران آب و املاح معدنی از دست رفتهبدن ضروری است.
با تاکید بر اینکهاین حالت بیشتر در کودکان، سالمندان و افراد مبتلا بهبیماریهای مزمن کهبا کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن همراههستند رخ میدهد ، توصیهمیشود این افراد هنگام بیرون رفتن از منزل در طول ساعات گرم روز ضمن خودداری از نوشیدن آبمیوههای سنتی ، مایعات نوشیدنی بهداشتی و سالم همراهخود داشتهباشند. با یادآوری نقش مفید مواد غذایی در تنظیم دمای بدن، میوههایی مانند آلبالو ، خیار و هندوانه نقش بسزایی در تنظیم درجهحرارت بدن دارند.
از آنجا کهفرد گرمازدهاشتهای زیادی برای خوردن آب سرد و یخ دارد، باید وی را تشویق کرد تا بصورت تدریجی و آهستهمایعات را بنوشد تا معدهوی دچار تحریک و التهاب نشود.