
کلسیم یک مادهمعدنی حیاتی است و بدن از آن برای ساخت استخوان های محکم و دندان های قوی استفادهمیکند. کاهش کلسیم و ویتامین دی در بدن باعث بروز مشکلات فراوانی از جملههیپوکالسمی میشود. نتیجهتحقیقات نشان میدهد کهعلت اصلی دفع و کمبود کلسیم مصرف برخی مواد غذایی است.
همچنین کلسیم برای قلب و دیگر ماهیچهها برای عملکرد مناسب مورد نیاز است زمانی کهکلسیم کافی جذب نمی کنید، ریسک ابتلا بهاختلالات افزایش مییابد مانند آنچهدر ادامهبخش سلامت مجله اینترنتی فنجان خواهید خواند:
کودکانی کهکلسیم کافی دریافت نمی کنند ممکن است قدشان بهاندازهکافی بلند نشود. باید مقدار توصیهشدهکلسیم را هر روز از طریق غذایی کهمیخورید، مکمل ها یا ویتامین بدست آورید.
افراد برای داشتن عملکرد خوب عضلانی و عصبی، استخوان های قوی و دندان های سالم باید بهمیزان کافی کلسیم مصرف کنند . میزان کلسیم افراد بزرگسال باید بین 4.5 تا 5.5 میلی اکی والان در لیتر باشد کهاین میزان توسط عملکرد هورمون پاراتیروئید، رودهو کلیهها حفظ میشود.
از سن 40 سالگی بسیاری از افراد دچار کمبود کلسیم در بدن میشوند و مقدار کلسیم خون این افراد کمتر از حد معمول خواهد شد. این مشکل بر اثر رژیم های نامناسب غذایی ایجاد میشود . برای حفظ ذخیرهکلسیم بدن باید علاوهبر مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم از مصرف برخی مواد غذایی دیگر کهنابودکنندهآن هستند، اجتناب کنید.
بسیاری از مردم در سنین پیری در خطر کمبود میزان کلسیم هستند این کمبود میتواند ناشی از انواع عوامل باشد، از جمله:
مهم است مصرف درست کلسیم را در تمام سنین رعایت کنید.توصیهروزانهبرای کلسیم برای هر دو جنس در کودکان و نوجوانان یکسان است.
زنان باید مصرف کلسیم خود را زودتر از مردان افزایش دهند و از میان سالی شروع کنند نیاز بهکلسیم برای زنان بهویژههنگام نزدیک شدن بهیائسگی اهمیت دارد و در طول یائسگی، زنان نیز باید مصرف کلسیم خود را افزایش دهند تا خطر ابتلا بهپوکی استخوان و کمبود کلسیم را کاهش دهند. کاهش استروژن در طول یائسگی باعث میشود کهاستخوان های یک زن سریع تر پوک شوند.
اختلال هورمونی کم کاری پاراتیروئید نیز ممکن است باعث بیماری کمبود کلسیم شود افراد مبتلا بهاین شرایط هورمون کافی تولید نمی کنند کهمیزان کلسیم را در خون کنترل میکند.
عوامل دیگر هیپوکالسمی شامل سو تغذیهو سو جذب هستند سو تغذیهزمانی است کهمواد مغذی کافی را دریافت نمی کنید،سوجذب زمانی است کهبدن نمی تواند ویتامین و مواد معدنی کهنیاز دارید را از غذایی کهمیخورید، جذب کند.
اگر مقدار کلسیم روزانهخود را از دست بدهید، یک شبهکمبود کلسیم پیدا نخواهید کرد اما هنوز هم مهم است کهروزانهبهاندازهکافی کلسیم مصرف کنید چون بدن بهسرعت از آن استفادهمیکند. سبزی خوارها بهاحتمال زیاد بهسرعت کمبود کلسیم پیدا میکنند، چون آن ها محصولات لبنی غنی از کلسیم مصرف نمی کنند.
کمبود کلسیم علایم کوتاهمدت ایجاد نمی کند، چون همانطور کهبخش سلامت مجله اینترنتی فنجان توضیح دادهاست بدن با گرفتن مستقیم کلسیم از استخوان، سطح کلسیم را حفظ میکند. اما سطح پایین مقدار کلسیم میتواند اثرات جدی داشتهباشد
کمبود کلسیم در مراحل اولیهممکن است باعث بروز هیچ گونهبیماری نشود. با این حال، با پیشرفت این شرایط، علائم رشد خواهند یافت. علائم شدید هیپوکالسمی عبارتند از:
کمبود کلسیم میتواند همهقسمت های بدن را تحت تاثیر قرار دهد، کهمنجر بهناخن های ضعیف، کندی رشد مو و پوست نازک شود. همچنین کلسیم نقشی مهم در تولید انتقال دهندهعصبی و انقباض عضلانی دارد. بنابراین، نقص های کلسیم میتوانند در غیر این صورت افراد سالم را تحت تاثیر قرار دهند.
اگر شروع بهتجربهعلائم نورولوژیکی مانند از دست دادن حافظه، بی حسی و خارش، هذیان، و یا حملهکنید، ملاقاتی با پزشک تان در سریع ترین زمان ممکن انجام دهید.
اگر علائم بیماری کمبود کلسیم را دارید با پزشک تماس بگیرید آن ها تاریخچهپزشکی شما را بررسی خواهند کرد و دربارهتاریخچهخانوادگی کمبود کلسیم و پوکی استخوان از شما سوال خواهند کرد اگر پزشک بهکمبود کلسیم شک دارد برای چک کردن میزان کلسیم بهیک نمونهخون نیاز خواهد داشت.
هیپوکلاسمی در نوزادان بعد از تولد رخ میدهد در بیشتر موارد زایمان نوزاد در دو روز اول پس از تولد رخ میدهد. اما شروع آن میتواند سهروز پس از تولد یا بعد از آن رخ دهد.عوامل خطر برای نوزادان در برگیرندهکوچک بودن سن آنها و دیابت مادر است. شروع دیر هنگام هیپوکالسمی اغلب با شیر گاو یا فرمول شیمیایی با فسفات زیاد ناشی میشود.
تشخیص با آزمایش خون انجام میشود و درمان معمولا شامل دادن کلسیم تزریقی بهو پس از چند روز مکمل های غذایی است.
کمبود کلسیم معمولا بهآسانی درمان میشود این کار بهطور معمول شامل افزودن کلسیم بیشتر بهرژیم غذایی است.با مصرف مقدار زیادی از مکمل های کلسیم خود درمانی نکنید.
مصرف بیش از مقدار توصیهشدهبدون تجویز پزشک میتواند منجر بهمشکلات جدی مانند سنگ کلیه شود.مهم است توجهداشتهباشید کهبرخی داروها میتوانند بهطور منفی با مکمل های کلسیم تداخل داشتهباشند. این داروها شامل موارد زیر هستند.
مشکلات ناشی از بیماری فقر کلسیم شامل آسیب چشمی، ضربان قلب غیر عادی و پوکی استخوان است. مشکلات ناشی از پوکی استخوان عبارتند از:
برای جلوگیری از کمبود کلسیم لازم است کهمواد غذایی غنی از کلسیم و ویتامین د مصرف شود. گزینهواقعی غنی از کلسیم کنجد است، کهحاوی مقدار زیادی کلسیم نسبت بهمحصولات لبنی است.
اما کلسیم از لبنیات بهتر جذب میشود و همچنین مقدار زیادی کلسیم در پنیر، بادام، حبوبات و سبزیجات سبز مثل اسفناج ،رزماری، پونه وجود دارد. برای جذب کلسیم بدن بهویتامین د نیاز دارد. دو منبع تولید وجود دارد:محصولات و نور خورشید.
ویتامین د در محصولات زیر بسیار زیاد است:
میوهها و سبزیجاتی مانند: کیوی، شاهتوت، تمشک، پاپایا، شلغم، کرفس، هویج، کلم ها، پیاز، ترهفرنگی، آرتیشو، آندیو یا کاسنی فرنگی، گل کلم و جلبک ها
در زمان گرم سال بدن میتواند زمانی کهدر معرض نور خورشید قرار میگیرد، ویتامین د تولید کند.
علاوهبر حفظ مقادیر سالم کلسیم و ویتامین د، با تغییراتی در سبک زندگی میتوانید برای بهبود سلامتی استخوان انجام دهید. این موارد عبارتند از:
اگر در رژیم غذایی تان میزان زیادی پروتئین حیوانی مانند گوشت قرمز، گوشت مرغ و تخم مرغ مصرف میکنید باید بدانید این غذاها در سوخت و ساز بدن اختلال ایجاد نمودهو سبب دفع کلسیم خون میشودپس در خوردن این غذاها افراط نکنید.
قبلا هم در سلامت مجله اینترنتی فنجان گفتیم کهخوردن غذاهای شور خطر دفع کلسیم از طریق ادرار را افزایش میدهد پس از پاشیدن نمک اضافهبهغذاها خودداری کردهو غذاهای کنسروی، اسنک های شور، غذاهای آمادهو صنعتی و فست فودها را بیش از حد مصرف نکنید زیرا بدن ما تنها به2 گرم نمک نیاز دارد .
هر چند سیگار و دخانیات غذا محسوب نمی شوند اما پرمصرف ترین های مواد روزانهکهکلسیم را نابود میکنند پس بهتر است همهافراد بهخصوص خانم های بالای 40 سال بعد از یائسگی دخانیات مصرف نکنند.
مصرف زیاد نوشیدنی های حاوی قند مانند نوشابه کهسرشار از فسفر هستند باعث اسیدی شدن بدن شدهو کلسیم را نابود میکند. اسیدی شدن بدن بهمعنای از بین رفتن کلسیم خون است. بدن تلاش میکند کهاین عدم تعادل را با فسفر جبران کند. متأسفانهبعد از گرفتن ذخیرهفسفر و بعد از تنظیم pH بدن کلسیم را از دست میدهد.
الکل، قهوه و محصولات تصفیهشدهمانند نان سفید، برنج، آرد بدون سبوس و قند باعث کلسیم زدایی از بدن میشوند.