
اکبر عبدی در مراسم افتتاحیهجشنوارهفیلم فجر ضمن یادآوری از بزرگان سینمای ایران برای برای استاد انتظامی، مشایخی، نصیریان، کشاورز، ناصر تقوایی، احمد پژمان و شهلا ریاحی آرزوی سلامتی کرد و همین امر باعث شد تا پیگیر حال ناصر تقوایی بازیگر کشورمان کشورمان شویم.
اظهارنظرها پیرامون سلامت ناصر تقوایی در مراسم افتتاحیهجشنوارهفیلم فجر نگرانی هایی در پی داشت کهموجب شد برای دریافت اطلاعات بیشتر از احوال این روزهای کارگردان صاحب سبک سینمای ایران با او تماس بگیریم.
تماسی کهبا خندههای از تهقلب کارگردان «آرامش در حضور دیگران» همراهبود و او تا پایان گپ و گفت کوتاهمان چند بار تاکید کرد کهحالش بسیار خوب است:«این روزها احوالم از وقتی متولد شدم هم بهتر است» اما...!
حالا چندسالی است کهآرزوی مواجهبا یکی دیگر از تجربههای تصویری این کارگردان بهدل دوستداران سینما ماندهاست. بهویژهکهبا آغاز دو پروژه«چای تلخ» و «زنگی و رومی» بذر امید در دل ها کاشتهشد اما هر دو تجربهدر نهایت نیمهکارهباقی ماند. بهاین ترتیب ١٦ سال از اکران آخرین ساختهناصر تقوایی - کاغذ بی خط ١٣٨٠- میگذرد. ١٦ سالی کههر یک سالش میتوانست برای سینمای ایران غنیمت باشد، اگر شرایط فعالیت هنری و آموزشی برای هنرمندان صاحب سبک و آزمون پس دادهفراهم میشد. تقوایی میگوید:«مدتی قبل یک دورهآموزشی سینمایی برای بچهها برگزار کردم و مدتی است مشغول گردآوری مطالب آن دورهآموزشی برای انتشار هستم. » اما آیا شرایط انتشار این مجموعهها فراهم میشود؟
تقوایی در پاسخ بهاین پرسش کهآیا سینمای این روزهای ایران را دنبال میکند یا نهمیگوید:«سینمای ایران را کمتر دنبال میکنم چون فیلم های چندان با کیفیتی ساختهنمی شوند و بهنظرم آخرین کارگردان خوبی کهبا آثارش مواجهشدم، اصغر فرهادی است.»
سی وششمین جشنوارهفیلم فجر آغاز بهکار کرد اما بهتر نبود بهجای آرزوی سلامت اندکی بهتسهیل فعالیت فرهنگی - هنری بزرگان سینما فکر میکردیم؟ ناصر تقوایی ناخواستهبهتمام این نگرانی ها پاسخ روشنی میدهد:«زندگی ام برعکس است دیگر؛ از پیری بهجوانی حرکت میکنم، خلاصهکهاحوالم خیلی خوب است.»
ناصر تقوایی متولد 1320در آبادان است. وی دانش آموختهدبیرستان رازی آبادان است. تقوایی قبل از شروع کار در سینما، جذب تلویزیون شد در کارنامهفیلمسازی ناصر تقوایی 6 فیلم بلند و یک اپیزود از فیلم بلند (اپیزود "کشتی یونانی" از مجموعه"قصههای کیش" - 1377) دیدهمیشود کهسهتای آن را قبل از انقلاب و سهتا را پس از انقلاب ساختهاست.
تقوایی یک سریال مشهور هم ساختهکهمردم او را بیشتر با این مجموعهمیشناسند. "دایی جان ناپلئون" نوشتهایرج پزشکزاد، از سریال های ماندگار تلویزیون ایران است. اما پیش از همهاینها تقوایی مستندساز بوده. "تاکسی متر" کهدر سال 1346 برای تلویزیون ساختهشد، نخستین فعالیت او در عرصهفیلمسازی محسوب میشود. مستندهایی چون "مشهدقالی"، "فروغ فرخزاد"، "اربعین" و "بادجن" مهمترین مستندهای تقوایی اند. او پس از انقلاب نیز مستند "تمرین آخر" 1383 را با موضوع تعزیهساخت. تقوایی فیلم کوتاهتحسین شده"رهایی" 1350 را هم در کارنامهدارد. این فیلم در هشت جشنوارهمهم جهانی از جملهجشنوارههای ونیز، سانفرانسیسکو و جیفونی جایزهگرفت.