
لیپیدها کهبهآنها چربی نیز گفتهمیشود، یکی از درشت مغذی ها هستند کهبخش اصلی رژیم غذایی را تشکیل میدهند. انواع مختلفی از لیپیدها شامل استروئید، فسفولیپیدها و تری گلیسرید ها وجود دارند. تری گلیسرید ها نوعی چربی هستند کهبدن میتواند برای انرژی فوری و ذخیرهسازی از آن استفادهکند.
زمانی کهغذا میخورید بدن شما از مواد غذایی برای انرژی یا سوخت استفادهمیکند. اما اگر شما یک وعدهغذایی با انرژی زیاد (خیلی زیادی کالری)بخورید، این انرژی اضافی بهتری گلیسرید تبدیل میشود. این تری گلیسرید در سلول های چربی برای استفادهدر زمان بعدی نگهداری میشوند.
شایع ترین نگرانی در مورد تری گلیسرید، تری گلیسرید بالا است. سطوح بالایی از تری گلیسرید در خون ممکن است باعث آترواسکلروزیس، گرفتگی و سختی شریان ها شود. بههمین دلیل، سطح بالای تری گلیسرید ممکن است ریسک بیماری قلبی، حملهقلبی و یا سکتهرا افزایش دهد.
سطح پایین تری گلیسرید ممکن است نشان دهندهیک بیماری باشد. چقدر تری گلیسرید پایین ممکن است بر سلامتی شما تاثیر بگذارد و چطور مشکلات مربوط بهآن را پیش گیری و درمان کنید؟ در این بخش از سلامت مجله اینترنتی فنجان پاسخ خواهیم داد.
تری گلیسرید و کلسترول انواع مختلفی از لیپیدها هستند کهدر خون پخش میشوند:
تری گلیسرید کالری استفادهنشدهرا ذخیرهکردهو انرژی بدن را تامین میکند.
کلسترول برای ساخت سلول ها و هورمون های خاص مورد استفادهقرار میگیرد.
رایج ترین نوع تست خون مورد استفادهبرای بررسی سطوح تری گلیسرید، پنل چربی گفتهمیشود. یک پنل لیپید استاندارد برای موارد زیر تست خواهد شد:
پزشک از یک پنل لیپید برای تعیین اینکهآیا سطح تری گلیسرید در محدودهنرمال هستند، استفادهخواهد کرد.
سطح تری گلیسرید نرمال 150 میلی گرم بر دکا لیتر است .سطح تری گلیسرید بین 150 تا 199 میلی گرم بر دکا لیترلب مرز هستند. سطح بالای سطح بالا تری گلیسرید در تا200 - 499 میلی گرم در دکا لیتر رخ میدهد. هر چیزی بیش از 500 میلی گرم در دکا لیتر بسیار بالا در نظر گرفتهمیشود.
هیچ محدودهای برای سطوح پایین تری گلیسرید وجود ندارد. با این حال، اگر سطوح تری گلیسرید خیلی پایین باشد، این ممکن است نشان دهندهشرایط یا بیماری باشد.
می دانیم رژیم غذایی ناسالم میتواند تری گلیسرید بالایی داشتهباشد در حالی کهرژیم غذایی سالم بهطور کلی منجر بهتری گلیسریدکم تری میشود. یک نکتهجالب این است کهبرخی اوقات سطح پایین تری گلیسرید میتواند با سطح بالا کلسترول بد (کهاغلب نشان دهندهریسک بیماری های قلبی بالاتر هستند)رخ دهد. اگر سطح پایین تری گلیسرید خطر ابتلا بهبیماری های قلبی را کاهش دهد، اما سطح کلسترول بد را افزایش میدهد، چهچیزی میتواند باعث این تناقض شود؟
دو نوع کلسترول بد کهباید هنگام محاسبهخطر بیماری های قلبی در نظر گرفتهشوند وجود دارد:
زمانی کهسطح تری گلیسرید پایین اما سطح کلسترول بد بالا است ، میتوانید نشان دهید کهیک رژیم غذایی پر از چربی های سالم دارید.
چربی های سالم نهتنها باعث افزایش کلسترول خوب (HDL)می شوند، بلکهمیتوانند نوع ذرات بد را در خون نیز تغییر دهند. بنابراین، آن سطح کلسترول بد ممکن است واقعا چیز بدی نباشند.
در عوض، این احتمال وجود دارد کهآن ها ذرات کلسترول بد باشند کهبزرگ تر و چگالی کمی از جذب چربی سالم دارند. تری گلیسرید پایین و سطح بالای کلسترول خوب در خون بهطور کلی از این ایدهحمایت میکنند.
رژیم های کم چرب لزوما ناسالم نیستند. تحقیقات نشان دادهاند رژیم غذایی کم چرب میتواند روشی موثر برای کاهش وزن باشد. با این حال، هر چیزی کهدر مقیاس بزرگ انجام شود، میتواند خطرناک باشد، و رژیم هایی غذایی کم چرب از این قاعدهبهدور نیستند.
افرادی کهرژیم غذایی کم چرب مصرف میکنند، ممکن است سطح تری گلیسرید پایینی داشتهباشند. با وجود چربی کهبخش اصلی متابولیسم بدن است، مصرف حداقل چربی، ترجیحا نوع سالم،آن مهم است.
پرهیز از خوردن و نوشیدن کهبهآن روزهگفتهمیشود یکی از راههایی است کهسلامت افراد را بهبود میبخشد و میتواند مزایای زیادی برای سلامتی از جملهکاهش قند خون و .چربی و کمک بهکاهش وزن داشتهباشد.
محققان دریافتند افرادی کهبیش از هشت هفتهروزهمیگیرند حدود 32 درصد تری گلیسرید آنها کاهش مییابد.
یک دورهطولانی روزهگرفتن ممکن است منجر بهنتایج قابل توجهتری شود. افرادی کهسطح نرمال تری گلیسرید دارند، میتوانند بهطور بالقوهمنجر بهسطح بسیار پایین تری گلیسرید شود.
سو تغذیهزمانی رخ میدهد کهبدن بهاندازهکافی مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت نمی کند. سو تغذیهمیتواند منجر بهکاستی مواد مغذی مهم از جملهدرشت مغذی ها مانند لیپیدها شود.
برخی علائم سو تغذیهعبارتند از:
اگر فردی سو تغذیهشدید داشتهباشد، سطح تری گلیسرید آن ها ممکن است پایین تر از محدودهنرمال باشد. با افزایش مصرف مواد غذایی و در برخی موارد مکمل ویتامین و مواد معدنی میتوانید سو تغذیهرا درمان کنید.
سوء جذب شرایطی است کهدر آن رودهکوچک قادر بهجذب صحیح مواد مغذی از غذا نیستند. علل سوء جذب ممکن است شامل آسیب بهدستگاهگوارش، بیماری های موثر بر دستگاهگوارش، و یا حتی داروهای خاص باشد. برای افرادی کهسوء جذب را تجربهمیکنند، بدن ممکن است قادر بهجذب درست کربو هیدرات ها، پروتئین ها یا چربی ها نباشد.
نشانههای زیادی از سوء جذب وجود دارد. اما، سوء جذب چربی میتواند منجر بهچربی زیاد در مدفوع شود. وجود چربی زیاد در مدفوع یک شاخص اصلی برای عدم جذب چربی ها توسط بدن است :
افرادی کهبا جذب چربی مشکل دارند ممکن است سطح پایین تری گلیسرید داشتهباشند. درمان چربی درمدفوع ممکن است باعث ایجاد اختلال در درمان سو جذب و تغییر سبک زندگی شود.
غدهتیروئید نقش حیاتی در تنظیم متابولیسم ایفا میکند. افراد مبتلا بهتیروئید بالا ، فرایندهای منظم متابولیک میتواند بهشدت تحت تاثیر قرار گیرد.
برخی از علائم عبارتند از:
یکی از بزرگ ترین شاخص های تیروئید بالا کاهش وزن ناخواستهاست. بهطور کلی، این کاهش وزن بدون در نظر گرفتن جذب مواد غذایی رخ میدهد. بهاین معنی کهبدن همیشهانرژی بیشتری نسبت بهآنچهخوردهاست مصرف میکند. افراد مبتلا بهتیروئید بالا ممکن است بهدلیل استفادهزیاد از تری گلیسرید برای سوخت، سطح پایین تری از تری گلیسرید داشتهباشند.
تست های خونی کهسطح هورمون تیروکسین و تیروئید را اندازهگیری میکنند ممکن است برای تشخیص تیروئید بالا مورد استفادهقرار گیرد کهبهطور کلی با دارو و تغییرات سبک زندگی درمان میشود.
بعضی اوقات تری گلیسرید بالا یک عارضهجانبی برای مصرف داروهای خاص مانند:
ورزش کنید :در بیشتر روزهای هفتههدف حداقل 30 دقیقهفعالیت فیزیکی است و ورزش منظم میتواند تری گلیسرید را کاهش و کلسترول "خوب" را افزایش دهد. سعی کنید فعالیت فیزیکی بیشتری را در کارهای روزمرهخود وارد کنید بهعنوان مثال، از پلهها بالا بروید و یا پیادهروی کنید.
از مصرف شکر و کربو کربوهیدرات تصفیهشدهاجتناب کنید :کربو هیدرات ها بسیار سادهمثل شکر و غذاهایی کهبا آرد و یا فروکتوز تشکیل شدهاند میتوانند تری گلیسرید را افزایش دهند.
وزن خود را کاهش دهید:
اگر هیپرتری گلیسرید متوسط دارید، بر روی کاهش کالری تمرکز کنید. کالری اضافی بهتری گلیسرید تبدیل و بهعنوان چربی نگهداری میشود. کاهش کالری تری گلیسرید را کاهش میدهد.
چربی های سالم را انتخاب کنید:
چربی اشباع شدهای در گوشت وجود دارد کهسالم تر از آن در گیاهان یافت میشود، مثل روغن زیتون و روغن کانولا. بهجای گوشت قرمز، ماهی را با اسیدهای چرب امگا 3 مانند ماهی خال را امتحان کنید. از چربی های ترانس یا غذاهایی با روغن های هیدروژنهو یا چربی ها اجتناب کنید.
خطرات کاهش تری گلیسرید:
بطور کلی سطح پایین تری گلیسرید خطرناک نیست. در حقیقت، تحقیقات نشان میدهد سطح پایین تری گلیسرید فوایدی برای سلامتی دارد.
در مطالعهسال 2014، محققان دریافتند کهسطح پایین تری گلیسرید با کاهش مرگ و میر تقریبا 14،000 نفر از شرکت کنندگان بودهاست.هم چنین با بهبود عملکرد مغزدر بزرگسالان مسن تر بدون زوال عقل ارتباط دارد.
برخی از این شرایط ممکن است خطرناک باشند، پس مهم است بیماری زمینهای کهباعث تری گلیسرید پایین میشود را درمان کنید.
بهترین درمان تری گلیسرید پایین یافتن علت اصلی آن است. برای برخی بیماری ها، مانند سو تغذیه، ممکن است بهسادگی ایجاد تغییرات رژیم غذایی باشد. برای بیماری دیگر، مانند سوء جذب و تیروئید بالا، تغییر دارو و سبک زندگی ممکن است لازم باشد.
اگر سطح پایین تری گلیسرید نتیجهعدم جذب چربی کافی در رژیم غذایی باشد.
در اینجا چند توصیهبرای روش های رژیم غذایی سالم وجود دارد:
کل مصرف چربی غذایی باید از 20 تا 35 درصد کل کالری برای فرد معمولی و نهدر رژیم کم چرب باشد.
چربی های اشباع نشدهو پلی اشباع نشدهباید اکثر چربی مصرف شدهدر رژیم غذایی را تشکیل دهند، زیرا این چربی های بسیار سالم هستند.
چربی های اشباع شدهو کلسترول باید محدود باشند و چربی های ترانس مصنوعی هرگز نباید مصرف شوند.
نگهداشتن تری گلیسرید در محدودهنرمال با رژیم غذایی خوب نسبتا آسان است. انجمن قلب آمریکا تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی را توصیهمیکند تا قلب را سالم نگهدارد و سطح تری گلیسرید نرمال باشد:
کالری را در محدودهنرمال با توجهبهسن، جنسیت و سطح فعالیت خود نگهدارید.
رژیم غذایی متنوعی داشتهباشید کهشامل تمام گروههای غذایی اصلی، بهویژهمیوهها، سبزیجات و روغن های سالم است.
از پر خوری غذاهایی کهکالری ندارند دوری کنید چون این غذاها را میتوان بهعنوان چربی ذخیرهکرد.
اگر نگران هستید کهسطح تری گلیسرید بهدلیل دیگری مانند بیماری زمینهای،پایین است بهپزشک مراجعهکنید. آن ها میتوانند از یک تست چربی، در بین دیگر تست های پزشکی استفادهکنند تا علت ریشهای سطح پایین تری گلیسرید را بیابند.