
تقریبا همهما سس مشهور، تند و فلفلی تَبَسکو (Tabasco)را میشناسیم .خاستگاهاصلی این سس در جزیرهاوری (Avery Island)در جنوب آمریکاست.
این جزیرهنمک بهعلت داشتن سس تَبَسکو از ده1800 میلادی تاکنون شهرت جهانی دارد.ادموند مک ایلهنی فردی بود کهنخستین بار این چاشنی مشهور جهانی را اختراع کرد.
سس تَبَسکو، در واقع نام خانوادگی خاندانی است کهمالکیت این کارخانهرا بهمدت 200 سال در دست داشتند.
فلفل های چیلی کهدر این سس بکار میرود ،همگی در جزیرهآوری کشت میشود.این سس حسابی تند است و چند قطرهکوچک آن دهان و زبانمان را میسوزاند.
تندترین مکان جهان
مدیرعامل کنونی کمپانی مک ایلهنی کهپنجمین نسل از خانوادهمک ایلهنی، آنتونی «تونی» سیمونس است .
وی در رابطهبا سس تبسکو گفته:«پدر جد من یک بانکدار و کارآفرین بود و بهطعم فلفل علاقهزیادی داشت و غذاها را بدون فلفل دوست نداشت بههمین دلیل برای طعم بخشیدن بهغذاهای موردعلاقهخود سس تَبَسکو را اختراع کرد.»
دربعضی از بررسی ها و نظرات گفتهمیشود کهمادهاولیهسس تَبَسکو از مکزیکو یا آمریکای مرکزی بهاوری رسیدهباشد.
چون افسانهها حاکی از آن است کهابتدا یک سرباز اهل نیو اورلئان ، بذرهای این فلفل را بهمک ایلهنی دادهو وی نیز دانهها را در زمین کاشتهو این فلفل ها تند را با میزان بالایی برداشت کردهاست.
او نیز فلفل ها را کوبید و با سنگ نمک کهدر همان جزیرهبود مخلوط کرد و سپس مخلوط بهدست آمدهرا درون بطری شیشهای ریختهو حدود یک ماهکنار گذاشتهبود.
تندترین مکان جهان
بعد از یکماهبهآن سرکه اضافهکرد و یک ماهدیگر نیز در آفتاب گذاشت تا سس آمادهشود.
از سس بهدست آمدهمیان دوستان و فامیل تقسیم کرد و بدین شکل پایهگذار تولید سس تند و خوشمزهتَبَسکو شد.او در سال 1968 میلادی کارخانهتولید چاشنی سس تَبَسکو را راهاندازی کرد.