
در حالی کهفصل پنجم سریال پایتخت با استقبال زیادی از سوی مخاطبان تلویزیون روبرو شد اما منتقدان ایراداتی بهاین فصل پایتخت مطرح کردند و این انتقادها را اینگونهشرح دادند.
یک منتقد تلویزیون با اشارهبهمسالهطرح ازدواج دو دختربچهسریال «پایتخت» بیان کرد کهاین برداشت اشتباهاست کهعوامل در پی ترویج ازدواج در سن پایین بودهاند.
رضا صائمی منتقد سینما و تلویزیون دربارهسریال «پایتخت 5» ساختهسیروس مقدم کهاین شب ها از شبکهیک سیما روی آنتن میرود گفت:تجربهسریال های چند فصلی نشان دادهاست کهوقتی مخاطبان کاری را دوست داشتهاند و بعد فصل های بعدی آن در تلویزیون و یا حتی شبکهنمایش خانگی ساختهشدهبهمیزان فصل اول موفق نبودهاست اما فصل پنجم پایتخت اثر باکیفیتی شدهاست.
وی ادامهداد:«پایتخت 5» حتی نسبت بهفصل چهارم خیلی موفق تر است و شاید یک دلیل این است کهوقتی سریالی فرصت کافی برای نگارش، ساخت و پرداخت داشتهباشد اشکالات کمتری دارد. این موفقیت درحالیست کهکار عوامل سریال در این فصل بسیار سخت تر است چون توقع مردم بالا رفتهو شخصیت ها شناختهشدههستند.
این روزنامهنگار همچنین با اشارهبهسرمایهگذار فصل پنجم این سریال عنوان کرد:خیلی ها بهدلیل اینکهموسسهاوج پشت این سریال است کمی دچار بدبینی شدند و حتی با اینکهسریال را دوست دارند اما ناراحتند کهچرا با موسسهاوج همکاری شدهاست ولی مسالهاین است کهما نمی توانیم کیفیت و یا بی کیفیتی یک اثر را متاثر از سرمایهگذار و موسسهای کهپشت آن است بدانیم.
این منتقد با اشارهبهویژگی های سریال «پایتخت» عنوان کرد:من تضادی را در سریال احساس میکنم کهالبتهنگاهقطعی نسبت بهآن ندارم. «پایتخت 5» در عین اینکهطنز است و موقعیت های فانتزی و اغراق آمیز دارد از فضایی رئال هم برخوردار است و روابط آدم ها در خانوادهو اجتماع برای مخاطب باورپذیر است.
«پایتخت» از معدود سریال هایی است کهدر عین اینکهبومی و محلی است اما محبوبیت ملی داردوی با اشارهبهپرداخت سریال بهفرهنگ بومی اظهار کرد:شاید «پایتخت» از معدود سریال های تلویزیونی باشد کهدر عین اینکهبومی و محلی است و بافت جغرافیایی آن خارج از تهران است اما محبوبیت ملی دارد و شاید اگر جای دیگری بود اینقدر محبوبیت نداشت و بخشی از دلیل این محبوبیت آشنایی با خردهفرهنگ شمال است.
صائمی در واکنش بهمطرح شدن ازدواج سارا و نیکا دو دختربچهدوقلوی این سریال بیان کرد:اکنون سن ازدواج در شمال کشور هم انقدر پایین نیست و بهنظر من نقی و هما در این سریال قصد شوهر دادن بچههایشان را ندارند. حتی آنها قبل از اینکهبهترکیهبروند فکر میکنند مدیری کهبرای خواستگاری فهیمهآمدهبرای دخترانشان آمدهو نقی بههمین دلیل یک درگیری ایجاد میکند.
اینکهبرخی فکر میکنند این بخش از داستان ترویج ازدواج در کودکی است برداشت اشتباهی است اما شاید بهتر بود کهمطرح نمی شدوی اضافهکرد:اینکهبرخی فکر میکنند این بخش از داستان ترویج ازدواج در کودکی است برداشت اشتباهی است اما شاید بهتر بود کهمطرح نمی شد. با نگاهی دیگر ممکن است نگاهرحمت باشد کهدر رویاهای خودش فکر میکند این دوقلوها برای برادرانش مناسب هستند و سریال قصد نداشتهکهازدواج در سن پایین را ترویج کند. بهصرف اینکهمسالهای طرح میشود بهمعنای ترویج و تایید آن نیست و چون طنز است باید از این زاویههم بهموقعیت نگاهکنیم.
این منتقد همچنین بهازدواج فهیمهکههمسرش فوت کردهاست اشارهو بیان کرد:چرا ازدواج فهیمهدر سریال مورد توجهقرار نمی گیرد؟ او زن جوانی است کههمسرش فوت کردهاست و خواستگار هم دارد و اتفاقا هنوز این مسالهدر جامعهما قبح دارد کهدر سریال این قبح شکستهمیشود. همهما چنین زنانی را در اطراف خود میبینیم و چرا باید اینها یک عمر تنها باشند. این نکتهمثبتی است کهسریال بهآن توجهکردهاست و حتی ما میبینیم کهفهیمهبهرحمت علاقهدارد.
وی از برخی از دیالوگ های سریال یاد کرد و گفت:بعضی از دیالوگ ها و حرف هایی کهبازیگران سریال بههم بیان میکنند و یا فحاشی ها و تو سر هم زدن ها ویژگی های منفی سریال است و نباید کل کل کردن را با تو سر هم زدن اشتباهبگیریم.
بعضی از دیالوگ ها و حرف هایی کهبازیگران سریال بههم بیان میکنند و یا فحاشی ها و تو سر هم زدن ها ویژگی های منفی سریال استاین منتقد سینما و تلویزیون با اشارهبهصحنهای از سریال توضیح داد:در یکی از قسمت ها برخورد نقی را در حضور جمع با بهتاش دیدیم کهروی دستش خالکوبی کردهبود و بعد دربارهاین حرکت صحبت میشود کهچرا نقی در جمع اینگونهبرخورد کرد؟ این یک ویژگی خوب سریال است کهما با نقد اجتماعی خیلی خوبی نسبت بهرفتارها و کنش ها مواجههستیم کهالبتهاز چنین صحنههایی بیشتر جنبهطنز آن مورد توجهقرار میگیرد.
صائمی دربارهشخصیت پردازی در سریال نیز بیان کرد:مردم شخصیت های «پایتخت» را میشناسند و حتی میتوانند پیش بینی کنند کههما و یا نقی چهواکنش هایی نسبت بهیک رفتار میتوانند داشتهباشند. من کمتر سریالی دیدم کهمخاطب اینقدر از شخصیت ها توقع داشتهباشد و نشان میدهد کهچقدر این شخصیت ها تاثیرگذارند کهمخاطب آنها را واقعی میپندارد و از حالت دراماتیک خارج میشود.
این روزنامهنگار عنوان کرد:«پایتخت» پیچیدگی روابط فردی و اجتماعی را هم نشان میدهد و گاهی فکر میکنیم شخصیت ها دچار تناقض هستند اما مسالهاین است کهما در این سریال با قهرمان ها مواجهنیستیم بلکههمهخاکستری هستند و نقاط قوت و ضعف دارند. نقی در عین حسادت بهپسرخالهاش باز هم حامی اوست و یا در عین کل کل با هما، روابط زناشویی خوبی با هم دارند.
وی اضافهکرد:بهترین اتفاق در این سریال برای بهرام افشاری رخ دادهاست او با اینکهاخیرا در چند فیلم سینمایی بازی های خوبی داشتهاست اینجا بسیار خوب دیدهمیشود و قابلیت های خود را بهاثبات میرساند.
مقدمهچینی برای ورود بهداستان اصلی طولانی بود و ریتم کار را کند میکرداین منتقد بهطولانی شدن بعضی از صحنهها اشارهو عنوان کرد:مقدمهچینی برای ورود بهداستان اصلی طولانی بود و ریتم کار را کند میکرد حتی بعضی سکانس ها مثل حضور در فضای بستهماشین بهدرازا میکشید. البتهبا نگاهی دیگر میتوان گفت کهدر «پایتخت5» توجهبیشتری بهجزییات شکل گرفتهاست و گاهی هم داستانک هایی اضافهمیشود کهبهدلیل موقعیت های طنزی است کهدر آنها وجود دارد.
وی در پایان بیان کرد:تنها نکتهای کهباید نگران آن بود ورود قصهبهداعش است و امیدوارم ورود بهچنین فضایی، قصهرا دچار سانتی مانتالیسم سیاسی نکند و در ذوق مخاطب نخورد.
یکی از ویژگی های مهم پایتخت در تمام فصل هایی کهتا بهحال ساختهشده، این است کههیچ وقت مستقیم گویی نکردهو سراغ مسائل سیاسی هم نرفتهاست. اینبار هم چنین اتفاقی نیفتاده. خودتان اگر سریال را تماشا کنید متوجهاصل ماجرا میشوید.بستر قصهپایتخت 5 بهگونهای پیش رفتهکهتوانستهاین اجازهرا بهخود بدهد کهبا این مسائل هم شوخی کند؛ اما داستان اصلی پایتخت 5، هیچ ارتباطی بهجنگ سوریه، داعش، ترکیهو ... ندارد. قصهچیز دیگری است اما در حین روایت آن، این حوادث هم پیش میآید.
تمام پایتخت ها تا بهحال یک ویژگی مشترک داشتند آن هم محوریت خانوادهاست. درواقع برگ برندهما همین مسئلهاست.آدم های این خانوادههیچ کدام شبیهبههم نیستد. هر کدام ساز خودشان را میزنند؛ اما وقتی کنار هم قرار میگیرند بهیک تن واحد تبدیل میشوند.بهمحض آنکهبهمشکل میخورند اختلاف ها را کنار میگذارند و همهتلاش میکنند از آن مشکل و بحران رد شوند. احترام هم را نگهمیدارند. دعوا میکنند؛ اما توهین نمی کنند. همیشهبرای بزرگتر ارزش قائل اند.
در این مجموعهزن و شوهر دعوا میکنند اما هیچوقت بهقهر، طلاق و جدایی نمی رسند. چون در این خانوادهامیدموج میزند. همچنان هم محور سریال پایتخت 5 خانوادهاست؛ منتها این بار در موقعیت ها، شرایط و شکل جدیدی مورد محک قرار میگیرند. اگر تا امروز این خانوادهرا درگیر مسائل داخلی میدیدیم، این بار خانودهپایتخت بهدلایلی عازم خارج از وطن میشوند. آنها در کانون بحران هایی قرار میگیرند و تماشاچی را با خود درگیر میکند.تا جایی کههمهمنتظرند ببینند بالاخرهآنها چطور میتوانند از این بحران ها کهخارج از کشورشان بهآنها دچار شدهاند رها شوند؟