
یافتههای محققان نشان میدهد، سبزی های غنی از لوتئین (سبزی ها ومیوههای سبز و زرد) برای جلوگیری از بیماری های قلبی موثرتر هستند.لوتئین یک ترکیب شیمیایی با شکل ظاهری، بلورهای جامد نارنجی-قرمز و آنتی اکسیدان موجود در برخی مواد غذایی مثل سبزیجات برگ دار و تیرهرنگ است.
یافتههای محققان دانشگاهلینکوپینگ سوئد/Linkoping University نشان میدهد این سبزی ها نهتنها در کاهش بیماری های قلبی بهطور خاص مفید هستند بلکهحتی در درمان بعضی بیماری ها بعد از تشخیص در بیمار کمک میکنند.
لوتئین یکی از 700 نوع متفاوت از ترکیبات موسوم بهکاروتنوئیدهاست کهدر طبیعت یافت میشوند. بعضی کارتنوئیدها داخل بدن ما بهویتامین آ تبدیل شدهو بهکارکرد بهتر سیستم ایمنی، بینایی و پوست کمک میکنند. لوتئین مانند دیگر کارتنوئیدها آنتی اکسیدان است و بهاز بین بردن رادیکال های آزاد مخرب مرتبط با سالمندی، التهاب و بیماری کمک میکند.
بیماری های قلبی از سال ها قبل با التهاب مرتبط بودهاند؛ بنابراین جای تعجبی ندارد غذاهایی با این ترکیب کهخاصیت ضدالتهابی و آنتی اکسیدانی دارند، بیشترین تاثیر را بر این بیماری ها داشتهباشند. از آنجا کهبیماری قلبی مهم ترین دلیل مرگ و میر در جهان است هر عاملی کهبتواند میزان ابتلا بهآن را کاهش دهد، بسیار مهم بهشمار میآید.
لوتئین بیش از همهابتدا در سبزی های سبزپر رنگ یا نارنجی؛ مانند اسفناج، آووکادو، جعفری، هویج، کلم بروکسل، کاهو، کلم برگ، نخود سبز و طالبی یافت میشود. بعضی غلات مانند گندم و فریکه(گندم سبز برشتهشده) نیز از منابع دیگر غنی این مادههستند.
اما خوردن غذاهای خوراکی غنی از لوتئین برای رسیدن بهنتایج آن کافی نیست. لوتئین از جملهموادی است کهبرای جذب بهچربی نیاز دارد و برای بهرهمند شدن از جذب لوتئین باید آن را با روغن های سالم در رژیم غذایی گنجاند.
انتخاب آووکادو گزینهخوبی است؛ زیرا لوتئین و چربی را همزمان دارد و میزان جذب را افزایش میدهد.
غیر از این میوهها و سبزی های غنی از نظر لوتئین میتوانند بهطور خاص کاهش دید ناشی از سالمندی/AMD را نیز کاهش دهند. در حالیکهداروهایی کهفعلا برای بیماری های قلبی تجویز میشوند؛ مانند مهارکنندهآنزیم تبدیل کنندهآنژیوتانسین/ACE inhabitors عوارض جانبی فراوانی از جملهخستگی مفرط، سرفه، خارش پوست، قرمزی، بی حالی، درد قفسهسینه، نبض نامتوازن، ضعف و نفس تنگی را بهارمغان میآورند.