
کشف بقایای اجداد احتمالی دایناسور ها حقایق جالبی برای محققان آشکار کرد،با استناد بهمقالهمنتشرهدر مجله« طبیعت» ، محققان در تانزانیا باقیماندهاجداد احتمالی دایناسورها را پیدا کردند کهشباهت آنها با تمساح در مقایسهبا اولین « دایناسورهای واقعی» و سوسمارهای وحشتناک بیشتر بود.
کِن آنگِلچوک از موزهصحرایی تاریخ طبیعی در شیکاگو آمریکا در این خصوص گفت:« این کشف نشاندهندهآن است کهاولین دایناسورها شباهت زیادی با تمساح داشتند و اینکهمشخصات « پرندهای» در آن ها بتدریج در آن ها ظاهر شدهاست. دیرینهشناسان از واژههای« حلقهگمشدهتکامل» خوششان نمی آید اما در مورد کنونی میتوان از آن استفادهکرد — Teleocrater- دایناسورها و جد مشترک آن ها را با تمساح پیوند میدهد».
در اینجا مسألههمان مرغ و تخم مرغ است.
بهعقیدهدیرینهشناسان، اولین دایناسورها اواخر دوره« تریاس» — حدود 400 میلیون سال پیش ، پس از ناپدید شدن تمام جانوران « سوسمارگونه» بزرگ کهدر دوره« پرمیان» روی زمین برتری داشتند ، ظاهر شدند. تمساح ها رقیب اصلی دایناسورها برای دریافت «تاج» موفق ترین جانوران روی زمین بودند کهدر آن دوران بهاندازههای عظیمی رشد کردهبودند و هم در آبها و هم در خشکی زندگی میکنند.
تمساح ها و دایناسورها خویشاوندان نزدیک بهحساب میآیند کهاجداد آنها بهعقیدهمحققان اواسط دوره« تریاس» از یکدیگر جدا شدند. دیرینهشناسان هنوز نمی دانند چطور و در چهزمانی این اتفاق افتاد، زیرا آثار سنگ شدهآن دوران بندرت پیدا میشود.
اکثر محققان معتقدند کهآنها خیلی زود «از هم جدا شدند» ، زیرا دایناسورهای باستانی شبیهتمساح ها نیستند — گردن آنها دراز و با انعطاف بود و میتوانستند روی دو پا راهبروند و پاهای آنها برای دویدن سریع مناسب بود.
آنگِلچوک و همکاران وی با مطالعهنمونههای اواسط « تریاس» در جنوب « تانزانیا» در حاشیهرودخانه« روخوخو» بهاین نتیجهرسیدند کهدر واقع اولین اجداد دایناسورها بیشتر شبیهتمساح ها بودند تا بهاین نتیجهرسیدند کهاجداد دایناسورها بیشتر شبیهتمساح ها بودند تا اجداد دیرتر آنها.
محققان دانشگاهتگزاس باقیماندههای موجود 3 چشمی را مورد مطالعهقرار میدهند کهحدودا 225 میلیون سال پیش میزیست.
دیرینهشناسان در آنجا باقیماندهموجود سهچشمی را پیدا کردند کهشباهتی بهدایناسورهای اولیه« اویراپتور» ساکن در آرژانتین (230 میلیون سال قبل) و « نیاساسور» کهتوسط نویسندگان مقالهعلمی ، در سال 2012 میلادی در تانزانیا پیدا کردند و یا دیگر دایناسورهای و خویشاوندان باستانی آن ها ندارد. بطور کلی میتوان گفت کهموجود سهچشمی شباهتی بههیچ یک از انواع باستانی و یا اجداد دوران دیرتر آن ها نداشتهاست.
بهگفتهآنگِلچوک، دایناسورهای تمساح مانند بیشتر شبیهتمساح های « لاغر اندام» با پاهای بزرگ دراز و گردنی درازتر دایناسور بودند. این جانور چهار دست و پا راهمیرفت و نمی توانست بدود و از خصوصیات دیگر انواع باستانی و معاصرتر برخوردار بودند.
با وجود این، آن موجود دایناسور بود، زیرا خصوصیات آناتومی آن بیشتر به« سوسمارهای وحشتناک» شباهت داشت. در مقایسهبا استخوان های انواع مشابه، گردن آن ها درازتر از دیگر انواع مشابهبود و شکل ظاهر آن ها منحصربفرد بود کهبرای تمساح ها عادی نیست. بعلاوهاین آروارهموجود اسرارآمیز شبیهدایناسور و پاهای جلویی آن شباهتی بهتمساح ندارد.
دانشمندان آن را جانور عجیب و غریب Teleocrater rhadinus نامیدند کهبهدلیل شکل بدن آن، قادر نبود مثل دایناسورها بسرعت بدود.
همانطور کهاغلب در دیرینهشناسی اتفاق میافتد، Teleocrater rhadinus بمراتب زودتر کشف شدند ، اواسط ده1950میلادی ، وقتی دیرینهشناس آلان چاریگ باقیماندهسنگ شدهرا در تانزانیا در ده1930 میلادی کشف کرد. وی توجهی بهاین باقیماندهعجیب و غریب نکرد و متوجهاجداد تمام دایناسورها در آن نشد. زیرا باقیماندههای پیدا شدهتوسط آنها کامل نبود.
آنگِلچوک و همکاران وی اشتباهچاریگ را درست کردند و کشف خود را با اسمی نامیدند کهپیشکسوتان بریتانیایی برای آن انتخاب کردند. بهعقیدهمحققان کشف Teleocrater rhadinus بطور کامل باعث تغییر تکامل پرندگان ، دایناسورها و تمساح ها میشود و ماجرای ظاهر شدن آن ها را بهاتمام میرساند کهچند دهمحققان در بارهآن بحث کردند.