
از دیر باز تاکنون تبریز بهعنوان یک شهر تاریخی با قدمت دیرینهخودنمایی میکند و با جاذبههای گردشکری بی نظیرش هموارهتوریست های زیادی را پذیرا میگردد اما تنها جاذبههای دیدنی این شهر زیبا، دعوت کنندهی مهمانان نیست بلکهغذاهای خوشمزهو سنتی این شهر نیز فرهنگ دیرینهو کهن این شهر زیبا را بهنمایش میگذارد.
تبریز شهر غذاهای متنوع و دلپذیر میباشد تنوع غذاهای خوشمزهبهقدری زیاد است کهانتخاب را مشکل ساز میکند. غذاهای محلی و سنتی تبریز بهخوشمزهو پر رنگ و لعاب بودن شهرهاند و اکثرشان با هر ذائقهای سازگارند.
شما هم میتوانید با مسافرت بهاین شهر پرآوازه، از غذاهای">غذاهای خوشمزهی این شهر کهلیست آنها را در این بخش از آشپزخانهمجله اینترنتی فنجان آوردهایم چشیدهو لذت کافی را ببرید. وقتی وارد تبریز بشوید و از غذاهای">غذاهای خوشمزهتبریز نوش جان کنید محال است کهطعم دلپذیر و خوشمزهی آن را از یاد ببرید چرا کهغذای سنتی تبریز با صبر و حوصلهی فراوان طبخ و مهیا میگردد.
عطر غذاهای تازهپختهشدهمشام هر رهگذر گرسنهای را قلقک میدهد و میل فرد را برای خوردن افزون میکند حتی خاطرهانگیز بودن سفر نیز بهخوردن غذاهای آن شهر میباشد. با اینکهاز تاوا کبابی و کبابهای خوشمزهی تبریز بههیچ عنوان نمی توان چشم پوشی کرد ولی ما پیشنهاد میکنیم کهدیگر غذاهای محلی و سنتی را نیز امتحان کنید.
دسر ها و پیش غذاها خیلی مواقع باعث میشوند کهمسافران بهخوردن غذای اصلی هم ولع داشتهباشند در واقع زمانی کهدسر ها رنگ و بوی خوبی دارند پس در جذابیت خوراک های بعدی هم نقش دارند. با ما همراهباشید تا با چند مورد از دسر های شهر تبریز آشنا شوید.
خاگینه بهعنوان یک دسر خوشمزهدر مهمانی یا دور همی ها سرو میشود. خاگینهی نعنا پرطرفدارترین خاگینهدر بین سایر خاگینهها میباشد کهمواد اصلی آن را تخم مرغ و سبزی تشکیل میدهد خاگ بهمعنی تخم مرغ میباشد کهاز ترکیب تخم مرغ و سبزی یا سبزی کوهی خاگینهپختهمیشود.
از حلواهای محلی خوشمزهو پرطرفدار حلوای اوماج است. این حلوا دارای بافت و طعم متفاوتی میباشد کهمواد تشکیل دهندهی آن عبارت است از :آرد، روغن، گردوی نیمکوب، گلاب، آب چودر یا عرق هل، زعفران دم کرده، شکر آب و شیرهی انگور میباشد.
پخت حلوای اوماج با زحمت و حوصلهی زیادی همراهاست ولی در پایان نتیجهی کار بسیار عالی و خوشمزهمیگردد. اوماج یک کلمهترکی بهمعنی ساییدن و از ریشهی اوماغ است و همانطور کهاز معنی آن مشخص است در واقع در پخت حلوا آرد را در بین کف دو دست بههم میسایند تا آرد بهشکل ریزههای سنگی از آرد درست شود.
از خوشمزهترین و پرطرفدارترین حلواها، حلوای کفگیری میباشد. این حلوا بهعلت دارا بودن مواد تشکیل دهندهی مختلف در بین هموطنان آذری طرفداران بسیاری دارد کههمیشهقنادیها از این حلوا برای فروش دارند.
موادی کهبرای طبخ این حلوای بی نظیر مورد استفادهقرار میگیرد عبارت است از:آرد سفید قنادی، آرد نخودچی، پودر قند، کره، گردو یا بادام خردشده، پودر هل، روغن جامد یا نیمهجامد و زعفران دم کردهمیباشد.
بورانی کدو سبز از جملهدسرها و پیش غذاهای">غذاهای خوشمزهآذربایجان شرقی میباشد کهبهخاطر استفادهاز ماست و کدو در آن یک خوراک مقوی و پرخاصیت محسوب میشود. جالب است بدانید کهاین پیش غذا با دو روش متفاوت رژیمی و غیر ژیمی درست میشود و در تهیهآن از ماست، کدو سبز، سیر، شوید، دارچین و نمک استفادهمیشود.
آش های تبریز بخاطر طعم و مزهبی نظیرشان طرفداران بسیار زیادی بهخود اختصاص دادهاند در این بخش بهمعرفی آش های تبریز پرداختهایم.
از آش های مخصوص و منحصر بفرد تبریز آش داش کلم میباشد کهفقط در تبریز پختهمیشود برای طبخ یک آش خوشمزهی داش کلم از موادی همچون:کلم قمری، پیاز، لپه، برنج و بلغور و انواع سبزی ها شامل تره، جعفری، کروز و گوجهفرنگی، رب گوجه، و فلفل استفادهمیگردد.
البتهبرخی از افراد با توجهبهذائقهی خود بهآن کشک هم اضافهمیکنند و برای تزیین آن و خوشمزهترشدن بیشتر از نعنا خشک هم استفادهمیکنند.
یکی از آش های خوشمزهی تبریز کهاشتها برانگیز و خوش رنگ و لعاب است آش گوجهفرنگی میباشد. همانطورکهاز اسم آش مشخص است برای طبخ آن از گوجهفرنگی بیشتری استفادهمیشود و موادی کهدر آن بکار میرود شامل:لوبیا چیتی، یا چشم بلبلی، پیاز داغ، بلغور، برنج. سبزی آش (جعفری و تره) و آبغوره، کهنقش بسزایی در طعم خوشمزهی آن دارد.
سوپ بذرک از آن دستهغذاهای">غذاهای سنتی انرژی زایی است کهطرفداران زیادی در بین مردم آذربایجان شرقی دارد. این غذا معمولاً در وعدههای صبحانهو میان وعدهمیل میشود و در تهیهآن از موادی همچون بذرک، آرد گندم، آب، روغن یا کرهو در صورت تمایل شیرهانگور استفادهمیشود.
آش کلم برگ یکی دیگر از آش های سنتی تبریز بهشمار میرود کهطعم بسیار لذیذ و متفاوتی دارد. پیشنهاد میکنیم اگر میهمان مردمان شهر تبریز هستید این آش خوشمزهرا برای یکبار هم کهشدهامتحان کنید. بخاطر وجود سبزیجاتی همچون هویج، کلم برگ و ... در این آش در روزهای سرد پاییز و زمستان بهعنوان یک تقویت کنندهسیستم ایمنی بدن عمل میکند.
برای تهیهآش کلم برگ نیاز بهموادی همچون کلم برگ ریز خرد شده، هویج نگینی خرد شده، برگ کرفس خرد شده، عدس، نخود، لوبیا چیتی، پیاز داغ، رشتهآش، کشک، نمک، فلفل و ادویهدارید.
آش یخ معروف یکی از متفاوت ترین غذا های سنتی مردم آذربایجان شرقی میباشد. این آش طرز پخت سادهو بسیار جالبی دارد و با کمترین امکانات میتوان آن را درست کرد.
در تهیهآن از ماست، برنج پختهشده، یخ، سیر رندهشده، نمک، فلفل، سبزیجات معطر پختهشدهمثل ترخون، تره، گشنیز، جعفری و برگ چغندر بهکار بردهمیشود. این آش خوشمزه، برای میان وعدهو وعدههای عصرانهمناسب است.
آش گوشواره از پرطرفدارترین آش های استان تبریز میباشد. علت نامگذاری آن بهخاطر وجود خمیر هایی است کهداخل آن بهکار رفتهاست. برخلاف آش های دیگر معمولاً زمان طولانی برای پخت آن نیاز است اما با این وجود طرفداران بسیار زیادی را بهخود اختصاص دادهاست.
از مواد بهکار رفتهدر تهیهاین غذا میتوان بهرب گوجهفرنگی، کره، نخود، پیاز، تخم مرغ، آرد، گوشت چرخ کرده، سرکه، تخم مرغ، نمک، جعفری، آب، زردچوبهو فلفل اشارهکرد. پیشنهاد میکنیم این غذای اصیل و خوشمزهرا در سفرتان بهتبریز فراموش نکنید.
از آش هایی معروفی کهدر منطقهی آذربایجان طبخ میشود میتوان بهآش میوهاشارهکرد. چون در پخت این آش از انواع میوههای خشک استفادهمیشود بهآن آش میوهمیگویند کهبرای شستشوی دستگاهگوارش بسیار مفید است. برای پخت این آش سبزی، میوههای خشک مانند آلو خورشتی، زردآلو و آلو قیسی حتما باید استفادهگردد.
یکی دیگر از آش های سنتی و قدیمی تبریز آش دندونی نام دارد. این آش را بهمناسبت درآوردن اولین دندان کودک درست کردهو بین دوستان و آشنایان پخش میکنند و حتی مهمانی های مجللی بهمناسبت این اتفاق برگزار میکنند و در کنار این آش با کیک و انواع خوراکی ها و گیفت های هدیهنیز از میهمانان پذیرایی میکنند.
آذربایجانی ها معتقدند کهبا درست کردن و خوردن این آش خوشمزهبقیهدندانهای بچهراحت تر رشد میکنند. مواد مورد نیاز برای تهیهاین آش منحصر بهفرد گندم پوست کنده، نخود، لوبیا قرمز، لوبیا چیتی، پیاز، آب قلم یا آب گوشت، نمک، فلفل، زردچوبهو پیاز داغ میباشد.
آش شیلهعدس هم همچون شوربا در سفرههای تبریزی از قدمت کهنی برخوردار است ولی امروزهدیگر کمتر پختهمیشود. موادی کهدر پخت آن بکار میرود شامل بلغور، پیاز، عدس، رب گوجهفرنگی و نوعی سبزی محلی بهنام "کالش"می باشد.
از غذاهای">غذاهای کهن تبریز کهامروزهدیگر در سفرههای ساکن تبریز جایی ندارد. در زمانهای قدیم اهالی تبریز و دیگر شهرها این غذا را بهشیوههای مختلف طبخ میکردند و میتوان گفت کهدستور پخت مشخصی را برای تهیهی این غذا وجود ندارد و هر شخصی با توجهبهآنچهدر خانهداشت این غذا را میپخت یکی از معروفترین شوربا ها، شوربای ترهاست. برای تهیهی آن از سیب زمینی، گوجهفرنگی، روغن، تخم مرغ، رب گوجهفرنگی و ادویهاستفادهمیشود.
از غذاهای">غذاهایی کهبسیار خوشمزهاست و در فصل پاییز و زمستان بیشتر مورد استفادهقرار میگیرد آش شیر است این غذا از غذاهای">غذاهای سنتی دریان در استان آذربایجان شرقی است کهبا شیر، گندم، نمک و فلفل، کشمش بی دانه، بادام و گردو تهیهمیگردد.
غذایی بسیار دلپذیر کهبدون روغن تهیهمیشود و دارای کالری زیادی است و اگر هنگام سرماخوردگی مصرف شود از ضعف عمومی بدن نیز جلوگیری میکند و چون دارای شیر بیشتر است یک غذای عالی برای دورهی نقاهت فردی کهدچار سرماخوردگی شدهتوصیهمیگردد.
طعم بی نظیر و متفاوت آش قوروت قیلهدر بین مردمان آذربایجان شرقی زبانزد است. این آش سنتی هم بهعنوان میان وعدهو هم بهصورت پیش غذا میل میشود. در زبان محلی قوروت قیلهاز دو بخش قوروت بهمعنای کشک و قیلهبهمعنای گوشت قورمهای تفت دادهشدهدر روغن گوشت تشکیل شدهاست.
از مواد بهکار رفتهدر این غذا میتوان بهبلغور، برنج نیم دونه، لوبیا چشم بلبلی، گوجهفرنگی، لوبیا سبز خرد شده، ترهخرد شده، جعفری خرد شده، بادمجان، ریحان خرد شده، سیر، پیاز نگینی شده، نمک، فلفل سبز تند، زردچوبه، آب گوشت یا قلم اشارهکرد.
آش ماست همیشهدر سفرههای رنگین تبریزیها پای ثابت است و طرفداران بیشتری دارد. موادی کهبرای پخت آش ماست استفادهمیشود عبارتند از:(روغن، نخود، لوبیا، عدس، برنج گرده، بلغور گندم ریز، پیاز داغ، هویج، فلفل سبز تازه، سبزی آش و البتهماست ) میتوان در این آش بهجای ماست از کشک نیز استفادهکرد و بهعنوان آش کشک سرو کرد.
در روزهای بلند و برفی زمستان سفرههای تبریزی ها با آش خوشمزهی اوماج مزین میگردد کهبسیار مفید و برای سرماخوردگی عالی است. اوماج در واقع همان رشتهاست کهبرای تهیهی آن آرد را خمیر کردهو بعد رندهمیکنند و از عدس در پخت آش استفادهمیکنند. عدس قبل از پخت چند ساعتی باید خیس بخورد.
موادی کهبرای آش لازم است عبارت است از رشتهیا اوماج ، سبزی شامل ریحان و مرزه و ترهو پیاز و فلفل و زردچوبه. امیدواریم کهشما هم پخت این غذای دلچسب رو امتحان کنید.
در این بخش قصد داریم بهمعرفی غذاهای سنتی و خوشمزهتبریز بپردازیم غذاهایی کهعلاوهبر اینکهبسیار خوش طعمند، بهجرات میتوان گفت برای بسیاری از افراد نام آشنا هستند.
آبگوشت دیزی سنگی در تبریز بهعنوان یک غذای سنتی و معروف است اما فقط بهتبریز خلاصهنشدهاست و در بیشتر شهرهای ایران نیز پختهمیشود. اما این را نباید فراموش کرد کهآبگوشت های تبریز از لحاظ طعم و مزهیک چیز دیگر است.
اگر سفری بهتبریز داشتید پیشنهاد میکنیم حتما برای یک بار هم کهشدهاین غذای لذیذ و خوشمزهرا امتحان کنید. در تهیهآبگوشت از گوشت گوسفندی با استخوان، لپه یا نخود، دنبه، پیاز، آب گوجهفرنگی، نمک، فلفل، مغز لیمو عمانی، رب گوجهفرنگی و سیب زمینی استفادهمیگردد.
یکی دیگر از غذاهای محلی تبریز دویماج میباشد کهاغلب برای وعدهی صبحانهسرو میگردد. دویماج بههمراهانگور و هندوانه و سبزی خوردن بسیار خوشمزهو دلچسب است. موادیکهدر دویماج استفادهمیگردد شامل نان خشک، آب یا دوغ، پنیر تبریز، کرهو گردوی ریز شدهاست.
یکی دیگر از غذاهای سنتی و خوشمزهی آذری ها کهمعمولا در تابستان بیشتر پختهمیشود دلمهبرگ مو است کهبرای تهیهی آن از برگ درخت انگور، برنج، لپه، بلغور و سبزیجات معطر استفادهمیکنند. دلمههم، مانند کوفتهاز غذاهای مورد پسند و شناختهشدهی خاورمیانهمیباشد اما مواد و طرز پختشان با هم متفاوت است.
دلمهبرگ مو در زبان فارسی با نام (یپراخ دلماسی) معروف است و از کلمهی ترکی «دلماخ » یعنی پر شدن گرفتهشدهاست. در منطقهی تبریز علاوهبر دلمهبرگ مو، دلمهفلفل دلمه و کدو و گوجهفرنگی نیز درست میکنند کهبسیار هم خوشمزههستند. در سال ٢٠١٧ جمهوری آذربایجان دلمهرا در فهرست میراث فرهنگی خود در یونسکو بهثبت رساند.
بادمجان شکم پر کهدر زبان آذری بهقارنی یاریخ معروف است. این یک غذای خوشمزهو مورد علاقهی تبریزیهاست کهبرای پخت آن از بادمجان، سیر، جعفری، رب، ادویههای مخصوص و گوشت چرخ کردهاستفادهمیکنند. این غذای لذید معمولا با نان یا ماست و سبزی خوردن و یا ترشی نوش جان میشود.
در روزگاران گذشتهبهخاطر نبودن یخچال مردم برای نگهداری و محافظت از مواد اولیهراهکارهای جالبی داشتند کهاین راهکارها بهخوشمزهشدن غذا کمک بیشتری میکرد. قورما شورباسی نوعی آبگوشت بسیار خوش طعم است کهچون گوشت را قورمهمیکردند بهاین نام مشهور شدهاست.
برای پختن این غذا از گوشت قورمهشدهگوسفند، تخم مرغ، چربی دنبهگوسفند، سیب زمینی، فلفل قرمز، لپه، رب گوجهفرنگی، نمک و زعفران و ادویههای محلی استفادهمیکنند. در بعضی مواقع از سبزی محلی بهنام کالش نیز در طبخ آن استفادهمیکنند.
وقتی اسم تبریز را میشنویم بی شک اولین چیزی کهیادمان میآید غذای خوشمزهو لذید کوفتهتبریزی می باشد. غذای معروفی کهمختص تبریز است اگر چهدر دیگر نقاط خاورمیانههم پختهمیشود ولی نوع پخت آن متفاوت با دیگر جاها میباشد.
در گذشتهبرای پخت کوفتهی تبریزی گوشت را ابتدا در هاون لهمیکردند. بعد بهآن لپهو سبزیجات اضافهمیکردند اما امروزهبهجای کوبیدن گوشت آنرا در چرخ گوشت چرخ میکنند.
از دیگر مواد مورد استفادهلپهو برنج و سبزیجات و گردو و تخم مرغ میباشد. پس از آمادهشدن هم با پیاز داغ و زرشک تزیین میکنند. نا گفتهنماند بهجای گوشت در این غذا میتوان از مرغ هم استفادهکرد.
از غذاهای">غذاهای خوشمزهو محلی میتوان به برنج کاسهای اشارهکرد. البتهاین غذای بسیار لذیذ را میتوان در برنامهی رژیم غذایی نیز جای داد و از طعم خوشمزهی آن نهایت لذت را برد مواد لازم برای تهیهی این غذای خوشمزهو لذید شامل:برنج، ذرت، نخود فرنگی، هویج خردشده، گوشت مرغ، زرشک، خلال بادام، پیاز خرد شدهنمک و فلفل و ادویهو روغن میباشد.
این کوکو نیز از غذاهای">غذاهای خوشمزهاست کهبیشتر بهعنوان پیش غذا و در مراسمات خاص مانند مهمانی های افطاری سرو میشود موادی کهدر تهیهی این کوکو بکار میرود عبارت است از گوشت چرخ کرده، هویج، تخم مرغ، پیاز، زعفران و البتهلوبیا کهمادهی اصلی این کوکو میباشد. برای تزیین و طعم بهتر میتـوان از زرشک استفادهکرد.
کوکوی ترهتبریز از غذاهای">غذاهای سنتی آسانی بهشمار میرود کهزمان کمتری برای آمادهشدن نیاز دارد و جزو کوکو های سالم و خوشمزهپرطرفدار میباشد، گاهی مواقع با اضافهکردن گردو و زرشک بهاین غذا در سفرههای مجلسی از آن استفادهمیکنند.
خواص زیادی برای کوکو ترهآمدهاست کهیکی از آنها خونساز بودن آن میباشد، برای تهیهاین غذای سریع و آسان بهکار بردن موادی همچون تخم مرغ، سیب زمینی آب پز، نمک، ترهتازه، زردچوبه، روغن و فلفل سیاه نیاز است.
از پرطرفداران ترین غذاهای تبریزی محسوب میشود همانطور کهاز اسمش پیداست هویج مادهی اصلی این خورش است. برای طعم بهتر این خورش میتوان کمی زعفران و نیز آلو بهآن افزود و برای طعم ملس هم میتوان کمی آبلیمو اضافهکرد.
عطر و طعم بی نظیر لوبیا پلوی تبریز بهقدری خاص و تک است کهبین همهمردم ایران، مخصوصاً مردم آذربایجان شرقی طرفداران زیادی بهخود اختصاص دادهاست. اگر سفری بهتبریز داشتید مطمئن باشید با یکبار چشیدن طعم این غذا شیفتهعطر آن خواهید شد.
برای پخت این غذا شما نیاز بهموادی همچون برنج، لوبیا چشم بلبلی، روغن، شوید، دارچین، کره، سینهمرغ، دارچین، پیاز، زعفران دم کرده، آب مرغ، آب جوش، نمک و ادویهدارید.
یکی از غذاهای">غذاهایی کهدر بین همهی مردم محبوب است و طرفداران زیادی نیز دارد قورمهسبزی میباشد اصل این غذای لذید آذری میباشد. "قورماق" نوعی سرخ کردن است کهدر آن از روغن استفادهنمی شود. "قورمه" بهگوشتی میگویند کهبدون هیچ روغنی و با چربی خود گوشت سرخ میشود.
در زمانهای قدیم استفادهاز این نوع گوشت در مناطق آذربایجان رواج بیشتری داشتهاست کهمشهورترین آن شوربای قورمهو قورمهسبزی است ولی این روش سرخ کردن دارای مشکلاتی است و هم چنین نیاز بهوقت زیادی دارد بههمین دلیل روش پخت گوشت قورمهسبزی بهمرور تغییر کرد.
البتهامروزههم روش پخت قورمهسبزی در مناطق مختلف ایران دارای تفاوتهایی است. در قورمهسبزی تبریز از لوبیا چیتی، پیاز، روغن، سبزی خردشدهشامل تره، جعفری، و شنبلیله، گوشت گوسفند یا راستهی گوسالهو لیموعمانی استفادهمیشود.
یکی از غذاهای">غذاهای ناب و لذید کهمخصوص خود ایران است اما ریشهی آن بهتبریز بر میگردد تاوا کبابی است کهدر تابهپختهمیشود. این کباب بهصورت سنتی در تنور طبخ میگردد البتهدر پخت این غذا تفاوتهایی نیز وجود دارد بههمین دلیل بهآن کباب تابهای یا کباب دیگی هم میگویند.
این غذای خوشمزهدر زمان کمی تهیهو آمادهمیشود و از موادی همچون گوشت، نمک، زردچوبه، رب، پیاز، پودر سیر، فلفل قرمز، روغن و زعفران حل شدهدرست میشود.
خوراک دل از آن دستهغذاهای">غذاهای پر چرب و چیلی آذربایجان شرقی میباشد کهطرفداران زیادی دارد. معمولاً در وعدهناهار و شام از این غذا میل میکنند و در زمان بسیار کوتاهی آمادهمیشود.
مواد تشکیل دهندهاین خوراک خوشمزهدل مرغ یا دل گوساله، پیاز، قارچ، نمک و فلفل میباشد. ناگفتهنماند شما میتوانید بهجای قارچ از سیب زمینی نگینی خرد شدهدر این خوراک خوشمزهاستفادهکنید.
روش پخت این غذا بسیار راحت است با مواد سادهای هم چون بادمجان، گوجهفرنگی، پیاز، رب ،کره، زعفران، فلفل و زردچوبهتهیهمیگردد کهطعم بسیار لذید و خوشمزهای دارد.
این غذای محلی در اکثر مناطق کشورمان البتهبا کمی تغییر پختهمیشود اما مواد اولیهی آن تقریبا در همهجا یکسان است روش تهیهی یتیمچهی تبدیری و مواد آن با میرزا قاسمی تقریبا شبیهاست و جزو غذاهای">غذاهایی است کهبادمجان مادهی اصلی آن را تشکیل میدهد. با این همهیک غذای کاملا خوشمزهاست و برای کسانیکهعلاقمند بهخوردن غذاهای">غذاهای گیاهی هستند گزینهی بسیار مناسبی است.
یکی دیگر از غذاهای">غذاهای سنتی و محلی تبریز شیر پلو است. این غذا کهبهآن سوتی پلو هم میگویند از موادی هم چون گلاب، کشمش، زعفران، برنج، شیر، خلال پسته پختهمیشود و برای ماهرمضان بسیار مقوی است.