
ممکن است واکنش آلرژیک بهغذاهای خاص برای بعضی از افراد قدری ناخوشایند و برای برخی دیگر خیلی وحشتناک و حتی برای حیات تهدیدآمیز باشد.
آلرژی بهغذا زمانی رخ میدهد کهسیستم ایمنی بدن بهغذایی کهفرد استفادهکردهبیش از حد پاسخ دهد. گاهی این واکنش زیاد، ناخوشایند و حتی تهدید کنندهمیباشد. در افرادی کهبهسیب آلرژی دارند، این مشکلات پس از خوردن سیب ایجاد میشود.
نشانههای آلرژی سیب
افرادی کهآلرژی سیب دارند در هنگام خوردن سیب یا در مدت کوتاهی بعد از آن سیری از علائم را تجربهمیکنند. علائم آلرژی سیب، بر اساس نوع آلرژی از فردی نسبت بهفرد دیگر متفاوت است. برخی از این علائم عبارتند از:خارش گلو یا دهان، تورم لب ها یا گلو، ناراحتی معدهو گرفتگی مجاری تنفسی، بثورات جلدی، اسهال و …
انواع آلرژی سیب
آلرژی سیب در افراد مختلفی در سنین گوناگون، با قومیت های متفاوت و در هر دو جنس زن و مرد دیدهمیشود. با این حال، نوع آلرژی و شدت آن در افراد متفاوت است. آلرژی سیب انواع مختلفی دارد اما دو مورد را بهعنوان آلرژی اصلی معرفی کردهاند. در اولین نوع آلرژی، افراد بهپروتئین در سیب آلرژی دارند کهبسیار شبیهبهپروتئین موجود در هلو است. در این افراد، علائم، کهممکن است شدید باشد، تقریبا بلافاصلهپس از خوردن سیب شروع میشود. مردم اهالی مدیترانهبیشتر بهاین نوع آلرژی سیب مبتلا میگردند.
در نوع دوم آلرژی، فرد ممکن است بهپروتئین درون سیب واکنش نشان دهد کهبسیار مشابهپروتئین های موجود در گردهدرختچهتوت است. افراد معمولا واکنش خفیفی بهاین پروتئین داشتهو علائم در داخل و اطراف دهان ایجاد میشوند. این حساسیت بهعنوان سندرم آلرژی دهان شناختهشدهاست.
این نوع آلرژی سیب در کودکان و بزرگسالان مقیم در آب و هوای سرد کهرشد درختان توت در آن ها بهتر است بیشتر شایع میباشد. بهدلیل پخش شدن گردهگل توت در هوا، احتمال ایجاد آلرژی در طول تابستان بیشتر است. افرادی کهعلائم آلرژی را از خود نشان میدهند بهاحتمال زیاد بهتب یونجه و آلرژی های تنفسی بخش فوقانی مبتلا میشوند.
سندرم آلرژی دهانی چیست؟
بر خلاف آلرژی بادام زمینی، گندم یا ماهی، برخی از آلرژی ها بهدلیل واکنش سیستم ایمنی بدن بهگردهایجاد میشوند. این واکنش ها در برخی از افراد بعد از خوردن غذاهای خاص، از جملهسیب هایی کهحاوی پروتئینی بسیار شبیهبهگردهگل ها هستند، ایجاد میشود. سندروم آلرژی دهان گاهی بهعنوان سندرم میوهگردهشناختهمیگردد.
پزشکان بهطور کلی سندرم آلرژی دهان را بهعنوان یک نوع خفیف آلرژی غذایی کهتوسط یک واکنش آلرژیک در دهان و گلو ایجاد میشود، در نظر میگیرند. این بدان معنی است کهفرد پس از خوردن میوهخاصی مانند سیب، شرایط خاصی را در محیط دهان خود احساس میکند. افراد مبتلا بهسندرم آلرژی دهان بسیار زیاد دچار آلرژی های فصلی میشوند، بهعنوان مثال، یک فرد مبتلا بهآلرژی سیب احتمالا بهپشم گوسفندان کهدر فصل بهار بسیار شایع است نیز حساسیت خواهد داشت.
علائم سندرم آلرژی دهانی
علائم سندرم آلرژی دهان در افراد متفاوت است. علائم معمولا خفیف بوده، اما گاهی اوقات ممکن است شدید باشند. اغلب علائم سندرم آلرژی دهانی فقط در داخل یا اطراف دهان ایجاد میشود. علائم شامل یک یا ترکیبی از موارد زیر است:زخم در دهان یا گلو، تورم لب ها، خارش دهان یا زبان، تورم گلو و گوش. برای جلوگیری از این مشکلات باید از مصرف مواد غذایی آلرژی زا اجتناب کرد.
سیب تنها مادهای نیست کهمیتواند علائم سندرم آلرژی دهانی را ایجاد کند. سایر خوراکی هایی کهپس از خوردن آن ها تعداد زیادی از افراد دچار سندروم آلرژیک میشوند شامل گردهگلبرگ ها، غذاهای پر ادویه، بادام ها، هویج ها، گیلاس، کرفس، هلو، آلو، گلابی، خربزه، گوجهفرنگی ها، پرتقال، کیوی، موز، دانههای آفتابگردان، خیار، کدو سبز میگردد.
چهزمانی باید بهپزشک مراجعهکنیم؟
ممکن است هر کسی در طول زندگی خود دچار آلرژی شدهعلائم آن را تجربهکند. اگر علائم خیلی شدید باشد باید برای تشخیص با پزشک مشورت نمایید. اکثر پزشکان از آنتی بادی های ایمونوگلوبولین (IgE) برای شناسایی خطرات آنافیلاکتیک غذایی استفادهمیکنند، این روش برای تشخیص سندرم آلرژی دهان زیاد دقیق نیست. متخصصان برای تشخیص دقیق آلرژی از روش های مختلفی از جملهسابقهعلائم، آزمایشات پوستی، آزمایش خون و آزمایش خوراکی استفادهمیکنند.
هر کسی کهبهآلرژی مبتلا است، باید از خطر آنافیلاکسی کهنوعی وضعیت پزشکی اضطراری همراهبا کاهش فشار خون فرد و کاهش شدت جریان خون در بدن، افت ضربان و تشنج است، آگاهباشد. فردی کهعلائم آنافیلاکسی را تجربهمیکند، باید فورا بهپزشک مراجعهکند، بهخصوص اگر آلرژی شناختهشدهای داشتهباشد. نشانههای آنافیلاکسی معمولا بهسرعت شروع
شدهو شامل تنگی نفس،گیجی و سرگیجه، خستگی، حالت تهوع، دل درد، عدم تعادل، اختلال در تکلم و بلع و تشنج میشود.
درمان
در مواردی کهآلرژی سیب شدید نیست، بهترین درمان برای فرد عدم مصرف است. در برخی موارد، افراد مبتلا بهسندرم آلرژی دهان ممکن است بتوانند سیب را بهصورت پختهو یا کمپوت شدهمصرف کنند، زیرا سیب های پختهشدهبا کاهش اثر پروتئین از ایجاد آلرژی جلوگیری میکنند. فردی کهنسبت بهسیب یا سایر مواد واکنش آنافیلاکتیک میدهد بهکمک های اورژانسی نیاز دارد.
درمان برای فرد مبتلا بهآلرژی غذایی خطرناک شامل مواردی از جملهاستفادهفوری از تزریق اپی نفرین (EpiPen) داروهای وریدی، داروهای ضد حساسیت از جملهآنتی هیستامین ها و کورتیزون، آلبوترول برای کمک بهتنفس میباشد, برای اطمینان از رفع حملهآنافیلاکسی، فرد باید تحت نظر تیم پزشکی باشد.
پیشگیری از تماس با سیب بهترین درمان برای افراد مبتلا بهآلرژی سیب است. افراد مبتلا بهآلرژی سیب باید از خوردن سیب های خام خودداری کردهو باید نسبت بهسایر مواد غذایی و میوههای دیگر نیز بررسی انجام شود. برخی از افراد مبتلا بهسندرم آلرژی دهان میتوانند سیب ها را بهصورت پختهشدهمصرف کنند، اما کسی کهحساسیت شدید بهسیب دارد، باید همیشهEpiPen همراهخود داشتهباشد.