
شتر حیوان پستاندار است و دارای پاهای دراز و برآمدگی در پشت آن است. دو نوع شتر وجود دارد. شترهای درومداری و شترهای باکترین.شترهای درومداری دارای یک کوهان و شترهای باکترین دارای دو کوهان میباشند. شترها همچنین بهعنوان کشتی های بیابان شناختهمیشوند زیرا میتوانند بدون نوشیدن آب بهمدت طولانی زندگی کنند. متوسط عمر یک شتر 30 تا 50 سال است. در صورت کمبود غذا و آب چربی های شتر میتوانند چربی هایی را کهدر بیابان استفادهمیکنند، را در کوهان های خود ذخیرهکنند.
شترها منبع عالی شیر و گوشت هستند. گوشت شتر منبع غنی از ویتامین ها، مواد معدنی (سدیم، پتاسیم، آهن، مس، روی و منیزیم)، پروتئین ها و ایمونوگلوبولین ها است. شیر شتر حاوی ویتامین C بیشتری نسبت بهشیر گاو است. شیر شتر دارای چربی کم و لاکتوز است. برای تهیهبستنی، پنیر و کرهمیتوان از شیر شتر استفادهکرد.
شتر منبع خوبی از گوشت است و گوشت شتر بهدلیل مقدار زیاد مواد مغذی موجود در آن مشهور است. گوشت شتر نسبت بهسایر گوشت های قرمز چربی کمتری دارد. گوشت شتر بهطور عمدهدر مناطقی از جملهعربستان سعودی، مصر، سوریه، لیبی، سودان، اتیوپی، قزاقستان و سومالی خوردهمیشود اما این مادهرا باید در همهنقاط جهان مصرف کرد زیرا سرشار از مواد معدنی، پروتئین و ویتامین ها است.
گوشت شتر غنی از پروتئین است و دارای کلسترول کمی میباشد. افراد مبتلا بهدیابت و کلسترول بالا میتوانند از گوشت شتر استفادهکنند زیرا این گوشت برای آنها بسیار مفید است. سطح کلسترول موجود در گوشت شتر حتی نسبت بهگوشت گاو، بز، شتر مرغ و طیور نیز پایین تر است. بنابراین گوشت شتر بهدلیل داشتن چربی کم و کلسترول پایین میتواند بهعنوان جایگزین گوشت گاو مخصوصا برای افراد کهنسال استفادهشود.
گوشت شتر مملو از کلسیم و فسفر میباشد از این رو برای افرادی کهاز درد مفاصل رنج میبرند بسیار مفید و اثر بخش میباشد.
ویژگی های منحصر بهفردی مانند خاصیت طعم دهندگی و معطری کهگوشت شتر دارد سبب میشود تا مصرف آن ترشح شیرهمعدهرا افزایش دادهو قدرت جذب آن را بالا ببرد.
گوشت شتر نقش حیاتی در پیشگیری از سرطان دارد. گوشت شتر حاوی لینولئیک اسید چرب غیر اشباع است این اسید چرب از تعامل با سایر اسیدهای چرب اشباع نشدهجلوگیری میکند و منجر بهپیشگیری از سرطان میشود. گوشت شتر دارای انرژی مناسب برای سلول های عصبی است تا از این انرژی برای رفع خستگی مغز، فرسودگی و درد عصبی استفادهکنند.
گوشت شتر سرشار از ویتامین هایی مانند ویتامین A و ویتامین B است کهباعث حفظ سلامت پوست و سلول های غشای مخاطی انسان میشود. همچنین سیستم ایمنی بدن را بهمبارزهبا عفونت های خارجی برمی انگیزد. عملکرد دیگر ویتامین A این است کهمانند آنتی اکسیدانی عمل میکند و از سلول ها در برابر سرطان و سایر بیماری ها محافظت میکند. در بدن انسان، ویتامین B برای تبدیل گلوکز بهانرژی مورد نیاز است. همچنین برای عملکرد اساسی سیستم عصبی ضروری است و کمبود آن میتواند منجر بهاسترس، اضطراب و افسردگی شود. بنابراین گوشت شتر منبع عالی ویتامین B است.
گوشت شتر منبع غنی آهن میباشد. آهن یکی از مواد بنیادی مربوط بههموگلوبین خون میباشد کهخطر ریسک ابتلا بهکم خونی را کاهش میدهد. بههمین دلیل بهافراد مبتلا بهکم خونی سفارش میشود حتما مصرف این گوشت را در لیست تغذیهخود قرار دهند.
یکی ارزشمند ترین خاصیت گوشت شتر بدون هورمون بودن آن است زیرا این حیوان اغلب در طبیعت بودهو مراکز پرورش آن بسیار محدود میباشد.
تمام گوشت های قرمز حاوی مقدار زیادی چربی هستند و دریافت این چربی ها در بدن باعث بروز بسیاری از بیماری های قلبی عروقی از جملهبیماری های قلبی و فشار خون بالا میشود. همانطور کهمیدانیم گوشت شتر چربی های کمتری دارد، بنابراین خطر ابتلا بهبیماری های قلبی و بیماری هایی مانند چاقی و سرطان روده بزرگ را کاهش میدهد.
اگر بهدنبال یک مادهغذایی غنی و پر کالری میگردید مصرف گوشت شتر بهشما توصیهمیشود چرا کهعلیرغم مضرات کم دارای کالری بسیار زیادی میباشد.
از زمان های بسیار قدیم و در طب سنتی برای بر طرف نمودن ضعف قوای جنسی، مصرف گوشت شتر توصیهمیشدهاست زیرا روی موجود در آن موجب تقویت قوای جنسی میشود.
گوشت شتر در درمان بیماری های مختلف مفید است کهعبارتند از :
گوشت شتر میتواند تب فصلی، درد سیاتیک و درد شانهرا درمان کند.
سوپ گوشت شتر میتواند موجب درمان کدر شدن قرنیهو تقویت بینایی شود.
از چربی شتر برای کاهش درد بواسیر استفادهمیشود.
از چربی موجود در گوشت شتر میتوان برای از بین بردن کرم استفادهکرد.
ریههای خشک شتر میتوانند آسم را بهویژهدر صورت مصرف با عسل درمان کند.
همچنین گوشت شتر بهکاهش وزن کمک میکند. مطالعات نشان دادهاند کهگوشت شتر بهدلیل داشتن چربی کم از سایر گوشت ها بهتر است، بنابراین مصرف گوشت شتر برای کاهش وزن سالم و مفید است.
همانطور کهمیدانیم سرفهبسیار نگران کنندهاست و ما را در فعالیت های روزمرهبا مشکل مواجهمیکند. سرفهباعث میشود گلوی ما دچار درد و خارش شود. برای کنترل سرفه، کبد شتر را سرخ کردهو با خیساندن آن با آب داغ، مایعی تهیهکنید. با نوشیدن این مایع بهمدت 3 بار در روز گلوی شما خوب میشود.
طمع خوب گوشت شتر مورد علاقهبسیاری از مردم بهویژهبرای جهان عرب است. بسیاری از رستوران ها در ابوظبی، دبی و ریاض غذاهای تهیهشدهتوسط گوشت شتر را بهدلیل طعم خوشمزهآن، سرو میکنند.
وجود انواع ویتامین ها بویژهویتامین B، فسفر و کلسیم در گوشت شتر در رشد جنین مؤثر و مفید میباشد.
ترکیبات موجود در گوشت شتر از بسیاری از اختلالات رشد جنین جلوگیری میکند.
مصرف این گوشت قرمز از زایمان زودرس جلوگیری میکند.
کالری فوق العادهای کهدر گوشت شتر وجود دارد برای بانوان شیردهبسیار مفید میباشد.
چنانچهدر ابتدای این بخش از سلامت مجله اینترنتی فنجان گفتهشد بهدلیل داشتن کالری فراوان ، مصرف گوشت شتر برای کودکان بویژهکودکان دارای تحرک بالا توصیهمیشود.
در سنین رشد کودکان بهسبب دارا بودن کلسیم و فسفر بالا مناسب است.
برای کودکانی کههنوز قادر بهحرکت نیستند بهتر است از روغن قلم شتر استفادهگردد.
دلایل زیادی ثابت میکند کهگوشت شتر برای ما بسیار سالم است . وجود برخی از مواد غذایی گوشت شتر مانند پروتئین نسبت بهانواع دیگر ، آن را منحصر بهفرد میکند.
گوشت شتر حاوی چربی و کلسترول کم است، بنابراین برای ما بسیار سالم است.
گوشت شتر حاوی ویتامین های زیادی است،،این مادهغذایی چند ویتامینهبرای ماهیچههای ما بسیار مناسب است.
گوشت شتر اسیدهای آمینهاساسی مورد نیاز بدن ما را تأمین میکند. این مادهحاوی اسیدهای آمینهمانند met، Val، Trp، his، ile و leu است.
جویدن گوشت شتر بسیار آسان است و بههمین دلیل برای افراد مسن مناسب است.
گوشت شتر آبدار است بنابراین میتوان آن را در سوپ ها اضافهکرد تا عطر و طعم آن را افزایش دهد.
اگر 1 کیلوگرم گوشت شتر مصرف کنیم، مواد مغذی موجود در آن بهاین شرح است.
ارزش غذایی موجود در گوشت شتر کمی بیشتر از سایر گوشت هاست و در این بین گوشت شتر جوان بهتر است ، بنابراین باید در سراسر جهان در کنار گوسفند، بز و گوشت گاو بهبازار عرضهشود. علاوهبر این، گوشت شتر برای بسیاری از بیماری های مهلک از جملهفشار خون، بیماری قلبی و سرطان اثرات درمانی زیادی دارد، بنابراین باید بدون توجهبهارزش های فرهنگی آن، بیشتر در زندگی روزانهما استفادهشود.
در بین اجزای شتر، کوهان آن دارای چربی زیادی میباشد بههمین علت مصرف آن برای افراد دارای امراض قلبی و عروقی و کهنسال توصیهنمی گردد.