
ماهرمضان یکی از بهترین ماههای خداوند است کهدر آن میتوان جسم و روح را جلا داد و بیشتر بهخداوند نزدیک کرد. این ماهمبارک در همهجای دنیا آداب و رسوم خاصی دارد کهمخصوص همان منطقهاست و مردم بهآن پایبند هستند . در این مطلب میخواهیم دربارهآداب و رسوم مسلمانان هند در ماهمبارک رمضان گزارشی را ارائهکنیم.
ماهرمضان در میان مسلمانان هند هم حال و هوای خاص خودش را دارد. هندی ها، از اواخر ماهشعبان با روزههای مستحبی بهاستقبال ماهرمضان میروند و شروع بهآذین بندی خانهها و محلههایشان میکنند.
آنها مساجد و گلدستهها را غبار روبی میکنند، با همان سنت های باشکوهگل آرایی کهپای ثابت جشن های هندی است، تزئین میکنند و بهکلاس های قرآنی شان با چراغانی، رونق بیشتری میدهند.
مسجدهای هند در ماهرمضان، نهتنها محل عبادت، کهمرکز گردهمایی های مسلمانان و مطالعات دینی شان است. در این ماهجلسات سخنرانی و آموزش دروس اسلامی در مسجد برگزار میشود کهبیشتر مخاطبان آن مردها هستند. در عوض زنان هندی آموزش های دینی شان را در مراکز آموزشی مسلمانان و مدارس دینی دنبال میکنند.
رستوران هایی کهمسلمانان آنها را ادارهمیکنند در روزهای ماهمبارک رمضان تعطیل هستند اما در عوض، شب های این رستوران ها از همیشهپر رونق تر است و مسلمانان برای تهیهافطاری های حلال بهاین رستوران ها سر میزنند.
رادیو و تلویزیون هند هم برنامههای مختلفی برای ماهرمضانی مسلمانان تدارک میبیند کهمعمولا شامل ادعیهو خطبههای اسلامی است.
افطار در هند
در افطار مسلمانان هندی خرما حرف اول را میزند اما زمانی کهخرما در دسترس نباشد، هندی ها با آب یا نمک افطار میکنند. بعد از باز کردن روزه، نوبت برنج و نان است کهسر سفرهافطار هندی ها آوردهشود. آن هم در کنار عدس پخته، حلیم و هریس کهاین آخری از گندم، گوشت و بادمجان تهیهمیشود و با فلفل زیاد و ادویههای تند و تیز هندی خوردهمیشود.
اما پای ثابت سفرههای افطار و سحر مسلمانان هندی، غذا خاصی بهنام غنجی است کهاز ترکیب برنج، گوشت، آب و مواد دیگر درست میشود.
نوشیدنی های خاص ماهرمضان هم در این کشور، آب لیمو و شیر مخلوط با آب است کههندی ها معتقدند این نوشیدنی انرژی روزهدار را برای عبادت شبانهافزایش میدهد.
سحرخوان
در هند سحرخوان ها جایگاهمهمی دارند. آنها پیش از نماز صبح مردم را از خواب بیدار میکنند تا عبادت سحرگاهی را بهجا بیاورند و سحری بخورند و البتهاین کار را تا پایان ماهرمضان انجام میدهند و از جمعیت مسلمان هر محلههدیهای دریافت میکنند.
اعتکاف
مسلمانان هند در دهآخر ماهرمضان مراسم اعتکاف دارند. این مراسم کهبا تاکید بر شب قدر انجام میشود، بهآیین مخصوص شب بیست و هفتم ماهمبارک رمضان ختم میشود کهمردم برای فاتحهخواندن برای امواتشان بهقبرستان میروند. در شب های قدر هم عدهای از جوانان بهکوچهها و خیابان ها میروند و در خانهمسلمانان را زدهو آنها را برای احیای ماهمبارک رمضان بیدار میکنند.
مسلمانان هند در جمعهآخر ماهمبارک رمضان که"جمعهوداع" گفتهمیشود بهبزرگترین مسجد شهر حیدرآباد کهمسجد مکهنامیدهمیشود، میروند . وجهتسمیهاین مسجد آن است کهپادشاهی مسلمان، حدود 500 سال پیش قصد حج کرد و در هنگام بازگشت سنگی را از مکهبا خود آورد و بهوسیلهآن سنگ بنای این مسجد را گذاشت.
از آن بهبعد بهاین مسجد "مسجد مکه" میگویند. مسلمانان در این مسجد جمع میشوند و عبادت میکنند و قرآن میخوانند و تا صبح بهعبادت میپردازند.