
بسم اللهالرحمن الرحیم
** اللهمّ إنّی أسْألُکَ فیهما یُرْضیکَ وأعوذُ بِکَ ممّا یؤذیک وأسألُکَ التّوفیقَ فیهِ لأنْ أطیعَکَ ولا أعْصیکَ یا جَوادَ السّائلین**
خدایا من از تو میخواهم در آن آنچهتو را خوشنود کند و پناهمیبرم بتو از آنچهتو را بیازارد واز تو خواهم توفیق در آن برای اینکهفرمانت برم ونافرمانی تو ننمایم ای بخشندهسائلان.
“اللهم انی اسئلک فیهمایرضیک و اعوذ بک ممایوذیک و اسئلک التوفیق فیهلان اطیعک و لا اعصیک یا جواد السائلین”
“خدایا در این روز آنچهرا کهرضای تو در آن است از تو درخواست میکنم و بهتو پناهمیبرم از آنچهکهتو را ناپسند است و از تو توفیق میخواهم کهدر این روز همهرا بهفرمان تو باشم و هیچ نافرمانی نکنم ای جود و عطابخش سئوال کنندگان”
(1) اللهم انی اسئلک فیهما یرضیک ”خدایا در این روز آنچهرا کهرضای تو در آن است از تو درخواست میکنم”
منظور از ما یرضیک چهمیباشد؟
در این دعا از خداوند خواستاریم کهبهما توفیق دهد آنچهرا کهرضایت او در آن است انجام دهیم، حال میخواهیم بدانیم کهرضایت خداوند در چهچیزی میباشد؟ و چهچیزهایی موجب رضایت پروردگار عالمیان میگردد؟ کهباید در جواب بگوییم هر عملی را کهخداوند انسانها را بهانجام آن امر فرمودهاست:موجبات رضایت خداوند از بندگان است کهاگر بندهای بهآن دستورات عمل نماید رضایت خداوند را برای خود واجب نمودهو اگر نافرمانی از آن دستورات نماید خشم و غضب الهی را بر خود واجب نمودهاست.
بهعنوان مثال:انفاق کردن، اقامهنماز، پرداخت زکاتموجبات رضایت الهی از بندگان و دروغ و تهمت و غیبت، موجبات خشم وغضب پروردگار عالمیان میباشد کهما در این روز از خداوند خواستاریم ما را جزو کسانی قرار دهد کهبهدنبال جلب رضایت او باشیم نهخشم و غضب او کههمانا خداوند سخت عذاب است “ان اللهشدید العقاب”(1...)
(2) واعوذبک مما یوذیک ”و بهتو پناهمیبریم از آنچهکهترا ناپسند است”
منظور از مما یوذیک چهمیباشد؟
در اینجا منظور از مما یوذیک “آنچهکهترا ناپسند است” انجام اعمالی است کهخداوند انسان را از انجام آن اعمال منع نمودهاست. مثل:دروغ، غیبت، تهمت، فحش کههنگامی کهانسانی یکی از این اعمال را انجام دهد موجبات عذاب و عقوبت الهی را فراهم میسازد. بهعنوان مثال:امام موسی بن جعفر علیهالسلام در حدیثی فرمودند:“ان اللهحرم الجنهعلی کل بذی قلیل العیاء لایبالی ما قال و ما قیل فیه”(2) یعنی “خداوند بهشت را حرام نمودهبر کسانی کهدارای زبانی فحاش اند و حیای آنها کم است، باک ندارند از اینکهخودشان چهمیگویند و باک ندارند کهدربارهآنان چهگفتهمیشود” کهاین نمونهای از اعمالی است کهدر پیشگاهخداوند زشت و ناپسند است و انجام آن باعث عقوبت الهی میگردد، کهما نیز در این روز بهخداوند پناهمیبریم تا ما را از تمامی اعمالی کهموجبات خشم وغضبش را فراهم میکند دور سازد...
(3) و اسئلک التوفیق فیهالان اطیعک و لااعصیک یا جواد السائلین “و از تو توفیق میخواهم کهدر این روز بهفرمان تو باشم و هیچ نافرمانی نکنم ای جود و عطابخش سئوال کنندگان”
سرانجام اطاعت یا نافرمانی خدا
هر بندهای برای آنکهبههدایت و رستگاری دست یابد لازمهآن این است کهاطاعت خداوند و رسولش را نماید، چرا کهرسول، فرستادهخداوند است کهدستورات خدا را برای مردم بیان میدارد. اگر کسی از رسول خدا (صلی اللهعلیهو آله) اطاعت نکند یقینا خدا را اطاعت نکردهو کسی کهخدا را اطاعت نکند از پیروان شیطان گشتهو کافر تلقی میگردد بهطوری کهخداوند عزوجل در قرآن کریم میفرماید:“قل اطیعواللهو الرسول فان تولوا فان اللهلا یحب الکافرین”(3) یعنی “بگو اطاعت خداوند و رسولش را کنید پس اگر روی برگردانید بهدرستی کهخداوند کافران را دوست ندارد” پس کسانی کهنافرمانی خداوند و رسولش را میکنند جزو کافرانند و از رحمت خداوند بهدور میباشند و خداوند آنان را هدایت نمی کند چنانچهدر قرآن میفرماید:“واللهلایهدی القوم الکافرین”(4) یعنی “و خداوند قوم کافر را هدایت نمی کند” پس ما نیز در این روز از خداوند میخواهیم کهبهما توفیق دهد تا از دستوراتش پیروی نمودهو هیچ گاهنافرمانی او را ننماییم. ان شاءاللهکهتابع باشیم.