
ماش ارزش تغذیهایی بالایی داردو در گروهحبوبات است . ماش مواد مغذی فراوانی در خود نهفتهدارد . خوردن ماش در کودکان وبزرگسالان بهسلامت آنها کمک فراوانی میکند .وجود برخی مواد مغذی در ماش خواص ویژهای بهاین مادهغذایی میدهد کهدر ادامهبا این خواص آشنا میشویم.
خوردن ماش باعث پیشگیری از بیماری های مزمن شدهکهبهدلیل خواص ان میتوان در دستهگیاهان دارویی را قرار داد و ایرانیان قدیم ماش را « مِچ » میگفتند و زمانی کهبهزبان عربی وارد شد ماش نام گرفتهشد و در اکثر جوامع منبع عمدهتامین پروتئین بهویژهبرای گیاهخواران است.
دانهاین حبوبات غنی ، حاوی بسیاری از مواد مورد نیاز بدن میباشد و در عین حال کالری کمی داشتهیعنی پرخاصیت و غیر چاق کنندهاست.از این رو بهتر بودهکهدر دوران رژیم لاغری حداقل هفتهای یک بار از ماش استفادهگردد چون بسیار زود هضم و غیر نفاخ میباشد و بهدلیل دارا بودن ویتامین A و D نیازهای بدن ما را تأمین کردهو برای تقویت اعصاب و بینایی مفید بودهاگر ماش را با پوست بپزید و بخورید، برای درمان اسهال مفید میباشد ،
ولی برای لینت مزاج دانههای پوست کندهی آن را مصرف کنید و خواص ماش مصرف آش ماش سردردهای شدید و آبریزش بینی ناشی از سرماخوردگی را درمان میکند وسرفهو تب را تسکین میدهد.
میزان اسیدفولیک آن بسیار بالاست بنابراین خوردن ماش برای پیشگیری از بیماری های قلبی-عروقی بسیار مفید میباشد و پتاسیم ماش نیز فراوان بودهو مصرفش بهکسانی کهمبتلا بهپرفشاری خون هستند، توصیهشدهو همچنین ماش از نظر منگنز و سلنیوم کهخاصیت آنتی اکسیدانی دارند نیز غنی است و خوردن آن باعث پیشگیری از بیماری های مزمن میشود.
ماش، یکی از مواد غذایی است کهدر گروهحبوبات جای گرفتهشدهو همان طور کهمیدانید، در برنامهغذایی روزانه، حبوبات مهم ترین منبع تأمین پروتئین گیاهی بحساب امدهو ماش نیز ارزش تغذیهای بسیار بالایی دارد و دارای تقریباً 3/16 گرم پروتئین در هر پیمانهمیباشد و در اکثر جوامع منبع عمدهتأمین پروتئین بهویژهبرای گیاهخواران میباشد.
مطالعات انجام شدهاز سوی انجمن دیابت آمریکا نشان دادهکهماش برای درمان اسهال نیز مفید است؛ ضمن اینکهزودهضم هم هست و از آنجا کهمادهغذایی متعادلی است، مصرفش بهدیابتی ها هم توصیهمیشود.
جوانهی ماش حاوی فیتواستروژن میباشد کهاثری شبیهبهاستروژن دارد. بههمین دلیل در کاهش نشانههای یائسگی در زنان (مانند گرگرفتگی و تپش قلب) مفید واقع خواهد بود کهدر نتیجهی کمبود استروژن هست و فیتواستروژن موجود در جوانهی ماش در بهتعویق انداختن پوکی استخوان ناشی از یائسگی نیز نقش دارد.
جوانهماش سرشار از ویتامین C است کهاین مقدار در ماش پختهوجود نداشتهو جوانهماش انرژی زای واقعی بودهو مملو از مواد مغذی میباشد و میتوانید از ان در سالاد و یا خام مصرف کنید.شکنندگی مو و ناخن نیز اغلب در نتیجهی کمبود مواد مغذی بهویژهپروتئین، ویتامین و روی است. جوانهی ماش شامل مقدایر بالایی از این مواد مغذی میباشد و از این رو در پیشگیری و درمان مشکلات مو و ناخن بسیار مفید میباشد.
جوانهی ماش بهدلیل دارا بودن فیبر فراوان، حرکات رودهرا بهبود خواهد بخشید و اثرات و علائم یبوست را از بین میبرد.
دارای خواص غذایی کاهش دهندهقند و چربی خون بودهو پژوهش های انجام شدهاز سوی انجمن دیابت آمریکا نشان دادهکهماش برای درمان اسهال نیز مفید بودهو زودهضم هم هست و از آنجا کهمادهغذایی متعادلی است، مصرفش بهدیابتی ها هم توصیهمیشود. البتهبهتر است کهاین مادهغذایی بهصورت جوانهمصرف گردد.بهتر است کهاین مادهغذایی بهصورت جوانهمصرف گردد زیرا فرآیند جوانهزدن سبب میشود همهمواد مغذی بهخصوص آهن در دسترس، افزایش یابد پس برای مبتلایان بهکم خونی بسیار مفید است.
جوانهی ماش سرشار از انرژی و مواد غذایی است کهبهرفع نشانهها و علائم استرس و خستگی روحی و جسمی کمک خواهد کرد.جوانهماش منبع غنی لسیتین میباشد و سبب کاهش کلسترول خون نیز میشود در نتیجهبهکاهش چربی کبد کمک میکند و از کبدچرب پیشگیری مینماید.
ماش و دیگر حبوبات مادهای بهنام مهار کنندهپروتئاز دارند کهمیتواند در برابر سرطان سینه اثر محافظ داشتهو مهار کنندهپروتئاز تقسیم سلول های سرطانی را کند کردهو بهاین ترتیب از تشکیل تومور جلوگیری خواهد کرد.
* ماش ها را ابتدا خوب بشویید، سپس آن ها را درون آب خیس کردهو بهمدت 12 ساعت در جای تاریک و خنک قرار دهید.
* سپس آن ها را مجدداً بشویید و بهمدت 12 ساعت دیگر در جای تاریک و خنک قرار دهید.
* جوانههای ماش پس از 12 ساعت دوم آمادهمیشوند.
* دانههای ماش معمولاً طی 24 ساعت جوانهمیزنند و اگر میخواهید حداکثر استفادهرا از آن ها ببرید بهتر است آن ها را بهصورت خام مصرف کنید.
توصیهامام رضا (علیهالسلام) بهخوردن ماش:
امام رضا (علیهالسلام) در پاسخ بهیکی از یارانش دربارهی بهق (شبیهبرص، لکههای روی پوست ) فرمودند :ماش تازهرادرفصل نوبر خودش بردار و همراهبا برگش بکوب و آب آن را بگیر و ناشتا بخور و بر روی بهق بمال .