
هوایی کهتنفس میکنیم بهمیزان خطرناکی از آلودگی رسیدهاست . بسیاری از افراد کهحتی فاقد مشکلات تنفسی هستند نیز بخاطر آلودگی هوا بیمار میشوند . هوای آلودهای کهاستنشاق میکنیم اُزُن، دی اکسید نیتروژن و بسیاری دیگر از مواد مضر را وارد ریههای ما می کند و سپس آلایندهها بهسلول های ایمنی بدن کهرادیکال های آزاد تولید میکنند حملهمیکنند و سبب بروز التهاب میشوند اما آیا میدانید آنتی اکسیدان های موجود در غذاهایی کهمیخورید میتوانند از بدن در برابر اثرات مضر ناشی از آلایندههای هوا محافظت کنند ؟
ما در این قسمت از سلامت مجله اینترنتی فنجان در احترام بهدرخواست برخی از کاربران قصد داریم تا شما را با برخی مواد مغذی طبیعی آنتی اکسیدانی آشنا کنیم کهمیتوانند بهبدن شما در مقابلهبا مشکلات ناشی از آلودگی هوا کمک کنند .
این مادهسرشار از آنتی اکسیدان است ، این ویتامین محلول در آب در بدن ما وجود دارد و از رادیکال های آزاد محافظت میکند. ویتامین C همچنین در تولید ویتامین E نیز نقش دارد و وجود مقدار کافی ویتامین C در رژیم غذایی روزانهبهسلامت ریهها کمک فراوانی می کند کهبزرگسالان روزانهبه40 میلی گرم از این ویتامین نیاز دارند .
1. سبزیجاتی مانند گشنیز، جعفری ، کلم ، ریحان و شلغم منابع خوبی از ویتامین C هستند کهباید آن ها را روزانهمصرف کنید .
2. میوههایی مانند آملا ، پرتقال و گواوا سرشار از ویتامین C هستند .
3. آسان ترین راهبرای دریافت روزانهویتامین C اضافهکردن آب 2 عدد لیمو بهمواد غذایی مصرفی تان است .
4. مرکبات نیز منبع خوبی از ویتامین C بهحساب میآیند .
این ویتامین محلول در چربی اولین خط دفاعی در برابر آسیب بهبافت های بدن است . مطالعات نشان میدهند کهویتامین E بهافرادی کهاز بیماری های تنفسی مانند آسم رنج میبرند ، در مقابلهبا علائم این بیماری کمک فراوانی میکند .
1. ویتامین E در رژیم غذایی ما معمولا از روغن های گیاهی برپایهگیاهان تهیهمیشود و روغن آفتابگردان ، گلرنگ و روغن سبوس برنج سهمنبع برتر ویتامین E هستند و بعد از آن ها روغن کلزا، بادام زمینی و روغن زیتون منابع غنی این ویتامین بهحساب میآیند .
2. بادام و دانههای آفتابگردان نیز منابع خوبی از این ویتامین هستند و مصرف تخمهها و آجیل از آنجایی کهحاوی کالری و چربی بالایی هستند بهمیزان اندک مناسبند .
3. در بین ماهی ها ، ماهی قزل آلا و مارماهی حاوی این ویتامین اند .
4. در بین ادویهجات فلفل قرمز، پاپریکا ، میخک و پونه کوهی حاوی مقدار مناسبی از ویتامین E میباشند .
5. آووکادو و اسفناج نیز منبعی غنی از ویتامین E هستند .
اضافهکردن این مواد بهمواد غذایی مصرفی روزانهخود بهدریافت ویتامین E بدنتان کمک زیادی می کند .
این مادهبهدلیل خاصیت آنتی اکسیدانی کهدارد، نقش بسیار مهمی در کنترل التهابات بدن دارد کهاین مادهدر بدن بهویتامین A تبدیل میشود .
1. سبزیجات مانند گشنیز، شنبلیله، کاهو و اسفناج غنی ترین منابع بتاکاروتن هستند .
2. برگ تربچه و هویج نیز سرشار از بتاکاروتن میباشند .
این ماده، از قلب و لیپید ها در برابر اثرات مضر آلودگی هوا محافظت می کند کهمنابع غنی این اسید ها عبارتند از:
1. آجیل و تخم هایی مانند گردو، تخم چیا و تخم کتان کهاین مواد را میتوانید بهتنهایی و یا با اضافهکردن آن ها بهماست میل کنید .
2. تخم متی، دانههای خردل و سبزیجات دارای برگ سبز مواد غذایی متداولی هستند کهامگا3 مورد نیاز بدن شما را تامین میکنند .
تخم کتان دارای مقادیر بالایی از فیتواستروژن ها و اسید های چرب امگا3 است . فیتو استروژن ها خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و بهکاهش علائم آسم و سایر واکنش های آلرژیک کمک میکنند کهشما میتوانید با استفادهاز تخم کتان، اسموتی های مختلفی درست کنید و یا آن را بهسالاد ها و یا سایر غذا های پختهشدهتان اضافهکنید .
مادهغذایی دیگری کهخاصیت آنتی اکسیدانی دارد و سبب کاهش علائم بیماری های تنفسی میشود، گوجهفرنگی است کهقرار دادن این مادهمفید غذایی در رژیم غذایی روزانهاز اهمیت بالایی برخوردار است .
ویتامین E موجود در روغن زیتون عملکرد ریهها را بهبود میبخشد و اسید های چرب موجود در آن نیز برای کاهش التهابات بسیار مفید است و بهترین راهبرای مصرف روغن زیتون و دریافت کامل خواص آن، اضافهکردن آن بهسالاد است زیرا استفادهاز آن در پخت و پز می تواند ترکیبات شیمیایی اش را تغییر دادهو برخی از خواص درمانی آن را از بین ببرد .
مطالعات نشان میدهد کهکلم بروکلی حاوی ترکیبات ضد سرطانی است و بهدفع سموم ناشی از آلودگی هوا مانند اُزُن و دیگر ذرات آلودهکمک می کند .
محققان در انجام آزمایشی، نوشیدنی حاوی لیمو ترش ، آناناس و پودر جوانهکلم بروکلی بهشرکت کنندگان دادند و در نهایت مشخص شد کهبدن آن دستهاز شرکت کنندگانی کهنوشیدنی حاوی پودر جوانهکلم بروکلی را میل کردند ، مقاومت بالایی در مقابلهبا بروز بیماری سرطان و بیماری های تنفسی دارند .
علاوهبر کلم بروکلی سایر سبزیجات خانوادهکلم خاصیت ضد سرطانی دارند و بهتسکین علائم بیماری تنفسی کمک میکنند .
اسفناج حاوی بتاکاروتن ، زاکزانتین، لوتئین و کلروفیل است؛ همگی این عناصر سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند و بهگفتهمتخصصان رنگ سبز اسفناج بهدلیل وجود کلروفیل در آن است؛ این مادهداری خاصیت آنتی اکسیدانی قوی است کهاز بروز بیماری سرطان جلوگیری میکند و برای ریهها بسیار مفید میباشد و علاوهبر این ، اسفناج سرشار از منیزیم است کهایمنی لازم برای مبارزهبا دود ناشی از آلودگی هوا را فراهم میکند و این مادهسبب تصفیهبهتر هوا در ریهها میشود .
مطالعات انجام شدهحاکی از آن است کهپیروی از رژیم غذایی مدیترانهای، سبب کاهش تاثیر آلودگی ها در سلامتی فرد خواهد شد. محققان با انجام آزمایشی بهمدت 16 سال از سال 1995 تا 2011 بر روی افراد مختلف بهاین نتیجهدست یافتند افرادی کهاز رژیم غذایی مدیترانهای پیروی کردند ، کمتر از سایر افراد دچار بیماری های تنفسی ناشی از آلودگی هوا و یا مرگ و میر ناشی از سرطان های مختلف شدهاند .
علاوهبر مصرف مواد غذایی ذکر شده، 15 تا 30 دقیقهورزش و داشتن استراحت کافی برای مقابلهبدن با عوارض ناشی از آلودگی هوا بسیار مفید است .
گیاهان و ادویههای خاصی در داروهای آیورودا برای درمان بیماری های تنفسی شایع پیشنهاد شدهاست .
1. زردچوبهخاصیت آنتی اکسیدانی دارد و گفتهمیشود کهاز ریهها در برابر اثرات سمی آلایندهها محافظت میکند .
2. برای تسکین علائم آسم زردچوبه، کرهو شکر زرد را با هم مخلوط کردهو میل کنید .
3. گفتهمی شود کهترکیب شکر زرد و آب پیاز باعث تسکین هر دو نوع سرفهخشک و خیس میشود.
4.مصرف ترکیب هلیلهسیاه و شکر زرد قبل از خواب و بعد از بیدار شدن از خواب برای تسکین خلط مفید است .
5. آیورودا همچنین مصرف غذا های تلخ و تند را در مقابل غذاهای شیرین یا ترش برای تسکین علائم آسم تجویز میکند و اعتقاد بر این است کهگندم و شیر گاو برای درمان بیماری آسم مفید است . زنجبیل ، فلفل سیاه ، جوز هندی ، نعنا و گالنگال نیز برای درمان بیماری های تنفسی مفید هستند .