
چای سیاهیکی از نوشیدنی های رایج است کهسالها از آن بهدلیل خواص دارویی استفادهمیشود. تحقیقات جدید نشان میدهد ترکیبات موجود در این گیاهنقش مهمی در کاهش چاقی ، دیابت ، سرطان و بیماری های قلبی دارد اما این نوشیدنی بهدلیل داشتن کافئین اثرات جانبی مثل بی خوابی ،مشکلات تنفسی و افزایش ضربان قلب دارد و مصرف آن برای برخی افراد توصیهنمی شود. در این بخش از سلامت مجله اینترنتی فنجان بهعوارض مصرف چای سیاهمیپردازیم پس با ما همراهباشید.
اسهال :
کافئین جز اصلی تشکیل دهندهچای سیاهاست، بنابراین اگر روزانهآن را مصرف کنید، میتواند منجر بهاسهال شود زیرا کافئین سیستم گوارشی را تحریک میکند بنابراین اگر این چای را بیش از حد بخورید، میتواند اثر منفی بر روی سلامت داشتهباشد. علاوهبر این، تاثیر مستقیمی بر سیستم عصبی مرکزی دارد و باعث میشود کهدر حوادث کوچک احساس ناراحتی کنید. مصرف چای سیاهدر دوزهای زیاد میتواند منجر بهمشکلات هاضمه، بیخوابی،واریس و تپش های قلب شود.
یبوست:
چای سیاهحاوی تانین است. حضور این مادهبهذخیرهرسوب شیمیایی بدن کمک میکند و مصرف بیش از حد چای سیاهمیتواند باعث یبوست در بدن برخی افراد شود زیرا بدن شروع بهذخیرهمقدار زیادی از مواد زائد میکند.
ناراحتی معده:
همان طور کهقبلا گفتهشد، چای سیاهحاوی کافئین است بنابراین با ورود این عناصر بهشکم معدهمواد اسیدی مختلفی تولید میکند کههضم آن برای بدن آسان نیست. بنابراین، معدهاحساس ناراحتی میکند. علاوهبر این، اگر مبتلا بهسرطان معده یا سرطان هستید از مصرف چای سیاهاجتناب کنید.
بیماری های قلب و عروق :
مصرف چای سیاهبهدلیل داشتن کافئین برای بیماران مبتلا بهحملات قلبی یا بیمار های قلب و عروق توصیهنمی شود هم چنین بیماران مبتلا بهورم معده یا زخم معده بهدلیل افزایش اسیدیتهباید از مصرف آن اجتناب کنند.
مسائل زیبایی:
مصرف منظم چای سیاهدر طول زمان باعث تغییر رنگ ، سایش و لکهروی دندان ها میشود؛ بنابراین چای سبز یا دمنوش های دیگر را برای جلوگیری از این امر مصرف کنید.
کاهش جذب آهن:
مصرف چای سیاهبا محدود کردن جذب آهن باعث مشکلاتی میشود. نوشیدن چای بهاندازهیک فنجان با غذا جذب آهن غیر هموگلوبینی را حدود 70 درصد کاهش میدهد اما نباید خطری برای افراد سالم داشتهباشد و اگر در جذب آهن مشکل دارید، میتوانید چای را با فاصلهاز غدا مصرف کنید.
تداخلات دارویی:
اگر مقدار زیادی چای سیاهرا بهطور منظم بخورید، ممکن است دچار مسمومیت دارویی خاص با آلبوترول ، کلوزاپین و متاپروترنول شوید همچنین میتواند اثرات دارویی مانند کاربامازپین ، والپروات ، پنتو باربیتال را کاهش دهد. بنابراین در صورت مصرف دارویی خاص حتما با پزشک مشورت کنید.
مشکلات بارداری :
مصرف کافئین را بهکم تر از 200 میلی گرم روزانه،بستهبهغلظت آن محدود کنید زیرا، برخی مطالعات نشان میدهند مصرف بالای کافئین ممکن است با کاهش وزن جنین و خطر بالای سقط جنین همراهباشد.
سرگیجه:
اگر چهاحساس سرگیجه، یکی از اثرات جانبی نوشیدن بیش از حد کافئین چای است کهاین نشانهبهطور معمول با مصرف دوزهای زیادی کافئین مرتبط است، بخصوص آن هایی کهبیش از 400 - 500 میلی گرم یا تقریبا 6 - 12 فنجان (1.4 - 2.8 لیتر)چای مینوشند.
سردرد :
مصرف کم کافئین میتواند بهتسکین انواع خاصی از سردرد کمک کند. با این حال، هنگامی کهبیش از اندازهمصرف شود اثر معکوس رخ میدهد و موجب سردرد مکرر میشود.
برخی تحقیقات نشان میدهند مصرف 100 میلی گرم کافئین در هر روز میتواند باعث سردرد روزانهشود، اما مقدار دقیق مورد نیاز در افراد متفاوت است. چای نسبت بهدیگر انواع نوشیدنی های مانند سودا و قهوه، کافئین کمتری دارد.
سوزش معده :
کافئین موجود در چای سیاهمیتواند موجب سوزش معدهو یا بدتر شدن علائم برگشت اسید معدهشود.تحقیقات نشان میدهند کافئین میتواند اسفنکتر ، کهمری و شکم را جدا میکند شل کردهو اجازهجریان آسان محتویات اسیدی معدهبهمری را بدهد. البتهنوشیدن چای لزوما باعث سوزش معدهنمی شود و افراد با مصرف برخی خوراکی ها واکنش بسیار متفاوت نشان میدهند.
افزایش اضطراب، استرس و بی قراری :
برگ چای سیاهبهطور طبیعی حاوی کافئین است کهمصرف بیش از حد آن موجب احساس اضطراب، استرس و بی قراری میشود.یک فنجان متوسط (240 میلی لیتر)چای حاوی حدود 11 تا 61 میلی گرم کافئین است کهبستگی بهروش دم کردن دارد.
کم خونی :
مصرف چای مخصوصا بلافاصلهبعد از صرف غذا ، مانع از جذب آهن موجود در غذا میشود، در نتیجهمنجر بهبروز بیماری کم خونی مزمن در مصرف کنندگان میشود. تانن یکی از ترکیبات چای است کهمزهتلخی بهآن میدهد درصورت ترکیب با آهن ، ایجاد رسوب مینمایند. درشت و سنگین بودن ملکول های رسوب ، توسط بدن جذب نمی شوند و بههمین دلیل اگر چای بلافاصلهبعد از آن غذا مصرف شود، از جذب آهن آن جلوگیری میکند.همچنین باعث کندی لختهشدن خون میشود.
آلزایمر :
مصرف بالای چای کهحاوی آلومینیوم است، میتواند یکی از علل بروز آلزایمر باشد.
چای سیاهمعمولا حاوی کافئین بیشتری نسبت بهچای سبز و سفید است و هر چهبیشتر چای خیس بخورد مقدار کافیین آن بیشتر میشود.در صورت دیدن چنین علائمی از خوردن زیاد چای سیاهاجتناب کنید.