
پیاز در طول زمان علاوهبر آشپزی در مصارف دارویی هم مورد توجهقرار گرفتهاست . پیاز خواص دارویی و درمانی فراوانی دارد و در بدن معجزهمیکند . پیاز سرشار از گوگرد است و همین عامل خاصیت ضد عفونی کنندگی قوی بهآن میبخشد و باعث میشود در مواجهبا آبهای آلودهدر مسافرت حرف اول را در پیشگیری از بیمار شدن بزند.
از نظر ارزش غذایی بهدلیل دارا بودن قندها، ویتامین ها بهویژهو ویتامین ث، مواد معدنی بخصوص کلسیم، فسفر و پتاسیم دارای اهمیت است. از سوی دیگر بهدلیل داشتن مواد آنتی بیوتیک پیاز از جنبهدارویی پراهمیت است بهگونهای کهاین محصول میتواند با تقویت سیستم دفاعی بدن در پیشگیری از بیماری ها موثر باشد.
پیاز خام، برای پوست، موهای سر، کلیهها و مثانهمفید است. پیاز نیز مانند سیر خاصیت ضدعفونی دارد و قادر است از تجمع پلاکت ها جلوگیری کند و در تجزیهی فیبرین(لختهی خون) دخالت نماید.
پیاز از قدیمی ترین سبزی هایی است کهبشر استفادهمیکند. از این سبزی نهتنها برای طعم دادن بهغذا، بلکهحتی برای بسیاری حکم طلا داشتهو آن را در داد و ستدهایشان بهکار میبردهاند .
ارزشی کهقدیما برای پیاز قائل بودند، بی دلیل نیست زیرا تحقیقات گستردهپژوهشگران در دهاخیر از حقایق جالبی در این زمینهپردهبرداشتهاست. اگر از افرادی هستید کهعلاقهای بهمصرف پیاز ندارند، حتما این مطلب را بخوانید.
1 - پیاز ضدانعقاد است
پیاز قرمز می تواند بهحفظ کلسترول خوب کمک و از ابتلا بهبیماری های قلبی پیشگیری کند. محققان با انجام مطالعاتی روی حیوانات متوجهشدند مصرف پیاز قرمز بعد از 8 هفتهمیتواند میزان کلسترول بد را در بدن بهمیزان 20 درصد کاهش دهد اما در همین دورهزمانی، هیچ تغییری در میزان کلسترول های خوب بدن بهوجود نمی آورد. طبق نتایج تحقیقاتی کهدر سال 2012 در مجلهClinical investigation منتشر شد، فلاونوئیدی بهنام روتین کهبهوفور در خانوادهپیازها و سیب وجود دارد، از تشکیل لختههای خونی در عروق پیشگیری میکند. در حقیقت، تشکیل فیبرین در سیاهرگ ها و تجمع پلاکت ها در سرخرگ ها از عوامل بروز لختههای خونی و سکتهاست کهاین ترکیب مانع ساخت آن میشود.
2 - پیاز ضد سرطان است
محققان دانشگاهکورنل بعد از مطالعهتاثیر پیاز بر رشد سلولی و تخریب رادیکال های آزاد، در سال 2004 اعلام کردند موسیر و انواع پیاز بهدلیل خواص آنتی اکسیدانی برجسته، تاثیر ویژهای بر کاهش پیشرفت سرطان کبد دارند و از رشد سلول های سرطانی پیشگیری میکنند. طبق تحقیقات دیگر دانشمندان، مصرف منظم پیاز بهمیزان 2 بار در هفته، بهطور واضح خطر ابتلا بهسرطان روده بزرگ را کم میکند. پیاز سرشار از فلاونوییدهاست و از رشد تومورها جلوگیری و سلول های رودهبزرگ را از آسیب حفظ میکند. پختن گوشت با پیاز نیز میتواند بهکاهش مواد سرطان زایی کههنگام پخت گوشت در حرارت ایجاد میشوند، کمک کند.
3 - پیاز خون ساز است
اسیدفولیک یا ویتامین 9 B یکی از ترکیبهای مورد نیاز مغز و تضمین کنندهسلامت روان و احساس افراد است. 125 میلی لیتر یا نصف پیمانهآب پیاز میتواند 9 درصد از نیاز روزانهبدن بهاسیدفولیک را برطرف کند بنابراین عادت بهخوردن پیاز بهتامین نیاز بدن بهاسید فولیک کمک میکند.
4 - پیاز استخوان ساز است
طبق تحقیقات پژوهشگران دانشکدهپزشکی جنوب کالیفرنیا کهمشروح آن در سال 2009 منتشر شد، تراکم استخوان ها در زنانی کهروزی یک پیاز مصرف میکنند، 5 درصد بیش از زنانی است کهیک بار در ماهپیاز میخورند. از سوی دیگر، در زنانی کهمرتب پیاز مصرف میکنند در مقایسهبا زنانی کهپیاز نمی خورند، احتمال شکستگی لگن 20 درصد کاهش مییابد. بنابراین بهخانم ها توصیهمیشود برای پیشگیری از ابتلا بهپوکی استخوان، خوردن پیاز را بهیکی از عادت های غذایی خود تبدیل کنند.
5 - پیاز ضد درد است
براساس تحقیقی کلینیکی کهدر سال 1990 در داکوتای شمالی انجام شد، زنانی کهرژیم غذایی غنی از منگنز دارند، کمتر دچار علایم نشانگان قبل از قاعدگی مثل دردهای شکمی یا بدخلقی میشوند زیرا پیاز یکی از منابع خوب منگنز بهشمار میرود و این مادهمعدنی مانند یک ضددرد عمل میکند.
6 - پیاز ضد فشارخون است
پیاز مانند سیب منبع بسیار خوب نوعی آنتی اکسیدان بهنام کرکتین است. تحقیقات پژوهشگران کهنتایج آن در سال 2007 منتشر شد، نشان داد کرکتین تاثیر ویژهای بر کاهش فشارخون دارد و از تخریب دیوارهعروق پیشگیری میکند و بهاین ترتیب خطر بروز بیماری های قلبی- عروقی را کاهش میدهد.
پیاز را بهصورت خام یا پختهمیتوانید مصرف کنید ولی یادتان باشد کهپیاز خام آنتی اکسیدان های بیشتری دارد. البتهپخت و پز میزان آنتی اکسیدان های این مادهغذایی را فقط کمی کاهش میدهد.
توصیهمیکنیم از پیاز خام برای تهیهانواع سالاد استفادهکنید. البتهپیاز بهتنهایی معجزهنمی کند. زمانی خواص این مادهغذایی بیشتر میشود کهتغذیهسالم و متنوع حاوی انواع میوهو سبزی های سرشار از آنتی اکسیدان داشتهباشید. در بیشتر غذاها میتوانید از پیاز برای گرفتن بوی زحم استفادهکنید اما اگر میخواهید پیاز را بپزید یا سرخ کنید، از روغن زیاد استفادهنکنید. اگر هم علاقهای بهپیاز پختهندارید، میتوانید آن را ریز رندهیا از آب آن در غذاها استفادهکنید.