
قاصدک ها از خانوادهگیاهان گلدار هستند کهدر بسیاری نقاط دنیا رشد میکنند. همچنین آنها با نام تاراکساکوم یا همان کل قاصدک شناختهمیشوند.شما احتمالا با قاصدک بسیار آشنا باشید بهعنوان یک گیاهلجبازی کههیچگاهچمنزار یا باغچهشما را ترک نمی کند.
گرچهدر تجویزات سنتی گیاهان دارویی، قاصدک ها بهخاطر خواص گستردهدارویی کهدارند، بسیار قابل احترام هستند. برای قرن ها، قاصدک ها برای درمان بی شمار بیماری های فیزیکی همچون سرطان، آکنه، بیماری های کبدی و اختلالات گوارشی استفادهمیشدهاند.
قاصدک ها کالری کمی دارند و سرشار از قند و فیبر هستند. قاصدک ها حاوی ویتامین های A، B6، C و K و همچنین مواد معدنی چون آهن، کلسیم، منیزیم، پتاسیم و سدیم هستند.
ادرار آور ها برای تامین مایعات ساختهشدهاند. این مواد موجود در قاصدک ها، میتوانند، افزایش فشار خون، مشکلات کبدی و کلیوی را درمان کنند و گاهی منجر بهکاهش وزن نیز شوند.
خرگوش هایی کهاز رژیم غذایی دارای مکمل های با کلسترول بالا بههمراهریشهقاصدک تغذیهکردند فعالیت آنزیم آنتی اکسیدان در آنها افزایش داشتهاست.برگ ها و مخصوصا گلبرگ قاصدک شامل ترکیبات فنولیکی هستند کهخواص آنتی اکسیدانی را در خون انسان از خود نشان دادهاند. ریشهی قاصدک همچنین فعالیت آنتی اکسیدانی خود را در سلول های چربی موش ها نشان دادهاست.
قاصدک در موش ها از ریههای آنها در مقابل صدمات و زخم های ایجاد شدهدر آن محافظت میکند و علائم ناشی از التهاب را کاهش میدهد.قاصدک کرهای تولید چندین علامت التهابی را سلول های ایمنی موش متوقف کردهاست. یکی از مهمترین عوامل التهاب در بدن عامل NF-KB میباشد. عصارهقاصدک از پوشش سلول با کاهش التهاب محافظت میکند. بهخصوص قندهای پیچیدهموجود در قاصدک التهاب را در موش ها بهوسیلهمسدود کردن عامل مذکور، کاهش داد.
یکی از محبوب ترین دلایل مصرف قاصدک تاثیر محافظ آن بر روی کبد است. خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی عصارهبرگ قاصدک از کبد در مقابل انواع آسیب های کبدی مراقبت میکند.
از ریشهگرفتهتا گل، قاصدک ها گیاهان بسیار مغذی میباشند و دارای انواع ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر میباشند. قسمت های سبز قاصدک را میتوان بهصورت پختهشدهیا خام خورد و بهعنوان منبع غنی از ویتامین های A و C و K مصرف کرد. این گیاههمچنین حاوی ویتامین E و مقدار کمی از ویتامین های B است.
نکتهدیگر آنکهقسمت های سبز این گیاهحاوی مقدار قابل توجهی از مواد معدنی شامل آهن، کلسیم، منیزیم و پتاسیم است. ریشهقاصدک سرشار از کربوهیدرات انولین است، نوعی فیبر محلول کهدر گیاهان مختلفی موجود است و از رشد بدن پشتیبانی میکند و میزان باکتری های مفید در رودهتان را تثبیت میکند. در بخش سلامت مجله اینترنتی فنجان گفتهایم کهریشهقاصدک اغلب بهصورت خشک و بهطرز دم نوش مصرف میشود و همچنین میتوان آن را بهصورت عادی نیز مصرف کرد.
شیکوریک و کلروژنیک اسیر دو ترکیب فعالی هستند کهدر قاصدک وجود دارند. این دو مادهدر تمامی قسمت های گیاهوجود دارند و احتمالا بهکاهش قند خون کمک میکنند. آزمایشات و مطالعاتی کهروی بعضی از حیوانات انجام گرفتهچگونگی بهبود ترشح انسولین از پانکراس را نشان میدهند در حالی کهجذب قند در بافت های ماهیچهای بهبود قابل توجهی یافتهاست. این فرآیند بهبهبود حساسیت انسولین و کاهش سطح قند خون منجر میشود.
بعضی از ترکیبات موجود در قاصدک ممکن است سطح کلسترول را کاهش دهند کهالبتهریسک بیماری های قلبی را نیز کاهش میدهد. یک مطالعهبر روی حیوانات نشان داد کهسطح کلسترول و تری گلیسیرید بهطور عجیبی در موش هایی کهبا عصارهقاصدک درمان شدهبودند، کاهش پیدا کردهبود.
یک مطالعهبر روی خرگوش ها، تاثیر اضافهکردن ریشهو برگ های قاصدک بهرژیم غذایی کلسترول بالای خرگوش را تایید کرد.در نتیجهخرگوش هایی کهقاصدک خوردهبودند، مقدار کلسترولشان بهطور قابل توجهی کاهش پیدا کردهبود. هرچند این نتایج جذاب هستند اما تحقیقات بیشتری برای تاثیرات قاصدک بر روی کلسترول انسان ها مورد نیاز است.
بعضی از افراد ادعا میکنند کهقاصدک ممکن است باعث کاهش فشار خون گردد، اما شواهد پشتیبان کنندهاز این مدعا محدود است. روش های سنتی داروهای گیاهی از قاصدک برای تاثیرات ادرار آوری آن بر اساس باوری کهدر زمینهسم زدایی داشتند، استفادهمیکردند. در پزشکی غربی، داروهای ادرار آور جهت خارج کردن مایعات اضافی استفادهمیشوند کهمیتواند منجر بهکاهش فشار خون شود.
یک مطالعهبر روی انسان ها دریافت کهقاصدک میتواند یک ادرار آور موثر باشد. گرچهاین مطالعهدر یک دورهکوتاهو درباره17 نفر انجام شد.
قاصدک حاوی پتاسیم است، یک مادهمعدنی کهبا کاهش فشار خون در افرادی کهسابقهآن را داشتند در ارتباط است. بنابراین قاصدک احتمالا یک تاثیر غیر مستقیم بر روی فشار خون شخص با توجهبهمحتوای پتاسیمی خود دارد.
توانایی قاصدک برای بهبود سوخت و ساز کربوهیدرات ها و کاهش جذب چربی ممکن است بهکاهش وزن منجر گردد. گرچهاین نکتهوجود دارد کهکهاین مسئلهبهصورت علمی بهاثبات نرسیدهاست.
شاید یکی جذاب ترین ادعاهای سلامتی قاصدک، ظرفیت آن برای جلوگیری از رشد سلول های سرطانی در بسیاری از سیستم های بدن باشد. پیش از این هم در سلامت مجله اینترنتی فنجان گفتهشد عصارهریشهقاصدک ظرفیت مهمی را در کاهش رشد سلول های سرطانی در کبد، رودهو بافت لوزالمعدهدارد.
طب سنتی گیاهی از قاصدک برای درمان یبوست و علائم مربوط دیگر بهگوارش استفادهمیکند. علاوهبر آن، ریشهقاصدک مملو از منابع فیبری انولین است. تحقیقات بیان میدارند کهانولین ظرفیت قوی برای کاهش یبوست و افزایش حرکات گوارشی دارد.
پارهای از تحقیقات میگویند کهقاصدک ممکن است خواص ضد میکروبی و ضد ویروسی داشتهباشد کهمیتواند از قابلیت بدن شما در مقابلهبا عفونت حمایت کند.
تحقیقات آزمایشگاهی و جانوری بیان میکنند کهقاصدک ممکن است از پوست در برابر صدمات نور خورشید، پیری پوست و آکنه محافظت کند.
در یک مطالعه، کاربرد عصارهگل و برگ های قاصدک بر روی پوست قبل یا بعد از در معرض اشعهماورای بنفش قرار گرفتن، میتواند از پوست محافظت کند. نکتهجذاب تر اینکهریشهقاصدک چنین تاثیری را ندارد.
تحقیقات بسیار کمی دربارهتاثیر قاصدک روی سلامت استخوان ها انجام شدهاست. گرچهاین نکتهوجود دارد بعضی از ترکیبات مغذی خاص قاصدک در تثبیت استحکام استخوان ها مشارکت دارند.
قسمت های سبز قاصدک منبع خوبی از ویتامین K و کلسیم هستند کههر دوی اینها از پوکی استخوان جلوگیری میکنند.
آب قاصدک برای مبارزهبا آکنهموثر است. طبیعت محرک، ادرار آور و سم زدای آن بهتنظیم ترشح هورمون ها، افزایش تعریق و گشاد کردن منافذ،کاهش کمک میکند. تمامی این عوامل بهتسهیل سم زدایی طی تعریق و ادرار کمک میکنند. شیرهقاصدک اگر بهصورت موضعی بهکار گرفتهشود میتواند عفونت های میکروبی را مهار کردهو علائم آکنهرا کاهش داد. همچنین قاصدک میتواند سرعت درمان را بهعلت محتوای ویتامین C خود، افزایش دهد؛ بنابراین زخم های بهجا ماندهاز آکنهو التهاب آن بهطور قابل توجهی کم خواهد شد.
برگ های قاصدک برای کیسهصفرای تنبل و تحریک پذیر بسیار مفید هستند از آنجا کهقاصدک بهترشح صفرا و گوارش بهتر چربی ها کمک میکند. همچنین عصارهقاصدک بهسم زدایی از طریق زدودن آب اضافی و پالایش خون کمک میکند.
قاصدک ها از مقدار خوبی از آهن، ویتامین و پروتئین برخوردار هستند. بارها در بخش سلامت مجله اینترنتی فنجان عنوان شدهاست کهدر حالیکهآهن قسمت مهمی از هموگلوبین خون را تشکیل دادهاست، ویتامین B و پروتئین نیز برای تشکیل گلبول های قرمز خون و سایر قسمت های خون ضروری میباشند.
همانطور کهگفتهشد، ویتامین A و کلسیم و آهن در قاصدک ها وجود دارند کهمواد مغذی برای هر مادری محسوب میشوند. این مواد میتوانند بهکم خونی نرمال و تقویت کبد کمک کنند. همچنین این مواد بهسهماهسوم بارداری کمک میکنند و از زنان باردار از شب کوری محافظت میکنند. گرچهاطلاعات قابل اعتماد کمی در این زمینهموجود است. بنابراین نکتهقابل سفارش این است کهقبل از اضافهکردن قاصدک بهغذای خود در حین بارداری با پزشک خود مشورت کنید.
عطاران سنتی از قاصدک بهعنوان درمان حالت های آرتروزی استفادهمیکنند. حالت هایی مانند آرتروز استخوان ها، اختلالاتی مانند نقرس و درد مزمن مفاصل.
قاصدک برای قرن ها از قاصدک بهعنوان یک گیاهدارویی برای درمان یرقان و زردی پوست کهبا سو عملکرد کبد، سیروز کبدی، هپاتیت و امراض کبدی در ارتباط است، استفادهمیکردند.
عوارض جانبی متعددی از قاصدک ها وجود دارد وقتی کهآن را بهرژیم غذایی خود اضافهمیکنید:
قاصدک ها میتوانند در کاهش قند خون مفید باشند اما برای بیمارانی کهدر واقع از داروهای تعدیل کنندهقند خون استفادهمیکنند، ممکن است باعث افت شدید قند خون و در نتیجهشرایط خطرناکی شود.
شیرهی قاصدک منجر بهخارش، سوزش و واکنش های آلرژیک بر روی پوست شود و باید از چشم ها دور نگهداشتهشوند.
انواع نادری از انولین (نوعی فیبر) در این گیاهوجود دارند کهدر بعضی از افراد کهمستعد آلرژی میباشند، میتواند بسیار شدید باشد. بهزنان باردار و شیردهتوصیهمیشود کهتوجهداشتهباشند کهمصرف هر نوعی از دم نوش این گیاهمیتواند بهآثار منفی منجر شود.