
زندگی پر از انتخاب های سخت است و گاهی گزینههای انتخابی آن قدر زیاد میشوند کهکار را حتی مشکل تر میکنند. مغزمان نسبتا دو دویی عمل کردهو در انتخاب میان دو گزینهواکنش سریع تری دارد، اما وقتی بیش از دو گزینهدر برابر آن قرار میگیرد، دچار مشکل میشود. بنابرتحقیقات مشخص شدهاست برخی از افراد وقتی با چند گزینهکهبهیک اندازهخوب هستند روبهرو میشوند، نمی توانند درست تصمیم گیری کردهو یکی را انتخاب کنند و بهدلیل تردیدهایشان ترجیح میدهند هرگز انتخابی نداشتهباشند.
در اینجا داستان جالبی را با عنوان انتخاب درست میخوانید کهپیام بسیار عمیقی بهشما منتقل میکند همچنین در ادامهروش هایی برای انتخاب درست را بخوانید.
زنی از خانهبیرون آمد و سهپیرمرد را با ریش های بلند جلوی در دید.
بهآنها گفت:« من شما را نمی شناسم ولی فکر میکنم گرسنهباشید، بفرمائید داخل تا چیزی برای خوردن بهشما بدهم.»
آنها پرسیدند:« آیا شوهرتان خانهاست؟»
زن گفت:« نه، او بهدنبال کاری بیرون از خانهرفته.»
آنها گفتند:« پس ما نمی توانیم وارد شویم.»
عصر وقتی شوهر بهخانهبرگشت، زن ماجرا را برای او تعریف کرد.
شوهرش بهاو گفت:« برو بهآنها بگو شوهرم آمده، بفرمائید داخل.»
زن بیرون رفت و آنها را بهخانهدعوت کرد. آنها گفتند:« ما با هم داخل خانهنمی شویم.»
زن با تعجب پرسید:« چرا!؟» یکی از پیرمردها بهدیگری اشارهکرد و گفت:« نام او ثروت است.» و بهپیرمرد دیگر اشارهکرد و گفت:« نام او موفقیت است. و نام من عشق است، حالا انتخاب کنید کهکدام یک از ما وارد خانهشما شویم.»
زن پیش شوهرش برگشت و ماجرا را تعریف کرد. شوهـر گفت:« چهخوب، ثـروت را دعوت کنیم تا خانهمان پر از ثروت شود! » ولی همسرش مخالفت کرد و گفت:« چرا موفقیت را دعوت نکنیم؟»
عروس خانهکهسخنان آنها را میشنید، پیشنهاد کرد:« بگذارید عشق را دعوت کنیم تا خانهپر از عشق و محبت شود.»
مرد و زن هر دو موافقت کردند. زن بیرون رفت و گفت:« کدام یک از شما عشق است؟ او مهمان ماست.»
عشق بلند شد و ثروت و موفقیت هم بلند شدند و دنبال او راهافتادند. زن با تعجب پرسید:« شما دیگر چرا میآیید؟»
پیرمردها با هم گفتند:« اگر شما ثروت یا موفقیت را دعوت میکردید، بقیهنمی آمدند ولی هرجا کهعشق است ثروت و موفقیت هم هست! »
تمرین، تجربهو تخمین میتوانند ما را در انتخاب یک گزینهمیان چند گزینهکمک کنند. البتهدرخصوص انتخاب بهترین تصمیم راهکارهایی وجود دارد:
روش سنجیدن معایب و مزایای یک گزینهانتخابی، قدیمی است. در این روش معمولا روی کاغذ دو ستون کشیدهو در یک ستون معایب و در ستونی دیگر مزایای انتخاب مورد نظر نوشتهمیشود و در انتها با مقایسهدو ستون میتوان بهصحت انتخاب خود پی برد. البتهاین روش برای تصمیم گیری های بزرگ چندان موثر نیست و باید ترفندهای دیگری بهکاربرد.
هنگام تصمیم گیری های بزرگ باید دید وسیعی نسبت بهموضوع داشتهباشید و روی عاقبت و سرانجام انتخاب تان متمرکز شوید. مثلا از خود بپرسید که:
* نتیجهاین انتخاب چهمیشود؟
* اگر انتخاب دیگر داشتهباشید چهخواهد شد؟
وقتی نسبت بهگزینهانتخابی تان این گونهبیندیشید و علاوهبر احتمال عاقبت مثبت، منفی آن را هم در نظر بگیرید، انتخاب بهتری میتوانید داشتهباشید و این نوع تفکر در وجودتان نهادینهشدهو در تصمیم گیری های بعدی راحت و سریع تر عمل میکنید.
ترفند پنج چرا کهاز سوی بنیانگذار کمپانی «تویوتا» ابداع شد، میگوید وقتی موضوعی بد پیش رفت از خودتان پنج بار علتش را بپرسید و سپس با پاسخ دادن بههر یک از سوال ها میتوانید ریشهاصلی خطا و اشتباهرا بیابید. در حقیقت برای هر شکست خود پنج دلیل بیاورید. این ترفند برای یافتن بهترین گزینهو انتخاب نیز میتواند کمک کند. مثلا پنج بار از خود بپرسید چرا میخواهید این انتخاب خاص را داشتهباشید؟
تحقیقات نشان دادهاست افرادی کهبسرعت تصمیم گیری میکنند، حتی وقتی آگاهی کافی درخصوص انتخاب مورد نظرشان ندارند نسبت بهتصمیم گیری هایشان راضی تر از کسانی هستند کهدر انتخاب شان بسیار دقت و وسواس نشان دادهاند. این مسالهاندکی بهداشتن آرامش بیشتر و مضطرب نبودن هنگام تصمیم گیری شان برمی گردد اما دلیل عمدهاین توانایی روش عملکرد مغزشان است. ضمیر خودآگاهانسان هنگام تصمیم گیری میان چند گزینهمثلا تا پنج مورد، بسیار ضعیف عمل میکند، اما ضمیر ناخودآگاهدرانتخاب گزینههای بیشتر، توانایی بیشتری از خود بروز میدهد و کسانی کهبهغرایز خود اعتماد میکنند، از ضمیر ناخودآگاهشان کمک میگیرند و میتوانند انتخاب های بهتری داشتهباشند.
هرقدر برای تصمیم گیری هایتان فرآیندهای مختلف انجام دهید، رضایت کلی شما از تصمیم هایتان بشدت بهخودتان برمی گردد، زیرا اگر برای انتخاب چیزی تحت فشار گذاشتهشوید یا شرایطی در کنترل تان نباشد، انتخاب تان حتی اگر پیامد مثبت هم داشتهباشد باز هم شما را راضی نخواهد کرد. بنابراین دست آخر باز این شما هستید کهانتخاب مورد نظرتان را بدون هیچ فشاری از بیرون باید انجام دهید و هربار با هر انتخاب تجربهای باارزش برای انتخاب های بعدی تان بهدست خواهید آورد.