اشتیاق همراه عمل به روزه داری و انجام فرائض دینی در ماه رمضان از سوی پدر و مادر می تواند رغبت و انگیزه فرزندان را خصوصا در روزه گرفتن بالا برده و کار تربیتی را سهل و آسان سازد.
فضیلت ماهرمضان و روزهداری فرزندان
فرزندان، استعداد آن را دارند کهتحت تربیت دینی قرار گیرند و مطالب دینی را در حد فهم خویش درک کنند.در ماهرمضان همهاعضای بالغ خانوادهمشغول عبادت میشوند و تا حد زیادی از کودکان غافل میشوند.در حالی کهوالدین میتوانند با مهر و محبت ، کودک را بهنحوی با فضایل ماهرمضان و روزهداری آشنا کردهو آنها را برای انجام این فریضهآمادهکنند
بسیاری از کودکان و نوجوانان ، ماهپر برکت رمضان را میشناسند و دوست دارند. آنها هم دوست دارند در این ماهمانند بزرگ تر ها رفتار کنند و روزهبگیرند. بعضی از آنها هم از گرسنگی کشیدن و تشنگی میترسند. ما بهعنوان بزرگ تر وظیفهداریم بینش درست و کافی را دربارهماهرمضان و روزهگرفتن بهفرزندانمان بدهیم تا روزهگرفتن آنها با فهم و انشااللهبا برکت بیشتری همراهشود. اگر میخواهید فرزندتان ، روزهبگیرد و در این ماه، با بزرگترها همراهشود این نکات را مراعات کنید:
الگو شدن برای فرزندان
اگر ارتباط ما با فرزندانمان ارتباطی سالم ، توام با درک و در کل ارتباط خوبی باشد ، تقریبا هر کاری کهانجام بدهیم ، آنها هم انجام میدهند. معمولا در خانوادهدخترها با مادر و پسر ها با پدرهایشان همانندسازی میکنند. این همانندسازی از سنین پایین شروع میشود و از همان سال های اولیه، کودک سعی میکند مانند والدین اش رفتار کند. در برخی موارد کهکودک از رفتار مادر یا پدر خود رنجیدهیا منزجر شدهباشد همانندسازی با والد غیر همجنس و گاهبا برخی از بزرگترهای دیگر انجام میشود. بنابراین اولین راهتشویق فرزندانمان بهروزهگرفتن ، این است کهخودمان روزهبگیریم. همچنین اگر مادر بزرگ ، خالهیا دایی ، عمو یا عمهای در خانهمان باشد کهاهل روزهاست ، فرزندانمان بهروزهگرفتن تشویق میشوند.
ماهرمضان ، ماهغذا خوردن یا غذا نخوردن نیست !!!
بر خلاف تصور برخی از بزرگترها ،
ماهرمضان ، ماهغذا خوردن یا غذا نخوردن نیست ! منظورم این است کهنباید
ماهرمضان را تنها از جنبهشکم و محرومیت کشیدن بهکودکانمان معرفی کنیم.
ماهرمضان برکات زیادی دارد و ما باید بتوانیم آن برکات را بهفرزندانمان تفهیم کنیم. برای مثال، بهموارد زیر توجهکنید :
درک بیشتر حضور خدا در این ماه
بهفرزندانمان یاد بدهیم کهنخوردن غذا و آب ، دعا کردن و مناجات بیشتر ، مراقب گفتار و رفتار بودن در
ماهرمضان و برخی مهار ها و کنترل های دیگر ، همهو همهبرای این است کهتوجهما بهخداوند بیشتر شود ، بتوانیم بهخداوند نزدیک تر شویم و حضور خداوند را در زندگی مان بیشتر حس کنیم. بتوانیم خداوند را وارد زندگی خود کنیم ، با او ارتباط برقرار کنیم و او را بخوانیم و دعاهایمان را بهحضور متعالش بسپاریم.
راهی برای افزایش بردباری و صبر
بهفرزندانمان یاد بدهیم که
ماهرمضان و روزهداری تمرینی برای مهار بیشتر نیازها و افزایش صبر و بردباری است. در این ماهیاد میگیریم کهحتی در مقابل عمدهترین و اساسی ترین نیازهای جسمانی مان مقاومت و خود را مهار کنیم. بتوانیم جلوی هوس های بیهودهرا بگیریم و خود را از گفتار و کردار بد دور کنیم. این تمرین را باید همچنان در طول سال ادامهبدهیم. این نیست کهفقط گرسنگی یا تشنگی بکشیم بلکهمنظور این است کهبتوانیم در جایی کهلازم است گرسنگی و تشنگی را چند ساعتی مهار کنیم و در زمانی دیگر آنها را برطرف کنیم. این مهار ، رشد دهندهاست و توانایی های جسمانی و روحی انسان را بالا میبرد.
متاسفانهمهار رشد دهندهدر زمانهما ، فراموش شدهیا کمرنگ است و نداشتن مهار است کهبسیاری از بزرگسالان را در دام اعتیاد ، جرم ها و گناهان میاندازد و حتی آیندهآنها را نابود میکند.
راهتشویق فرزندان بهروزهگرفتن
ماههمذات پنداری با مردم فقیر و گرسنه
بهفرزندانمان یاد بدهیم هدف از گرسنهماندن در
ماهرمضان تنها این نیست کهشکم ما خالی بماند. بلکهمیخواهیم با گرسنهماندن ، گرسنگان دیگر را درک کنیم. این درک بهما کمک خواهد کرد کهفقط بهفکر خودمان نباشیم بلکهبهفکر همهانسان ها باشیم. کمک میکند نسبت بهاطرافیان و همنوعان خود بی تفاوت نباشیم و خودخواهیا خدای ناکردهظالم بار نیاییم. حتی میتوانیم بعد از افطار از آنها سوال کنیم کهبهنظر آنها گرسنگی و تشنگی چقدر سخت است؟ و بهنظر آنها برای گرسنگان دیگر چهکارهایی میتوان انجام داد تا ذهن آنها بهکار بیفتد و حس همدردی و همدلی آنها با انسان های دیگر بالا برود.
ماهکمک و خیر رسانی بهدیگران
چقدر خوب است اگر بتوانیم همراهبا فرزندانمان در این ماهو بعد از افطار ، شبانه، با الگو برداری از حضرت علی(ع) و بطرزی ناشناس بهمحلههای نیازمند برویم و بهقدر وسع خودمان ، بهآنها کمک کنیم. بدین ترتیب فرزندانمان شناخت بیشتر و موثر تری از
ماهرمضان پیدا میکنند و انگیزهآنها برای روزهگرفتن و همچنین خدمت و خیر رسانی بهبندگان خدا بیشتر میشود. در عین حال ما درس بزرگی بهآنها میدهیم کهبتوانند مردم فقیر و از نظر مالی پایین تر را هم مشاهدهکنند ، درد آنها را بفهمند و از خودخواهی خود کم کنند.
ماهشکر و حمد
وقتی فرزندانمان با زندگی افراد نیازمند روبرو شوند علاوهبر این کهانگیزهبیشتری برای کمک بهمردم در راهخدا پیدا میکنند ، بهتر و بیشتر میتوانند شکر خدا را بهخاطر امکانات و موهبت هایی کهدارند بهجای آورند و این چیزی است کهما باید بدون منت گذاشتن بر سر آنها ، بهآنها یاد بدهیم و گوشزد کنیم. در
ماهرمضان مدام از آنها بپرسید کهچگونهمیتوانیم خدا را بیشتر و بیشتر شکر کنیم و در بارهمفهوم «شکر نعمت ، نعمتت افزون کند» با آنها بیشتر صحبت کنیم.
دعا و مناجات بیشتر در این ماه
اگر بتوانیم هر شب بعد از نماز و افطار ، یا در وقت سحر ، در منزل ، با همهخانواده، دعای دستهجمعی (کهالبتهکوتاهو در ظرفیت فرزندانمان باشد) بخوانیم ، باز هم بهدرک بیشتر فرزندانمان از این ماهپر برکت کمک کردهایم. حتی اگر همهدور هم جمع شویم و هر کسی دعای تکی هم بخواند خوب است. با فرزندانمان دربارهدرک خدای حی و قیوم و ایمان بهخداوند بخشندهو مهربان کهدعاها را پاسخ میگوید صحبت کنیم و سعی کنیم رابطهآنها را با خداوند قوی کنیم بطوری کههمیشهبتوانند خداوند را پشتیبان و حامی خود در زندگی بدانند و بهخدای بزرگ اتکا کنند.