به دستور حضرت علی (ع)، فرزندانش امام حسن (ع) و امام حسین (ع)، بدن مطهر او را در زمین مرتفعی که عرب به آن «نجف» می گوید، مدفون ساختند. بدون اینکه مردم بدانند محل دفن حضرت علی (ع) کجاست.
محل دفن حضرت علی (ع)
امیرمؤمنان علی (علیهالسلام) پیشوای بزرگ اسلام و امام اول شیعیان جهان در سال چهلم هجری یعنی سی سال بعد از رحلت پیامبر خاتم (صلی اللهعلیهو آلهو سلم) چشم از این دنیای مادی فروبست و روح بلندپروازش از تنگنای این جهان بهملکوت اعلی بال و پر گشود.
بهدستور حضرت علی (ع)، فرزندانش امام حسن (ع) و امام حسین (ع)، بدن مطهر او را در زمین مرتفعی کهعرب بهآن «نجف» می گوید، مدفون ساختند. بدون اینکهمردم بدانند محل دفن حضرت علی (ع) کجاست.
آری
علی (
علیهالسلام) شخصیت عالی قدری کهبا زور بازوی وی کمر کفر و سطوت شرک و بت پرستی در هم شکست و با جانبازی های مردانهاش، تعالیم اسلام در سراسر عربستان گسترش یافت و مردم بهدین خدا گرویدند، بواسطهکینهدیرینه ای کهدشمنان از وی بدل گرفتهو در سینهپنهان داشتهبودند، چنان از خلافت و روی کار آمدن وی نگران و ناراضی بودند کهاگر دستی بهقبر او پیدا میکردند، از تعرض بهساحت مقدس و مدفن مقدس آن
حضرت خودداری نمی نمودند.
از این رو مدفن امیرالمؤمنان در حدود 150 سال همچنان از انظار عموم پنهان بود و فقط ائمهطاهرین و عدهای از شاگردان مخصوص آن بزرگواران از محل دفن آن
حضرت آگاهبودند، و در فرصتهایی کهدست میداد، دور از چشم دشمنان، تربت پاک شاهمردان را زیارت میکردند.
با این وصف روزی هارون الرشید در بیرون کوفهکهدشت وسیعی بود، بهصید آهو رفت. بهفرمان او اطراف بیابان را قرق کردند و از هر طرف آهوان را رم میدادند تا بهتیررس خلیفهقرار گیرند. ناگهان چشم هارون الرشید بهیک گلهآهو افتاد و آنها را دنبال کرد، شکارچیان وی نیز تازی ها و بازهای شکاری را رها کردند کهنگذارند آهوان فرار کنند.
آهوان بهسرعت از تلی بالا رفتند و در آنجا خوابیدهو آرام گرفتند. شکارچیان و هارون الرشید دیدند همین کهسگها و بازهای شکاری نزدیک بلندی میرسند هر کدام بهسویی پرت میشوند. آهوان بدون هیچ واهمه ای از بلندی بهزیر می آمدند و همین کهسگ ها و بازهای شکاری را بطرف آنها رها می کردند بهنقطهمرتفع تل بالا رفتهو آسودهمیخوابیدند ولی هر بار کهسگها و بازها برای صید آنها می خواستند از بلندی بالا روند بهطرز اسرارآمیزی سقوط می کردند.
هارون و همراهان تا سهبار شاهد این وضع بودند، شکارچیان تعجب کردند و هارون حیران ماند. هارون دستور داد برای وی خیمهزدند و سفارش کرد بروند کوفهو مردی سالخوردهکهاز اوضاع آن محل اطلاع داشتهباشد پیدا نمودهبیاورند پیرمردی فرتوت از قبیلهبنی اسد را پیدا کردند و نزد هارون آوردند. هارون از پیرمرد پرسید:آیا راجع بهاین نقطهاطلاعی دارد و از گذشتگان خبری شنیدهاست؟
پیرمرد گفت:اگر خلیفهبهمن تامین بدهد کهخودم و این محل در امان باشد اطلاعی کهدارم در اختیار می گذارم.
هارون گفت:خدا را گواهمیگیرم کهاز جانب من هیچگونهصدمهای بهتو و این محل نخواهد رسید.
پیر مرد گفت:پدرم برای من نقل کردهکهدر زمان پدرش شیعیان عقیدهداشتند کهاین بلندی محل
حضرت امیرالمؤمنین
علی بن ابیطالب
علیهالسلام است. خدا اینجا را حریم امن خود قرار دادهاست و هر کس بدان پناهبرد در امان خواهد بود.
هارون تا این را شنید از اسب پیادهشد و آب خواست و وضو گرفت و در همان نقطهبهنماز ایستاد سپس خود را بهزمین افکند و تا سهروز گریهو زاری کرد...
هارون دستور داد گنبدی بر آن تربت پاک بنا کردند و هر بار کهبهکوفهمیآمد بهزیارت آن
حضرت می رفت. بدین گونهمدفن امیرالمؤمنین بهدست یکی از دشمنان آن
حضرت کشف شد و زیارتگاهخاص و عام گردید.
عمارت نخست آستانهحیدریه
هارون بهدنبال این رویداد در حدود سال(171 قمری) (171 خورشیدی) اولین بارگاهو ساختمان مرقد علوی را بنا نهاد. تا چند دهپیش در زیر طاق نزدیک قبر، نقشی بدیع و زیبا جلب توجهمیکرد کهنقش روی درش مردی بود کهتیر و کمان در دست داشت و آهویی در پیش روی او قرار داشت. در سال 1323/24 خورشیدی نگارهیادشدهاز جای خود برداشتهشد و آن را بهگنجینهحرم بردند. حرم چهار در داشت و ضریح از سنگ سفید بودهو گنبد از گل سرخ کهبالایش علامت سبزی نصب بود. عمارت دوم
عمر بن یحیی از اصحاب امام کاظم این عمارت را بنا کرد.
عمارت سوم
پس از بهقدرت رسیدن داعی صغیر از نوادگان زید پسر امام زین العابدین در طبرستان، ساخت سوم این آستانهدر نهایت شکوهعظمت آغاز شد. عمارت هفتاد طاق داشت.
هیچ یک از پژوهشگران و مورخان بهسازی و نوسازی آستانهرا -کهپس از آتش سوزی انجام گرفت- بهشخص معینی نسبت نمی دهند و این میرساند کهاصل عمارت عضدالدولهسالم بودهو بخشی از تزیینات طعمهٔ آتش شده، سپس زیورآرایی حرم مطهر را جمع فراوانی از شیعیان و شاهان کامل کردهاند.
امروزه
حرم از آثار آل بویهو صحن از آثار صفویهو مجموعهاین دو از شاهکارهای معماری اسلامی در جهان بهشمار میرود.
پس از بهقدرت رسیدن دودمان صفویهدر ایران و بر اساس باور شاهان این دودمان به
علی بن ابی طالب، تعمیرات آستانهٔ علوی را شاهاسماعیل صفوی در سال(914 قمری) (887/88 خورشیدی) آغاز کرد. در عصر شاهعباس و با طرح و نقشهو مهندسی شیخ بهایی، صحن تکمیل شد و آراستن ها و نوسازی و هدیهها در دوران صفویهبی گسستگی ادامهیافت. شاهاسماعیل در روز 25 جمادی الثانی 914 (9 آبان 887) بهبغداد رفت و در باغ پیر بوداق منزل کرد و شیعیان ازش استقبال کردند.. سپس رهسپار کربلا شد و بعد برای زیارت
علی بهنجف اشرف شتافت و چیزهایی گران مایهبهخزانهٔ آستانهٔ علوی اهدا کرد و همهٔ
حرم و رواق ها را با فرش های ابریشمین فرش نمود و چراغوارههای زرین برای روشنایی روشنایی به
حرم داد، و نیز شش صندوق خاتم در
حرم نهاد.
حرم حضرت علی در دورهنادرشاهافشار
در سال(1156 قمری) (1121/22 خورشیدی) هنگامی کهنادرشاهبهزیارت نجف رفت، دستور داد کهبهجای کاشی های سبزرنگ -کهزمان صفویان بهطرح شیخ بهایی گنبد و دو گلدستهرا تزیین کردهبود- همهرا طلا کنند. وی هزینهای سترگ صرف تعمیر آستانهنمود و هدیههایی بی شمار بهخزانهٔ علوی پیشکش کرد کهبیشترشان تا کنون در خزانهبازماندهاست.
گنبد آستانهکهدر عصر عضدالدولهسپید بود و در زمان صفویان سبز شدهبود، زمان نادر زرین شد و تاریخش را در کتیبهایوان طلای آستانهبا طلا سال 1156 قمری نگاشتهاند. این کار نادرشاهتاثیر ژرفی در دل های شیعیان نهاد و جمع فراوانی از بزرگان شاعران شیعهبهفارسی و عربی و ترکی و هندی اشعاری بهاین مناسبت سرودند.
همچنین در آراستن
حرم و کاشی کاری صحن کوشش بسیار کرد، از جملهآثار وی کهتاکنون باقی است کاشی کاری ایوان العلمای کنار رواق بهسمت شمال است کهبه«مقام العلماء» هم شناختهشده، در آنجا بسیاری از عالمان شیعهو برخی از بزرگان صفوی خاک اند.
همسر نادرشاهرضیهبیگم دختر شاهسلطان حسین صفوی نیز هزینهبسیاری خرج تعمیرات و بازسازی اماکن متبرکهوقف کرد کهاکثر کاشی کاری آستانهعلوی از آنجا انجام گرفت.
هریک از شاهان قاجار آثاری در این آستانهاز خود بازگذاشتند، از آن جملهآغامحمدخان قاجار در سال(1211 قمری) (1175/76 خورشیدی) ضریح نقرهبهآستانهعلوی تقدیم کرد. زمان فتح
علی شاهدر سال(1235 قمری) (1199/1200 خورشیدی) تعمیراتی در آستانهانجام شد، مانند بازطلاکاری دو گلدسته. در سال (1262 قمری) (1224/25 خورشیدی) بهفرمان عباس قلی خان وزیر محمدشاهضریحی دیگر از نقرهبهآستانههدیهدادند.
در عصر حاضر آخرین تعمیرات و تزیینات حرم در صورت گرفتهاست. آخرین تعمیرات آستانهو آیینهکاری حرم و رواق ها تا سال 1370 قمری1332 خورشیدی انجام پذیرفت. در حال حاضر حرم صحنی بزرگ دارد و در میانش، مزار امام علی (ع) و نوح و آدم پیغمبر قرار دارد.
توسعهحرم نیز اکنون جریان دارد و تا حدود سال 1397 طول میکشد. قصیدهفارسی عرفی شیرازی در مدح علی ابن ابی طالب و وصف حرم: این بارگاهکیست کهگویند بی هراس کای اوج عرش سطح حضیض تو را مماس