
آشپزی با ماهی تابههای چدنی معمولا بسیار لذت بخش و مناسب است، زیرا این نوع ماهی تابهها این قابلیت را دارند تا گرما را بهطور متوازن و یکنواخت در کل ظرف پخش کردهو در نتیجهآشپزی و پخت و پز را راحت کنند.
کسانی کهدارای ماهی تابههای چدنی قدیمی اما باکیفیت هستند و یا چنین ماهی تابهای بهآن ها بهارث رسیدهاست گاهی تصور میکنند کهاز یک زمانی بهبعد دیگر نمی توان از آن ها استفادهکرد. اما این تصور اشتباهاست.
شما بهراحتی میتوانید آن ها را بهوضعیت اولیهخود برگردانید و از آن ها بهطور مستمر در آشپزخانه خود استفادهکنید. پس با ما همراهباشید تا بهشمانحوهشستشو و جلا دادن ظروف چدنی را آموزش دهیم.
دلایل زیادی برای داشتن ظرف چدنی وجود دارد. این ظروف محکم و بادوام هستند و در پخت و پز شگفتی میآفرینند. اما اگر شما از داستان هایی هراس دارید کهدر مورد نگهداری از ظروف چدنی و زحمتهای آن شنیدهاید، نیازی نیست بترسید.
زیرا داشتن و مراقبت از ظروف چدنی سخت تر از سایر ظروف و وسایل در آشپزخانهتان نیست (در حقیقت ممکن است حتی سادهتر هم باشد، و قطعا ارزش سرمایهگذاری و خرید را دارد). ما بهشما یاد میدهیم کهچگونهظروف چدنی خود را جلا دهید، بهترین روغن برای جلا دادن ظروف چدنی چهروغنی است و هر چند وقت یک بار ظروف چدنی خود را جلا دهید تا برای چندین سال آتی از ظروف خود نگهداری نمایید.
چرا از ظروف چدنی استفادهکنیم؟ اولا این ظروف فوق العادهبا دوام هستند. آنها در مقابل حرارت زیاد میتوانند مقاومت کنند، یعنی میتوانید از آنها بر روی صفحهاجاق گاز و همچنین فر استفادهکنید.
همچنین گرما را بسیار خوب نگهمیدارند، بهطوری کهبرای بافتهای ترد (مانند پوست مرغ یا سیب زمینی)، گوشت برشتهشده(مانند استیک و گوشت خوک) و پختن براونی و نان زیبا بسیار مناسب هستند. اساسا اگر میخواهید بهرنگ، بافت و عطر و طعم غذایتان بیافزایید، ظروف چدنی بهترین دوست شما هستند. بهعلاوه، تمیز کردن آن ها آسان است.
و اگر بهدرستی از آن نگهداری کنید و آن را در شرایط خوبی نگهدارید، میتوانید از این ظروف برای سالها استفادهکنید و نیازی بهعوض کردن آن نداشتهباشید. هر چهاز عمر ظروف چدنی بیشتر بگذرد، عملکرد بهتری خواهند داشت!
جلا دادن یعنی چه؟
اگر شما در حال خواندن این مقالههستید، یعنی میدانید کهجلا دادن ظروف چدنی مهم است. (اما محض احتیاط دوبارهمیگوییم:خیلی ضروری است کهاز ظروف چدنی خود نگهداری نمایید و اطمینان حاصل کنید کهزندگی طولانی و خوبی در آشپزخانهشما داشتهباشید.) اما جلا دادن ظروف چدنی واقعا بهچهمعناست؟
چدن پر از سوراخ و سنبهاست و غذا در این سوراخ و سنبهها بهدام افتادهو بهآن ها میچسبد. شما با جلا دادن اساسا روغن را حرارت میدهید تا چدن از طریق فرآیندی شناختهشدهتحت عنوان پلیمریزاسیون (تشکیل مادهای پلاستیک مانند کهسطح ظرف چدنی را پوشش میدهد) بر روی سطح فلز پیوند تشکیل میدهد. پلیمریزاسیون باعث میشود سطح ظرف چدنی نچسب شدهو از آن محافظت میکند. بههمین دلیل است کهسطح ظرف چدنی قدیمی تر حتی از طرف جدیدتر هم بهتر است، زیرا تا بهحال تحت چندین بار جلا دادن و باز گرمایش قرار گرفتهاست کهبهاین معنی است کهبا هر بار پوشش دادن ظرف چدنی، این ظرف بهتر و بهتر شدهو عملکرد آن بهبود مییابد.
حالا وقت جلا دادن ظروف چدنی است! مواردی کهبرای جلا دادن ظروف چدنی خود بهآن ها نیاز دارید، عبارتنداز:
ظرف چدنی
مایع ظرفشویی
اسفنج
حولههای پارچهای یا کاغذی
روغن مایع یا جامد
ورقهی آلومینیومی
فر
مرحلهاول:فر خود را بهدمای 350 فارنهایت (یا 180 درجهسانتیگراد) برسانید.
مرحله2:ظرف چدنی را در آب گرم کف کردهبا صابون قرار دادهو آن را با اسفنج یا برس بشویید.
مرحله3:ظرف چدنی را کاملا آب کشی و سپس خشک کنید.
مرحله4:با استفادهاز حولهپارچهای یا کاغذی، پوششی نازکی از روغن مایع یا روغن جامد ذوب شدهدر کل ظرف چدنی (درون و بیرون آن) ایجاد نمایید.
مرحله5:ظرف چدنی را بهصورت بر عکس بر روی قفسهمرکزی فر قرار دهید.
مرحله7:ظرف چدنی را بهمدت 1 ساعت در دمای 350 درجهفارنهایت در فر قرار دهید.
مرحله8:فر را خاموش کنید و قبل از آن کهظرف چدنی از فر بیرون بیاورید، اجازهدهید تا کاملا خنک شود.
جلا دادن ظرف چدنی بهاین شکل است! ظرف چدنی شما پس از جلا دادن، براق، سیاهو سفید و نچشب خواهد بود. حالا کهظرف چدنی خود را جلا دادهاید، تا هر اندازهکهدوست دارید آشپزی نمایید!
ممکن است شنیدهباشید کهاز هر روغن مایع یا جامدی میتوانید برای جلا دادن ظروف چدنی خود استفادهکنید. اما انتخاب روغنهای خاص از مزایایی نسبت بهسایر انواع چربی ها برخوردار هستند. پس بهترین روغن برای جلا دادن ظروف چدنی چهنوع روغنی است؟ از همهآنها میتوان استفادهکرد، اما بعضی از آنها پوشش بهتری را ایجاد مینمایند. چربی های اشباع شدهدر روغن های جامد یا یا چربی خوک، بهخوبی چربی های اشباع نشدهپلیمریزهنمی شوند. بههمین دلیل، چربی های اشباع نشدهمانند روغن ذرت، روغن گیاهی و روغن کانولا (کلزا) بهترین روغن برای جلا دادن ظروف چدنی هستند.
ممکن است فکر کنید کهقرار دادن ظروف آشپزی در فر داغ تنها کاری است کهباید انجام دهید، اما کارهای بیشتری هم میتوانید انجام دهید.
چرا مهم است کهظروف آشپزی را در چهدمایی حرارت میدهید؟ اساسا اگر کورهخیلی سرد باشد، روغن بهخوبی بهفلز نمی چسبد و بدین ترتیب پوشش دهی مطلوب ایجاد نمی شود. خب، پس فقط باید آن را بر روی اجاق خیلی داغ قرار دهیم و بدین ترتیب مشکل حل خواهد شد (روغن بهفلز میچسبد). آیا چنین چیزی درست است؟ خیر، این کار اشتباهاست! اگر وسایل را بیش از حد گرم کنید، احتمال دارد بهسطح وسایل آسیب بزنید. گرم کردن وسایل آشپزی بهمدت یک ساعت در دمای 350 درجهفارنهایت، باید پوشش تیرهخوبی برای محافظت از وسایل آشپزی را ایجاد نماید.
حالا ظروف چدنی خود را جلا دادهاید، آیا باید آن را باز هم جلا دهید؟ جواب مثبت است و ما توضیح خواهیم داد کههر چند وقت یک بار ظرف چدنی را جلا دهید. نگران نباشید، جلا دادن دوبارهظرف چدنی آسان است و اگر شما ظرف خود را نگهداری نمایید، پس تمیز کردن و جلا دادن آن در آیندهبسیار سادهخواهد بود.
پس از آن کهظرف چدنی تمیز شد، روغن زدن دوبارهو حرارت دادن ظرف قبل از ذخیرهسازی آن مهم است. این کار ظرف را برای استفادهبعدی آمادهمیکند. از یک حولهکاغذی برای پوشاندن کل ظرف با روغن استفادهکنید. روغن اضافی بر روی ظرف را با همین حولهپاک کنید. سپس ظرف چدنی را بر روی شعلهحرارت دهید تا کاملا گرم شود و اندکی دود کند. سپس اجازهدهید تا کاملا خنک شدهو سپس آن را در جایی کهمیخواهید قرار دهید.
هر چند جلا دادن سطح نچسبی را ایجاد میکند، اما این سطح 100 درصد کامل نخواهد بود. ممکن است بعد از استفادهاز آن هنوز هم کمی غذا روی ظرف ماندهباشد. این اتفاق طبیعی است و باید آن را بهراحتی شستشو دهید. اما اگر متوجهشدید کهغذا بهطور مداوم بهظرف میچسبد، زمان آن است کهمجددا ظرف چدنی خود را جلا دهید. یا اگر متوجهکمی زنگ زدگی شدید، قطعا زمان جلا دادن فرا رسیدهاست. اگر کمی زنگ زدگی بر روی ظرف خود دیدید، نترسید! دنیا بهپایان نرسیدهاست! (اصلا مسالهمهمی نیست!) از سیم ظرفشویی برای خراشیدن نقاط زنگ زدگی استفادهکنید، سپس مراحل معمول جلا دادن، یعنی شستشو، خشک کردن، روغن زدن و حرارت دادن را دنبال کنید. ظرف شما در مدت زمان اندکی بهزیبایی قبلی خود باز خواهد گشت.
بههمین راحتی ظرف شما دوبارهجلا دادهشدهاست! هر چند مرحلهدیگر را نیز باید دنبال کنید، اما داشتن و مراقبت از ظرف چدنی فوق العادهآسان بودهو قطعا ارزش سرمایهگذاری و خرید آن را دارد. این ظرف بهحدی عالی است کهشما تعجب میکنید کهچطور تا الان بدون آن آشپزی میکردید.