
پول توجیبی کودکان بستگی بهسن و موقعیت متفاوت است اما بایستی بدانید کهبا راهی شدن کودک بهمدرسهو قرار گرفتن در موقعیت های اجتماعی کودک نیاز بهداشتن قدرت برنامهریزی دارد.
پول توجیبی کودکان باید از چهزمانی آغاز شود؟ در هر سن کودک بهچهمیزان پول تو جیبی نیاز دارد و بهترین اندازهپول توجیبی کودک در سنین مختلف چقدر است؟
وقتی کودک شما بزرگ تر میشود و راهی مدرسه، شرایط تربیتی او وارد مرحلهجدیدی میشود. مرحلهای کهتا حدود زیادی بعد اجتماعی نیز پیدا میکند و ملزومات رفتاری خاصی را نیز اقتضا میکند. یکی از مواردی کهدر این زمان پیش میآید، مربوط بهمسائل مالی است. پول، نحوهدریافت و برنامهریزی برای هزینهو پس انداز آن، در همین ایام بهکودک آموختهمیشود و پایهرفتارهای اقتصادی او در آیندهرا پی ریزی خواهدکرد. بنابراین درخصوص پول توجیبی چند نکتهرا باید در نظر داشت. با من همراهباشید...
میانهرو باشید
در مورد پول توجیبی و مقدار آن متعادل عمل کنید. برخی از والدین تخصیص مبلغی بهاین منظور را بی دلیل میدانند، در حالی کهاهمیت دادن بهاین مسئلهباعث رشد شخصیتی کودک، ایجاد حس استقلال و حس تشخص در وجود او میشود و از اهمیت زیادی برخوردار است. در مقابل برخی والدین در این امر افراط میکنند و پول زیادی را برای این منظور در نظر میگیرند کهاین مسئلههم خالی از اشکال نیست و باعث رشد خودخواهی و زیادهخواهی در وجود کودک خواهدشد و قدرت مدیریت مالی را از او خواهدگرفت.
مبلغ مشخصی را تعیین کنید
برای پولی کهبهعنوان پول توجیبی بهفرزند خود میدهید، زمان و مقدار مشخصی را تعیین کنید و بهاین قواعد پایبند باشید. این کار بهکودک شما میآموزد کهباید برای هزینههای خود حدودی را تعیین کند. بهنوعی این کار آغاز آموزش برنامهریزی بهکودکان است. در مورد مبلغ این پول دقت داشتهباشید.
هزینههای فرزندتان را مناسب با سن و شرایط او و خانوادهبرآوردهو سعی کنید پولی کهبهاو میدهید، برای او کافی باشد. پول کمتر از مقدار مورد نیاز او، باعث میشود او خیلی زود با مشکلات اقتصادی رو در رو شود و خود را ناتوان احساس کند و پول بیش از نیاز کودکان هم معمولا آنها را بهسمت مصارف تصنعی کهبرای شان خالی از خطر نیست میکشاند و پول توجیبی اش را بدون فکر، خرج کند.
دریافت پول توجیبی را بهانجام وظایف کودک وابستهنکنید
یکی از رفتارهای بسیار اشتباهوالدین، وابستهکردن دریافت پول توجیبی بهانجام وظایف کودک در منزل، مدرسهو یا انجام امور درسی است. این رفتار باعث میشود کهرفتار کودک شما شرطی شود و هموارهبرای انجام اموری کهبخشی از وظایف اوست انتظار جبران داشتهباشد و این توقع، آیندهاو را دچار مخاطرهمیکند. او باید بیاموزد کهبرخی از امور، جزئی از مسئولیت های اوست. مسئولیت هایی کهدر صورت عدم توجهبهآن بازخواست میشود. بهطور کلی سعی کنید هدیههای نقدی را محدود کنید و برای تقدیر از فرزند خود برای انجام وظایف خود هدیههای کوچکی چون کتاب، لوازم التحریر و یا وسایل مورد نیاز او را در نظر بگیرید.
قناعت را بهاو بیاموزید
زمان آموزش برنامهریزی برای مدیریت هزینهها بهکودکان، همین مرحلهاست. بهاو کمک کنید تا در یک دفتر کوچک موارد موردنیاز و پولی کهبرای تهیهاین موارد نیاز دارد را بنویسد و برای پرداخت هزینههای خود برنامهریزی کند. موارد موردنیاز خود را دستهبندی کند و هرکدام را بهترتیب در برنامهماهانهخود قرار دهد. بهاین ترتیب میزان هزینههای خود را متناسب با پول دریافتی خود تنظیم کند. از تخصیص پول بیشتر بهکودک خود بدون دلیل بپرهیزید.
بهاو بیاموزید کهاگر فوریتی مثل هدیهبرای جشن تولد یکی از دوستانش برای او پیش آمدهاین مسئلهرا در جمع خانوادگی مطرح کند و دربارهاین موضوع توضیح دهد. در صورتی کهدلایل او را کافی دیدید مبلغی را بهاو قرض دهید و از او بخواهید کهبهشکل ماهیانهبدهی خود را پرداخت کند. بهاین صورت هم از او حمایت کردهاید و هم این کهبهاو برنامهریزی و مسئولیت پذیری را آموختهاید (یعنی مبلغی بهاو میدهید و در ماههای بعد مقداری از پول توجیبی او کم میکنید) بهاین ترتیب او از کودکی قناعت را یاد خواهدگرفت.
5- پس انداز را تشویق کنید
سعی کنید کودک خود را تشویق کنید کهبخشی از پول توجیبی خود را برای پس انداز کنار بگذارد و این مبلغ را در برنامهریزی های خود منظور کند. با مشورت و همراهی خود او برایش یک حساب بانکی افتتاح کنید و او را برای بیشتر کردن موجودیش تشویق کنید.
اگر کودک شما در سن مناسبی است، پول توجیبی او را بهحساب بانکی او واریز کنید تا پولی را کهنیاز دارد از حساب بانکی خود برداشت کند و باقی آن را پس انداز کند. این کار علاوهبر این کهاو را برای ورود بهاجتماع و ملزومات زندگی اجتماعی آمادهمیکند، بهرشد حس اعتماد بهنفس در وجود او نیز کمک خواهدکرد.
یادتان باشد که...
این راهکارها از لحاظ روانی در ذهن کودک مینشیند کهبی جهت و بی مهابا خرج نکند، قناعت را فرا خواهدگرفت و از دوران کودک متوجهمیشود (دوران دبستان) کهپول بدون زحمت از سوی پدر و مادر فراهم نمی شود... او قدر پول را بیشتر خواهددانست و آن را با نقشهخرج خواهدکرد... خیلی از خانوادهها کهاز وضع مالی خوبی برخوردار هستند، انتظار دارند کهپول توجیبی را بی رویهو در اختیار فرزندان شان بگذارند، اما باید بدانید پول بی حساب و کتاب باعث میشود کهاو نهقدر پولش را بداند، نهقدر شما را...
با این جملات بهفرزندان تا اعتماد بهنفس بدهید، بهاو بگویید:وقتی خدا تو را بهما داد، میدانست ما چهچیزی در زندگی احتیاج داریم و یا امشب غذایی رو میپزم کهدوستش داری- بهتو افتخار میکنم- حرفت را باور میکنم- تو واقعا داری «مرد یا خانم» برای خودت میشوی- خیلی خوشحالم کهالان خانههستی و غذای مورد علاقهات را درست کردهام.