
رفتن بهمشاورهبرای بسیاری از زوج ها گام بسیار بلند و بزرگی در روابطشان است و این اتفاق منوط بهاعتراف و پذیرفتن این مسئلهاست کهزندگی مشترک زوج ها خوب پیش نمی رود. اما این سوال پیش میآید کهچهزمانی زوج ها باید بهمشاورهمراجعهکنند و مشکلات خود را با یک مشاور در میان بگذارند. در اینجا دهمورد از موقعیت های کهزوجین ممکن است با آن مواجهشوند و این موقعیت ها مشکلاتی را بهزندگی مشترک زوجین تحمیل میکند، نیز میآید:
1. زمانی کهاعتماد بین زوجین مخدوش میشود. علل مخدوش شدن اعتماد میتواند بهعواملی مانند رابطهعاطفی یکی از زوجین با فرد سوم معطوف گردد و یا دروغ گفتن و فریبکاری در مورد مسائل مالی نیز یکی دیگر از علل خدشهدار شدن اعتماد است. در هر صورت، بازسازی پایههای اعتماد نیاز بهفضایی دارد کهدو طرف آزادانهو بدون قضاوت یا سرزنش نقاط ضعف و آسیب پذیر خود را بیان کنند. این زمانی است کهزوجین احتمالا بهراهکارها و کمک هایی از طرف مشاور نیاز دارند.
2. مشاجرههای بیش از حد معمول. آیا تاکنون متوجهشدهاید کهریتم زندگی روزمرهشما تغییر کردهاست و بیشتر بهسمت دعوا و مشاجرهسوق یافتهباشد؟ این مشاجرهممکن است از دعواهای بسیار کوچک تا انفجارهای عظیم و اختلافات بسیار بزرگ باشد. در هر صورت، این تعداد دفعات دعوا است کهاهمیت دارد و نشان دهندهمشکلات بزرگ تر و عمیق تری است.
3. وقتی ارتباط بین زوجین ضعیف است. زمانی کهبهطور مدوام احساس کج فهمی از رفتار یا گفتههای شما بهوجود میآید یا احساس نادیدهگرفتهشدن بهشما در زندگی مشترک دست دهد. یکی از نتایج مثبت زوج درمانی افزایش ارتباط موثر بین همسران، شنیدن فرد مقابل و درک بهتر یکدیگر است.
4. وقتی احساس میکنید کهیک چیزی قطعا اشتباهاست اما نمی دانید آن مسئلهچیست و چرا! مشاورهزوجین، نهتنها بهحل مشکلات کمک میکند بلکهمیتواند در تشخیص مشکلات هم مفید باشد. درست زمانی کهاحساس میکنید شادابی و پویایی ازدواجتان تغییر کردهو دیگر مانند سابق با شریک زندگیتان احساس راحتی نمی کنید و یا بهشکل مستمر و مداوم از چیزی مضطرب هستید؛ این روند همراهبا مشکلات فوق در زندگی مشترک، نشانههای اولیهتعاملات ناسالم و یا ناکارآمد است.
5. زمانی کهقادر نیستید مسائلی را با شریک خود درمیان بگذارید. ممکن است اتاق مشاورهتبدیل بهمکان امن برای شما گردد تا با غلبهبر ترس خود، آنچهرا کهقادر بهگفتنش نیستید، بیان کنید.
6-زمانی کهدر بحث ها و مشاجرات ناکارآمد میشوید. براساس تحقیق "جان گوتمن"، مهارت کنترل مشاجرات از سوی زوجین میتواند نشان دهد کهآیا ارتباط آنها در آیندهدچار شکنندگی میشود یا خیر. شاید این ناکارآمدی در زمان مشاجرهو دعوا، شما یا شریکتان را ساکت کند، یا احساسات را خدشهدار کند و زوج را بهفردی کینهای و انتقام گیر تبدیل کند. متاسفانهعدم آگاهی از این وضعیت و ناکارآمدی در مشاجرات، مشکلات را بزرگتر میکند.
7. وقتی وارد بحران های روحی یا جسمی شوید و دید شما را نسبت بهزندگی مشترک و همسرتان تغییر کند. بهعنوان مثال مرگ بچه، مشکلات و بیماری ها، بیکاری طولانی مدت، این ها همهبحران هایی هستند کهدیدگاهافراد را میتواند تغییر دهد و بنیان خانوادهرا متزلزل کند.
8-پیروی از الگوهای بد. مانند اینکهنتوانید کارهای خانهو خانهداری را بهدرستی تقسیم کنید و فقط یکی از زوجین تمام مسئولیت را برعهدهبگیرد. تعامل نادرست با خانوادههای زوجین، زمان خواب نامناسب و ناکافی یا اینکهنمی دانید چهمیزان زمان با هم و چهمیزان جدا از هم زمان صرف کنید. این مسائل بهنظر ساده، میتواند مشکل ساز شود، دقیقا زمانی کهنتوانید بهخوبی از پس انجامشان برآیید.
9- کاهش و یا عدم صمیمیت عاطفی و احساسی. این تقریبا کلیشهاست کهگفتهمیشود بعد از گذراندن یک دهیا کمتر، رابطهعاطفی بین زوجین کاهش مییابد و کم میشود و بیشتر زوجین تبدیل بههم اتاقی میشوند. البتهاین اتفاق ممکن است بهدلیل فشار زندگی رومزهو عدم توانایی زوجین در مدیریت حل مشکلات بهوجود آمدهنیز رخ دهد.
10- کاهش ارتباط جنسی زوجین. این هم یکی دیگر از عواملی است کهدر صورت بروز بهمشاورهدر شرایط حاد و کاملا غیرمعمول، ممکن است نیاز باشد کهبهمشاور مراجعهکنید.
مریم دادخواهروانشناس اجتماعی گفت:افرادی کهدر آستانهازدواج قرار دارند لازم است پیش از ازدواج بهیک درمانگر مراجعهکنند. وی افزود:افراد باید بدانند کهمشاورهپیش از ازدواج نوعی درمان است کهبهآن ها کمک میکند تا برای ازدواج آمادهشوند.
این روانشناس اجتماعی با اشارهبهلزوم حضور زوج های جوان در نزد مشاوران اظهارکرد:مشاورهپیش از ازدواج، بهاطمینان از اینکهشما و شریکتان یک رابطهقوی و سالم دارید، کمک میکند بههمین خاطر ضروری است کهافراد پیش از ازدواج بهمراکز مشاورهمراجعهکنند.
دادخواهدر رابطهبا فواید مشاورههای پیش از ازدواج تصریح کرد:زمانی کهافراد از راهنمایی های یک مشاور بهرهمند شوند ازدواج پایدار تری داشتهو زوجین میتوانند از ضعف هایی کهمیتواند در زمان ازدواج و پس از ازدواج مشکل ایجاد کند، مطلع شوند.
وی با اشارهبهارائهیک پرسشنامهبهزوجین پس از حضور در جلسات مشاورهازدواج خاطرنشان کرد:در مشاورههای پیش از ازدواج، از هر یک از زوجین خواستهمیشود بهصورت جداگانهبهیک یا چند پرسشنامهپاسخ بدهند تا دیدگاههر کدام نسبت بهدیگری و روابط ارزیابی شود.
این روانشناس اجتماعی بیان کرد:هدف از ارائهپرسش نامهبهزوجین، تسریع آگاهی و تشویق زوجین بهبررسی فعالانهنگرانی ها است همچنین، این پرسشنامهها میتوانند بهشناسایی نقاط قوت و ضعف، و مشکلات بالقوههر دو نفر بپردازد.