
قبل از اینکهبهفروشگاهبروید و لوازم مورد نیاز خود را خریداری کنید، بهسراغ یخچال خود رفتهو آن را تمیز نمایید. شیشههای نمک و فلفل را برداشته، پایین کشوها را هم تمیز کنید و یخچال خود را از هرچیزی کهدیگر تازهنیست و قدیمی شدهپاک گردانید. بعد از این کار باید بهسراغ در یخچال خود بروید و آنجا را هم تمیز کنید.
حفظ اصول بهداشت بهخصوص در آشپزخانهاهمیت بسزایی در پیشگیری از بیماری ها دارد. در این باره«یخچال» بسیار مهم است زیرا بیشتر مواد غذایی در این فضا قرار دارند و وجود باکتری ها قطعا خطرناک خواهد بود. بعضی از رفتارهای روزمرهمانند گذاشتن غذای گرم در یخچال، استفادهاز ظروف نامناسب نگهداری غذا و... شاید پیش پاافتادهو بی اهمیت بهنظر برسند اما تاثیرات منفی بر سلامت دارند. رعایت 10 نکتهسادهکهدر ادامههمین مطلب بهآن اشارهکردهایم نهتنها بهحفظ عملکرد مطلوب یخچال کمک میکند بلکهموجب سلامت مواد غذایی و پیشگیری از بروز بیماری ها میشود.
شاید چندان بهنظر نیاید اما بیشتر افراد در طول روز بیش از 10 بار در یخچال را باز میگذارند. این کار موجب خروج هوای سرد از یخچال میشود و موتور یخچال برای خنک کردن مجدد هوا باید مدت بیشتری کار کند کهمیتواند 25درصد بیشتر از مصرف معقول یخچال در سال باشد. بنابراین سعی کنید مواد غذایی را مرتب در یخچال بچینید و از طرفی با یک بار باز کردن در هر آنچهلازم است را بردارید.
انتخاب درجهخیلی سرد
یکی از رایج ترین اشتباهها در مورد استفادهاز یخچال، انتخاب درجهخیلی سرد است، بهطوری کهبعضی از خوراکی ها حالت منجمد پیدا میکنند. سرمای زیاد نهتنها برای نگهداری مواد غذایی مناسب نیست، بلکهحتی میتواند با از بین بردن رطوبت، موجب فساد آنها شود. از طرفی، این کار فشار زیادی بهموتور یخچال وارد کردهو انرژی زیادی مصرف میکند. توجهکنید، بهترین روش این است کهچند ساعت درجهیخچال را روی یک عدد بگذارید تا متوجهشوید سرمای مطلوب چقدر است.
بههم ریختگی و انبوهمواد غذایی در یخچال
قراردادن حجم زیادی از مواد غذایی در یخچال مانع از عملکرد مطلوب آن میشود زیرا هوا برای خروج گرما بهخوبی جریان پیدا نمی کند. بهتر است نیمی از فضای یخچال پر باشد و البتهمواد غذایی نیز بهشکل مساوی در طبقهها چیدهشوند. یادتان باشد کشوهای یخچال نیز بهرغم اینکهفضای خوبی برای خوراکی ها بهنظر میرسند و مشکل کمبود فضا را جبران میکنند، هوا بهخوبی در آنها جریان ندارد.
چیدن مواد غذایی با بستهبندی
حتی اگر پس از خرید خیلی هم عجلهدارید، چند دقیقهای برای بازکردن بستهبندی مواد غذایی وقت بگذارید و آنها را نامناسب در یخچال نچینید. ضرورت این کار پیشگیری از آلودهشدن یخچال و خوراکی ها توسط میکروارگانیسم های موجود در کارتن ها و پوشش های پلاستیکی است. در این صورت جریان هوای سرد بهمواد غذایی نیز بهتر انجام میشود.
ذخیرهطولانی مدت مواد غذایی
نگهداری مواد غذایی در یخچال باعث کندی روند رشد و تکثیر میکروارگانیسم ها، کاهش ابتلا بهمسمومیت های غذایی و حفظ کیفیت خوراکی ها میشود اما دلیل ذخیرهانواع مواد غذایی بهمدت خیلی طولانی نیست. بهطور مثال، فراموش نکنید کهخوراکی هایی مانند ژامبون را باید پس از بازکردن پوشش بستهبندی در ظروف مخصوص نگهداشت و بهتاریخ انقضای آن توجهکرد.
نگهداری انواع خوراکی در طبقههای در یخچال
در یخچال برای نگهداری همهمواد غذایی مناسب نیست و معمولا برای تخم مرغ، سس و نوشیدنی ها تعبیهشدهاست. در واقع، هوای سرد بهاندازهدیگر طبقههای یخچال در این قسمت جریان ندارد و میتواند موجب فساد گوشت یا سوسیس و کالباس شود.
انجماد گوشت پس از چند روز ماندن در یخچال
ممکن است برای شما هم پیش آمدهباشد کهپس از خرید، گوشت را در یخچال بگذارید تا در فرصت مناسب بستهبندی و منجمد کنید اما فراموش کردهباشید. این اشتباهیکی از بزرگ ترین اشتباهها در مورد نگهداری مواد غذایی است. خوراکی هایی مانند گوشت باید بلافاصلهمنجمد شوند زیرا قرار دادن آنها بهمدت 3 تا 4 روز در یخچال خطر رشد و تکثیر باکتری ها را افزایش میدهد.
بستهنشدن کامل در
گاهی در یخچال بدون اینکهبهنظر برسد، ممکن است کمی باز باشد کهمعمولا بهدلیل خراب یا کثیف بودن لاستیک در است. این نوار مانع از خروج هوای سرد و کاهش عملکرد کمپرسور یخچال میشود. در صورت وجود این مشکل، سرمای کافی برای حفظ مواد غذایی وجود ندارد و هوا بهمایع تبدیل میشود کهبهشکل قطرات آب روی سطوح مختلف یخچال ظاهر شدهو وارد مواد غذایی بدون درپوش میشود. برای اطمینان از بستهشدن کامل در یخچال کافی است یک برگ کاغذ را بین بدنهو در گذاشت و آن را بست. اگر کاغذ بهراحتی بیرون بیاید نشان دهندهباز بودن در و ضرورت تعویض نوار است.
قرار دادن غذای گرم در یخچال
مسلما یخچال بهترین فضا برای نگهداری مواد غذایی است اما باید از قرار دادن غذای گرم در آن پرهیز کرد زیرا در این حالت هوای موجود در این فضا بهمایع تبدیل میشود کهدمای یخچال را بالا میبرد و بهدیگر مواد غذایی آسیب میزند. همچنین ممکن است این مایعات در یخچال جاری شوند و خوراکی های بدون درپوش را آلودهکنند. توصیهمیشود غذا 1 تا 2 ساعت در محیط آشپزخانهبماند تا خنک شدهو سپس در یخچال گذاشتهشود. البتهدر صورت گرمای بیشتر از 32 درجهسانتی گراد آشپزخانهنباید بیش از 1 ساعت بیرون بماند زیرا ماندن چند ساعت غذا بیرون از یخچال زمینهرشد و تکثیر عوامل بیماری زا را تشدید میکند و زمینهساز مسمومیت های غذایی میشود.
تمیز نکردن یخچال
گرچهتمیز کردن یخچال کمی وقت گیر و پردردسر است اما یک ضرورت برای حفظ سلامت محسوب میشود. البته1 یا 2 بار در سال کافی نیست و باید حداقل یک بار در ماهیخچال را تمیز کرد. در صورت نگهداری مکرر گوشت در یخچال نیز این مسالهاهمیت بیشتری پیدا میکند. البتهنظافت یخچال فقط بهطبقههای آن خلاصهنمی شود و باید شبکهها و کمپرسور پشت و سطح زیر آن را بهکمک برس نرم یا جاروبرقی کاملا تمیز کرد زیرا جمع شدن گردوخاک، تار عنکبوت و... جریان هوا را دچار مشکل میکند و مانع از عملکرد مطلوب موتور یخچال میشود. یک راهکار سادهو موثر برای نظافت فضای داخل یخچال نیز شستشو با آب و صابون و سپس کشیدن اسفنج مرطوب آغشتهبه4 تا 5 قطرهآبلیمو روی سطوح مختلف است.