
خواص سیر بهقدری زیاد است کهبا خواندن فواید و خواص آن شاید خود را مجبور بهاستفادهازآن در هر وعدهغذایی و در طول روز بکنید اما در برخی موارد هم باید در مصرف سیر احتیاط کنید.
بهطور خلاصهاما مفید میتوان گفت کهسیر سرشار از فولیک اسید، ویتامین C، کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم و مقدار کمی روی و ویتامین های B2، B1 و B3 است.
از سالهای دور تا کنون از سیر برای تصفیهخون استفادهمیشدهاست. سیر حاوی ترکیبات گوگرد است کهسیستم ایمنی بدن را تحریک کردهو پتانسیل بالایی در نابودی تومورهای سرطانی دارد.
خوردن سیر مجاری تنفس و خون را پاک میکند و با این کار از شدت و زحمت تنگ نفس کاستهو گاهی موجب درمان آن میشود.
بعضی از انواع سل ریوی را معالجهمیکند مخصوصا وقتی کهبا شیر ممزوج شود، زیرا در این صورت اثر قابل توجهی در کشتن میکرب کوخ دارد (میکرب سل).
سیر پوست بدن را خوش رنگ و گونهرا سرخ و رودهها را از عفونتها پاک میکند بهخصوص در اطفال، و با این خصوصیت سپری مقابل تیفوئید و دیفتری و مسکن سیاهسرفه و خروسک است.
عفونت های تنفسی را درمان میکند.
برای تسکین دندان درد، سیر خام را روزی چند بار روی لثهو دندان بمالید.
سیر لهشدهرا روی زگیل قرار دهید تا از بین برود.
برای درمان سینوزیت، چند حبهسیر لهشدهرا در کرهتفت دهید و با نان میل کنید.
یک حبهسیر را ریز خرد کنید و با کمی آب میل کنید تا نفخ، یبوست و درد معده برطرف شود.
بوی سیر با جویدن کاهو، جعفری یا خوردن شیر، سیب یا عسل رفع میشود. همچنین گذاشتن مقداری چای خشک در دهان و قورت دادن آن.
روزانهمصرف نصف یا یک حبهسیر خام توصیهمیشود.
مصرف پماد غلیظ سیر ممکن است موجب تحریکات جلدی و حتی سوختگی های خفیف شود.
سایر مصارف سیر شامل استفادهاز آن برای درمان تب، سرفه، سردرد، شکم درد، احتقان سینوسی، نقرس، روماتیسم، هموروئید، آسم، برونشیت، تنگی نفس، فشار خون پایین، قند خون پایین، قند خون بالا و جای گزیدگی مار استفادهمیشود. همچنین از سیر برای مبارزهبا استرس و خستگی و حفظ سلامت کبد نیز استفادهمیگردد.
سیر برای درمان نسیان و فراموشی مفید است.
مالیدن سیر بر روی گل مژه و جوش پلک چشم باعث برطرف شدن آنها میشود.
گذاشتن سیر پختهدر طی چندین روز بر روی میخچه و زگیل باعث رفع آنها میشود.
سیر از جملهسبزیجاتی است کهباعث پیشگیری از بسیاری از سرطان ها میشود. مانع از بروز سرطان روده بزرگ، سینه، معده، پروستات و مثانهمیشود.
سیر برای درمان بیماری های مختلفی ازجملهآسم، برونشیت، روماتیسم، نقرس، میخچهو زگیل (بهصورت موضعی)، سل، دندان درد، نیش زدگی و فشار خون بالا مفید است. در ضمن، سنگ کلیه را خرد میکند و در ضدعفونی کردن دستگاههای ادراری و عفونت های واژینال و مثانهنیز مؤثر است.
مصرف روزی نصف استکان از عصارهٔ سیر و لیمو ترش، تاثیر بسیار زیادی در رفع گرفتگی رگ ها خواهد داشت.
برطرف کنندهسرفه، سرماخوردگی و گرفتگی سینهاست.
با عفونت مجرای گوارشی مقابلهمیکند و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
برای افرادی کهمبتلا بهپرکاری تیروئید هستند، مفید است زیرا کهمنبع عالی ید است.
ویتامین c موجود در آن برای درمان بیماری اسکوربوت (نوعی بیماری خونی ناشی از کمبود ویتامین ث) موثر است.
برای سلامت قلب مفید است و با انواع بیماری های قلبی عروقی مقابلهمیکند.
بعضی از افراد از سیر برای پیشگیری از سرطان کولون، سرطان معده، سرطان سینه، سرطان پروستات و سرطان ریه استفادهمینمایند. همچنین از سیر برای درمان سرطان پروستات و مثانهنیز استفادهمیگردد. همچنین از سیر برای درمان پروستات بزرگ شده، دیابت، ورم مفاصل، آرتروز، رینیت آلرژیک (تب یونجه)، اسهال مسافران، فشار خون بالا در اواخر بارداری، سرماخوردگی، پیشگیری و درمان عفونت های باکتریایی و قارچی استفادهمیشود.
سولفور و سلنیم در آن مانع از بروز تومور میشود و در صورت ایجاد تومور، اندازههای آن را کاهش میدهد.
خاصیت مسکن آن دندان درد را درمان میکند.
با بالابردن میزان انسولین، قند خون را تنظیم میکند.
آنتی اکسیدان قوی موجود در آن، رادیکال های آزاد را کهباعث پیری و بیماری میشود خنثی میکند.
با رقیق کردن خون مانع از لختهشدن خون میشود و در نتیجهاحتمال بروز سکتهرا کاهش میدهد.
خاصیت ضدالتهابی دارد.
سیر خام حاوی آنتی بیوتیک طبیعی بهنام آلیسین است و باکتری های مقاوم بهدارو مانند «MRSA» و «هلیکوباک تر پیلوری» را کهباعث زخم معده و سرطان معدهمیشود از بین میبرد.
مادران شیردهدر خوردن سیر زیادهروی نکنند زیرا سبب تغییر مزهشیر آنها شدهو ممکن است نوزاد از خوردن شیر صرف نظر کند.
زیادهروی در مصرف سیر باعث سرگیجه، کاهش فشار خون، آلرژی (حساسیت)، و در موارد نادر منجر بهخونریزی میشود.
زنان آبستن یا شیردهبهتر است از سیر استفادهنکند .
سیر را بهصورت قرص سیر،ترشی سیر،سیر سرخ شدهو...استفادهمیکنند.
بعضی از افراد از روغن بدست آمدهاز سیر برای درمان عفونت های قارچی، زگیل ها و میخچهاستفادهمینمایند. هرچند تحقیقات علمی نشان میدهد کهسیر میتواند قادر بهدرمان عفونت های قارچی از قبیل پای ورزشکاران میباشد، اما کارایی روغن سیر برروی زگیل ها و میخچهثابت نشدهاست.
مصرف سیر در باردرای زمانیکهدر مقادیر درست مصرف شود، عموما بی خطر میباشد. سیر عموما زمانیکهدر مقادیر درمانی مصرف میشود، در دوران باردرای پر خطر میباشد.
زمانیکهسیر بر روی پوست استفادهمیگردد، عموما میتواند خطرناک باشد. سیر میتواند باعث آسیب دیدن پوست بهشکل سوختگی شود.
مصرف سیر خوراکی برای عموم مردم مطمئن و ایمن میباشد. سیر میتواند باعث بوی بد دهان، احساس سوزش در دهان و یا معده، سوزش معده، بادشکم، تهوع و استفراغ، بوی بد بدن و اسهال شود. این عوارض جانبی عموما در مصرف سیر خام بیشتر میباشد. همچنین سیر میتواند خطر خونریزی را نیز افزایش دهد. آسم و سایر واکنش های آلرژیکی نیز در افرادیکهسیر مصرف میکنند ممکن میباشد.
در زیر دستور تهیهسس سیر مایونز متداول وجود دارد. بهخاطر طعم تند آن است . نهتنها بهعنوان پیش غذا مصرف میشود، بلکهسسی خوب برای گوشت، ماهی و سبزیجات است.
- مقداری نمک
- 1عدد تخم مرغ ( 25 گرم )
- فلفل ( بهسلیقه)
- 6حبهسیر ( 100 گرم )
- 1فنجان روغن ( 150 میلی لیتر )
- نصف لیمو فشرده( 50 میلی لیتر )
- 1/4قاشق چای خوری خردل ( 3 گرم )
- 1/4قاشق چایخوری فلفل قرمز ( 3 گرم
سیر را پوست و لهکنید.
عصارهلیمو ترش را اضافهکردهو ترکیب کنید.
در حالی کههم میزنید، تخم مرغ و ( خردل، فلفل و نمک ) را اضافهکنید.
روغن را اضافهکنید تا بافت مایونز بدست آید.
سس را با بیسکوییت، نان نرم و یا نان برشته، کرفس، هویج و غیرهسرو کنید.