
برای تشخیص درست و درمان این وضعیت با پزشک خود مشورت کنید و از درمان های خانگی بهعنوان کمکی استفادهکنید.بهطور کلی بهیک بیماری ناشی از مواد غذایی یا بیماری عفونی اشارهدارد کهاز مصرف مواد غذایی و یا مایعاتی است کهتوسط باکتری ها، ویروس ها، انگل یا مواد شیمیایی آلودهشدهاند.
فرآیند آلودگی میتواند در هر مرحلهاز تولید یا پردازش غذا رخ دهد. علاوهبر این، اگر غذا بهطور نامناسب نگهداری، جابجا، و یا آمادهشود، بهطور فزایندهای در معرض آلودهشدن توسط عوامل پاتوژن های عفونی مختلف و سموم قرار میگیرد در حالی کهاین آلایندهها را نمی توان از زنجیرهغذایی ریشهکن کرد، میتوان با دنبال کردن صحیح و بهداشتی، پخت و نگهداری کرد.
باکتری ها نظیر کولای، C. بوتولینیوم، سالمونلا، لیستریا و کمپیلوباکتر برخی از عاملین اصلی بیماری های مسمومیت غذایی هستند.
نورویروس رایج ترین پاتوژن ویروسی است کهمنجر بهمسمومیت غذایی شدید میشود، کهدر موارد نادر نیز کشندههستند.
برخی دیگر، عبارتند از:
مسمومیت غذایی ناشی از انگل های موجود در غذا بهطور کامل غیر معمول نیست و میتواند اثرات جانبی جدی را بهویژهدر زنان باردار و افراد دارای مصونیت در خطر افتادهایجاد کند.
برخی از انگل های معمولی کهخود را بهبخش گوارشی میرسانند، از طریق آنچهکهدر دهان میگذارید، آمیب ، توکسوپلاسما (کهاغلب در بستر گربهیافت میشوند)، گیاردیا، تریکینلا و تانیا سولیوم بروز میکنند.
غذا میتواند بهروش های زیر آلودهشود:
از آنجا کهگرما از فرآیند پخت وپز بهاندازهکافی برای کشتن عوامل ناقل بیماری کهدر آن ساکن هستند یا بر روی غذا، خوردن غذای خام یا نپختهباشد، میتواند راهرا برای یک قسمت مسمومیت غذایی هموار کند.
نگهداری نامناسب غذا، برای مثال، نگهداری در دمای نامناسب و یا ترک آن در آب و هوای گرم قبل از ذخیرهسازی، میتواند آن را برای آلودگی آمادهکند.
عدم گرم کردن مواد غذایی کهقبلاً تهیهشدهبودند، دلیل دیگری برای آلودگی است. چنانچهدر بخش سلامت تغذیهدر مجله اینترنتی فنجان گفتهایم آلودگی متقابل، کهانتقال عوامل آلودگی از یک سطح بهسطح دیگر است، اغلب موجب آلودهسازی مواد غذایی آمادهخام نظیر سالاد میشود.
از آنجا کهاین موارد در هیچ فرآیند حرارتی قرار نمی گیرند، عوامل بیماری زا، آن ها را نابود نمی کنند و بههمراهغذا بلعیدهمیشوند.شستن دست ها قبل از خوردن غذا نیز میتواند بهنابودی عوامل بیماری زا کمک کند.
بهطور مشابه، وسایل آشپزی شستهنشدهو یا آشپزخانهکثیف نیز میتواند باعث آلودگی و پخش آن شود.
غذاهایی کهبیشتر در معرض آلودهشدن قرار دارند، عبارتند از:
برخی از علائم مسمومیت غذایی، عبارتند از:
میکروب ها میتوانند روی دست ها و وسایل آشپزی، تختهبرش و سطوح آشپزخانهتان رشد کنند بنابراین ضد عفونی کردن هر سطحی کهغذای شما با آن تماس میگیرد، اهمیت اولیهای دارد.
دستان خود را قبل و بعد از تهیهو خوردن غذا با آب و صابون بشورید. همین کار را برای غذاهای خود، سکوهای آشپزخانهو وسایل دیگر آشپزخانهنیز انجام دهید.
از آلودگی متقابل بین غذاهای خام و آمادهاجتناب کنید با جدا نگهداشتن آن ها بهطور کامل، در زمان خرید و در طول آمادهسازی غذا و ذخیرهسازی از این اتفاق میتوان جلوگیری کنید.
غذاها را در دمای بهینهبپزید، بهویژهگوشت، ماهی و تخم مرغ.
از یک دماسنج غذایی برای اطمینان از اینکهغذا در واقع پختهشده" استفادهکنید.
غذاهای یخ زدهرا بهطور مناسب ترجیحاً در یخچال آب کنید و نهدر دمای اتاق.
اگر از مایکروویو استفادهمیکنید، فوراً غذا را بپزید و نگذارید کهبماند.
زمانی کهشک کردید، آن را رها کنید:
اگر شما نگران روش تهیهغذا هستید، سرو کار کنید و یا ذخیرهکنید، بهتر است کهاز آن استفادهنکنید تا مشکلات سلامتی احتمالی را ایجاد نکنید.
مواد غذایی ذخیرهشدهدر دمای سرد را با تنظیم یخچال در زیر 40 درجهفارنهایت حفظ کنید.
در مورد مواد غذایی فاسد شدنی، در عرض 2 ساعت از خرید یخ بزنند.
میوهها و سبزیجات را قبل از خوردن بهطور کامل بشویید تا از شر هر گونهکثیفی،آفت کش ها، سموم و سایر عوامل بیماری عفونی جلوگیری شود.
از غذاها قبل از اینکهتاریخ انقضایشان بگذرند استفادهکنید.
از سوشی یا محصولات دیگری کهخام هستند دوری کنید، زیراممکن است حاوی انگل های حاوی مسمومیت غذایی باشند.
از شیر غیرپاستوریزه، آب میوهو آب سبزیجات شستهنشدهاجتناب کنید کهبهاحتمال زیاد باعث مسمومیت غذایی میشوند.
اسهال و استفراغ در مسمومیت غذایی، روش های بیرون راندن سموم و پاتوژن ها از بدن است.
اما اینکار هم چنین میتواند منجر بهکم شدن آب بدن شود بنابراین برای مرطوب نگهداشتن بدن با افزایش مصرف مایع برای جبران مقدار آب از دست رفتهاستفادهکنید. این بهنوبهخود بهسیستم ایمنی بدن کمک خواهد کرد.
وقتی از مسمومیت غذایی رنج میبرید، بدن شما احتمالاً از کمبود مواد معدنی نظیر سدیم، پتاسیم و کلسیم رنج میبرد. بالا بردن غذاهایی کهمنابع غنی از مواد معدنی برای جبران هستند.
نوشیدنی مانند محلول مجدد آب خوراکی (ORS)، نوشیدنی های ورزشی، آب میوهتازه، یا آب نارگیل گزینههای موثر برای احیای تعادل مایع / معدنی هستند.
اگر استفراغ بهحدی شدید است کهقادر بهنگهداشتن چیزی نیستید، پس یک ساعت صبر کنید و چیزی بنوشید. پس از یک ساعت، شروع بهنوشیدن آرام مایعات از جملهیک جرعهآب در هر 5 دقیقهکنید.
این بهبدن شما زمان کافی میدهد تا آب را بدون ایجاد یک استفراغ دیگر جذب کند.
از نیکوتین و نوشیدنی های اسیدی مانند چای یا قهوه اجتناب کنید.
می توانید داروهایی برای درمان اسهال و یا استفراغ استفادهکنید.
شما باید پیش از شروع هر گونهدارو برای مسمومیت غذایی با پزشک خود مشورت کنید، تا از هر گونهعوارض جانبی در آیندهجلوگیری کنید.
از خوردن غذاهای جامد، سنگین، تند و چرب پرهیز کنید کهمیتواند فشار بیشتری بر روی شکم شما وارد کند.
برخی از جایگزین های ایمن تر و سالم تر، موز، سیب زمینی آب پز یا لهشده، سبزیجات آبپز، بلغور جو دو سر، برنج، ماست و غیرههستند.
میزان زیادی استراحت کنید، تا بهبدنتان زمان کافی برای مبارزهو بازیابی از عفونت بدهید.
بهطور کلی، مسمومیت غذایی بدون هیچ نوع درمان خاصی خودش بهبود مییابد، اما باید فوراً بهپزشک عمومی مراجعهکنید، اگر:
بهشدت بیمار هستید و قادر بهنگهداری مایعات بهخاطر استفراغ یا اسهال نیستید.
بیش از 60 سال دارید یا بیمار یک نوزاد است.
بهشدت آب از دست دادهاید و علائم زیر را دارید:
توجه:درمان های خانگی کهدر این بخش از سلامت مجله اینترنتی فنجان لیست شدهاند با استفادهاز ترکیبات سادهو در دسترس، بهمدیریت و تسکین علائم یا ناراحتی مربوط بهمسمومیت غذایی کمک میکنند با این حال، باید بهخاطر داشتهباشید کهمسمومیت غذایی یک مشکل جدی است و اگر بهروش مناسب و بهموقع درمان نشود، میتواند بهمرحلهتهدید کنندهزندگی برسد پس مثل همیشهبخش بهداشت و سلامت مجله اینترنتی فنجان تاکید میکند حتما با مشورت پزشک برای درمان اقدام کنید.
زنجبیل یک درمان خانگی عالی برای درمان تقریباً تمام انواع مشکلات گوارشی از جملهبیماری هایی است کهناشی از مسمومیت غذایی هستند.
با توجهبهویژگی های ضدمیکروبی اس، بهدفع پاتوژن های مسمویت های غذایی کمک میکند و بهجذب مواد مغذی ضروری از غذا کمک میکند و در نتیجهگوارش سالم را ترویج میکند.
نوشیدن یک فنجان چای زنجبیل بعد از صرف نهار یا شام برای کاهش تپش قلب، تهوع و دیگر علائم مرتبط با مسمومیت غذایی مفید است.برای تهیهچای زنجبیل، یک قاشق چای خوری زنجبیل خرد شدهرا در یک فنجان آب بهمدت چند دقیقهبجوشانید.
کمی قند یا عسل اضافهکنید، و چای شما آمادهاست.
گزینهدیگر اضافهکردن چند قطرهآب زنجبیل بهیک قاشق چای خوری عسل است.این مخلوط را چند بار در روز قورت دهید تا التهاب و درد را کاهش دهد.
همچنین میتوانید تکههای زنجبیل خام را بخورید.
نکته:زنجبیل معمولاً بهروش مثبتی بر سطح انسولین اثر میگذارد.
افراد مبتلا بهدیابت ممکن است نیاز بهتنظیم دوز انسولین خود را بر این اساس داشتهباشند. از این درمان خانگی تنها در صورتی استفادهکنید کهعلائم شما ملایم باشد.
دو ترکیب فعال یافت شدهدر روغن پونه کوهی، کارواکرول و تیمول، خواص ضد میکروبی قوی ضد میکروبی دارند کهبهاز بین بردن پاتوژن ها کمک میکند. علاوهبر این، بهعنوان مادهنگهدارندهغذایز عمل میکند و از خراب شدنش جلوگیری میکند.
هم چنین میتوانید از دیگر روغن هایی مانند روغن آویشن یا روغن لیمو استفادهکنید، کهدر برابر اتفاقات بد شکمی نیز موثر هستند.یک معجون را با افزودن 1 قطرهروغن پونهکوهی بهچند قطرهروغن زیتون آمادهکنید.
این کار را سهبار در روز با وعدهغذایی برای دو روز بخورید.دقت کنید کهاز میزان مصرف بیشتر نشود.
با اینکهسرکه طبیعت اسید دارد، اما در بدن دارای اثر قلیایی است.این دقیقاً مکانیزم کاری است کهبهتسکین التهاب غشا معدهو رودهکمک میکند کهاغلب با مسمومیت غذایی مرتبط است.علاوهبر این، این کار در برابر ای.کولای موثر است.
مطالعهای کهدر سال 2007 منتشر شد، نشان داد کهسرکهو روغن زیتون، قوی ترین فعالیت باکتریایی را در برابر همهنژادهای مسمومیت های غذایی نشان میدهند.
فقط 2 قاشق سوپ خوری سرکهسیب را با یک فنجان آب ولرم مخلوط کنید و قبل از خوردن غذا این محلول را بنوشید.یا، میتوانید 2 تا 3 قاشق چای خوری سرکهسیب را بنوشید.
توجه:همیشهسرکهسیب را رقیق کنید، اسیدی شدن معدهو رودهممکن است بیشتر موجب آزار و اذیت شکم شود.
ماست خاصیت آنتی باکتریایی و ضد میکروبی دارد کهبهمبارزهبا باکتری ها در ریشهمسمومیت غذایی شما کمک میکند. علاوهبر این، دانههای شنبلیلهبرای تسکین ناراحتیتان مفید است.
مقدار توصیهشدهبرای مصرف 1 قاشق چای خوری از دانههای شنبلیلههمراهبا یک قاشق سوپ خوری ماست است.شما فقط باید دانهها را قورت بدهید و بهجویدن آن ها نیاز ندارید.
تاثیر ترکیب دانههای شنبلیلهو ماست باعث تسکین فوری درد معده و استفراغ شما خواهد شد.
توجه:این درمان خانگی میتواند همراهبا درمان پزشکی تجویز شدهبرای تسکین ناراحتی ناشی از مسمومیت غذایی مورد استفادهقرار گیرد.
علاوهبر این، دانههای شنبلیلهدارای یک اثر هیپوگلیسمی هستند؛ بنابراین بیماران مبتلا بهدیابت باید با احتیاط از آن استفادهکنند و ممکن است لازم باشد کهمیزان مصرف انسولین خود را براساس آن تنظیم کنند.
شنبلیلهباید در طول دوران بارداری بهطور متوسط مورد استفادهقرار گیرد، چرا کهمصرف زیاد آن ممکن است موجب انقباضات زودرس یا ناهنجاری جنینی شود.
خواص ضد التهابی، ضد ویروسی و ضد باکتریایی لیمو میتواند بهسرعت بازیابی شما از طریق مسمومیت غذایی کمک کند. اسید موجود در لیمو بهکشتن باکتری هایی کمک میکند کهباعث مسمومیت غذایی میشوند و نیز یک کمک گوارشی معروف هستند.
فقط کمی قند بهیک قاشق چای خوری آب لیمو اضافهکنید و این عصارهرا دوتا سهبار در روز بنوشید.شما هم چنین میتوانید آب گرم را با آب لیمو کنید و برای تمیز کردن سیستم خود بنوشید.
ریحان یک گیاهعالی برای تسکین ناراحتی شکمی ناشی از مسمومیت غذایی است. همچنین خواص ضد میکروبی دارد کهبهمبارزهبا میکرو ارگانیسم هایی کهمسئول این مشکل هستند کمک میکند.
شما میتوانید بهروش های مختلفی از ریحان استفادهکنید.عصارهریحان را با یک قاشق سوپ خوری عسل مخلوط کنید و چند بار در روز بنوشید. شما هم چنین میتوانید مقداری آب گشنیز تازهرا بهآن اضافهکنید.
چند قطرهروغن ریحان را در 4 فنجان آب نوشیدنی بریزید. آنها را بهآرامی در طول روز بنوشید تا باکتری کهباعث درد معدهو مشکلات دیگر میشود را نابود کنید.
برگ های ریحان، مقداری نمک دریایی و کمی فلفل سیاه را به3 قاشق سوپ خوری ماست سادهاضافهکنید. این مخلوط را سهتا چهار بار در روز بخورید تا نشانههای شما فروکش کند.
سیر همچنین در مبارزهبا مسمومیت غذایی بهدلیل خواص ضد ویروسی، ضد باکتری و ضد قارچی اش بسیار موثر است. هم چنین علائمی نظیر اسهال و درد شکمی را تسکین میدهد.
یک سیر تازهرا بجوید، و سپس آن را با کمی آب گرم بشویید.اگر میتوانید بوی سیر را تحمل کنید، عصارهسیر را نیز امتحان کنید.هم چنین میتوانید یک معجون ترکیبی از روغن سیر و روغن سویا درست کنید و بعد از خوردن آن را روی شکم خود بمالید.
توجه:مصرف زیادی سیر باعث تپش قلب و یا خطر مشکلات ناشی از خونریزی میشود. اگر شما مسائل گوارشی مانند سندروم رودهتحریک پذیر دارید و یا عمل جراحی را داشتهاید یا دارید، بهپزشک تان بگویید.
هضم موز در معدهآسان است.علاوهبر این، غنی از پتاسیم است کهآن ها بهپر کردن انبارهای پتاسیم کهبهخاطر استفراغ و اسهال در پی مسمومیت غذایی دنبال میشوند، کمک میکنند.
محتوای فیبر بالا فقط بهعنوان یک پاداش عمل میکند و بهبخش گوارشی شما کمک بسیار میکند.خوردن فقط یک عدد موز نیز بهاحیای سطح انرژی شما کمک میکند.
می توانید بهسادگی یک موز پوست کندهرا بخورید و یا شیرموز درست کنید و دو یا سهبار در روز آن را بنوشید.
دانههای زیره، یک عامل درمانی است تا ناراحتی شکمی و التهاب معدهناشی از مسمومیت غذایی را کاهش دهد.یک قاشق چای خوری تخم زیره را در یک فنجان آب بجوشانید.یک قاشق چای خوری آب گشنیز را در کمی نمک اضافهکنید.
این محلول را دو بار در روز بهمدت چند روز بنوشید.هم چنین میتوانید یک نوشیدنی گیاهی از دانهزیرهسبز، نمک و آسافتیدا تهیهکنید.دو یا سهبار در روز بنوشید. این کار سیستم را تصفیهمیکند و علائم شما را تسکین میدهد.
انواع مختلف چای های گیاهی میتوانند بهدستگاهگوارش شما کمک کنند تا تعادل خود را بهدست آورید.هم بدنتان را مرطوب نگهمیدارد. چای نعناع یک اثر آرامش بخش روی شکم شما دارد و میتواند گرفتگی عضلات شکم را تسکین دهد.
چای ریشهکامفری برای جلوگیری از عفونت شکم کار میکند.اگر حالت تهوع دارید، جوشاندهبابونه را امتحان کنید تا التهاب معدهرا کاهش دهید و شکم خود را آرام کنید.
توجه:با پزشک عمومی خود مشورت کنید، بهخصوص اگر باردار هستید، آلرژی های غذایی خاصی دارید و یا از آن برای کودکان استفادهمیکنید.
عسل هر دو خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی را دارد کهمیتواند برای درمان سو هاضمهو دیگر علائم مسمومیت غذایی موثر باشد. عسل بهعنوان یک درمان طبیعی میتواند بهشکل خالص خود گرفتهشود و یا بهچای اضافهشود.
خوردن یک قاشق چای خوری عسل سهبار در روز میتواند برای التیام یک معدهناراحت مفید باشد. هم چنین تشکیل اسید اضافی در معدهرا کنترل میکند.
توجه:اگرچهعسل برای کودکان و بزرگسالان ایمن است، اما نباید بهکودکان زیر 1 سال دادهشود چون ریسک سمیت سلولی وجود دارد.
توصیههای دیگر:
در حقیقت، هنگام داشتن اسهال و استفراغ، بهتر است کهمصرف مایعات را با آب و مایعات سبک افزایش دهید و از خوردن غذاهای جامد اجتناب کنید.
از خوردن غذاهای سنگین و چرب برای چند ساعت اول اجتناب کنید.