
حلیم از جملهغذاهای بسیار خوشمزهمیباشد کهخواهان زیادی در ماههای محرم و رمضان دارد کهدر ماهرمضان نیز یک افطاری فوق العادهخوشمزهو مناسب بهحساب میآید کهالبتهاین بار ما بهشما پیشنهاد میکنیم دستپخت خود را برای درست کردن حلیم خانگی امتحان کنید و از آن لذت ببرید.
حلیم خانگی درست کردن
ترجیا برای درست کردن حلیم خوشمزه و یا نذری از گوشت قرمز بخصوص گوسفندی و یا گوشت بوقلمون استفادهمیشود اما گاهی اوقات برخی افراد آن را با مرغ نیز تهیهمینمایند کهخوش طعمی آن بهنسبت کمتر میباشد.
- گندم(ترجیحا پوست کنده) : 500 گرم
- گوشت(ترجیحا بوقلمون) : 250گرم
- پیاز :یک عدد متوسط
- آب : بهمقدار لازم
- نمک : بهمقدار لازم(خیلی کم)
- روغن حیوانی یا کرهآب شده: بهمقدار لازم
- شکر و دارچین : بهمقدار لازم برای تزیینات
- کنجددر صورت دلخواه :مقداری برای تزئین
اولین کاری کهباید بکنیم خیس دادن گندم هست. گندم پوست کندهدر همهسوپر مارکتها موجودهولی اگر در دسترس شما نیست میتوانید از گندم با پوست استفادهکنید و در مراحل پختن کهپوست انداخت آن را از ظرف خارج کنید.
فوت و فون حلیم خوب درست کردن
ابتدا گندم را حدود 12 ساعتی خیس میکنیم و بعد آب آن را خالی میکنیم و بههمراه18 لیوان آب داخل قابلمهبزرگی میریزیم تا بهجوش بیاید و در حین جوشیدن کف های روی آن را با قاشق حتما بگیرید تا باعث سیاهشدن حلیم نشود. بعد جوش آمدن آب ، حرارت را کم کم کنید و در قابلمهرا ببندید و بگذارید تا گندم خوب بپزد.
در این فاصلهگوشت را با یک عدد پیاز کهبهدو تا 3 قسمت خرد شدهبههمراهدو لیوان آب در قابلمهای دیگر ریختهو روی حرارت میگذاریم و بعد از جوشیدن میگذاریم روی حرارت ملایم کهکاملا بپزد. برای پختهشدن گوشت حداقل سهساعت زمان لازم است.البتهوقتی گوشت نیم پز شد میتوانید مقداری نمک بهآن اضافهکنید تا مزهدار شود.
گندم را در حین پخت هر از گاهی هم بزنید تا تهنگیرد و بعد از 4 ساعت آن را از روی حرارت بر دارید و وقتی کمی از حرارت افتاد با گوشت کوب برقی و یا داخل مخلوط کن خوب لهکنید تا بهشکل پورهشود. در غیر این صورت انقدر هم بزنید تا صاف و یکدستش کنید.
گوشت پختهشدهرا هم ریش ریش کنید. آبش را از صافی رد کنید و بههمراهگوشت داخل گندم لهشدهبریزید .مجددا مواد را بهمدت 15 دقیقهبا گوشتکوب بکوبید.( بههیچ وجهبرای لهکردن گوشت در گندم ازروش چرخ کردن و یا میکس کرن در غذا ساز استفادهنکنید) مقداری نمک داخل آن بریزید و اجازهدهید حلیم نیم ساعت دیگر هم روی حرارت ملایم بپزد.وقتی خوب قوام آمد و بهاصطلاح کشدار شد آن را از روی حرارت بردارید و در ظرف مورد نظرتان بکشید و در زمان کشیدن روی آن روغن حیوانی یا کرهآب شدهبریزید و با دارچین ، شکر و کنجد تزیین کنید.
حلیم بهدلیل داشتن گندم و گوشت از خواص بالایی برخوردار است؛ گندم موجود در حلیم منبع روی، آهن، منیزیم و نیاسین است و اگر از گندم سبوسدار استفادهشود برای درمان بسیاری از بیماری های گوارشی نیز موثر خواهد بود.
برای کاهش زمان پخت حلیم خانگی میتوانید از بلغور گندم استفادهکنید.
استفادهاز شکر کاملا اختیاری بودهو افراد بستهبهذائقهخود میتوانند از شکر یا نمک برای سرو حلیم استفادهکنند.
برای لهکردن حلیم حتما از گوشت کوب و یا غذاساز یا مخلوط کن استفادهکنید تا گندم کاملا صاف و یکدست شود.
حلیم نذری خوشمزه
اضافهکردن شیر بهحلیم یک فوت آشپزی در دستور پخت آن است. بعد از پختن و جا افتادن مخلوط گندم و گوشت و در حالی کههنوز قابلمهروی حرارت ملایم است میتوانید بهآن مقداری شیر اضافهکنید و بههم زدن ادامهبدهید.
حین پخت میتوانید یک عدد چوب دارچین بهمواد اضافهکنید و بعد از پخت چوب را خارج کنید.
حلیم هر چقدربیشتر روی شعلهبماند و با حرارت کم چندین ساعت بپزد هم خوشمزهتر میشود و هم ظاهر زیباتری هنگام سرو پیدا میکند.
مقدار گندم هر قدر بیشتر باشد باید زمان پخت بیشتری در نظر بگیریم.
اگر گندم با پوست استفادهکردید. لازم است بعد از پخت آن را از صافی رد کنید تا پوست گندم جدا شود.
حلیم بدون گوشت برای افراد گیاهخوار بسیار مناسب است.
برای داشتن حلیم رژیمی باید کرهو شکر را حذف کرد و بهجای شکر، حَلیم با عسل یا بدون شیرین کنندهمیل کنید.
اگر دوست دارید حلیم مقوی تری تهیهکنید میتوانید پس از پخت دو قاشق غذاخوری کنجد خام اضافهکنید تا حلیم با کنجد داشتهباشید.
اگر پس از پخت گندم یعنی قبل از اضافهکردن گوشت اجازهدهید آب گندم تا حدی کشیدهشود و بهجای آن مقداری شیر اضافهکنید حلیم شیر خواهید داشت.
اگر حلیم مخصوص کودک درست میکنید میتوانید آن را پس از پخت از صافی رد کنید تا کاملا یکدست شود.
برای اینکهحلیمی شبیهبهحلیم بازاری داشتهباشید باید قبل از اضافهکردن گوشت، گندم پختهرا میکس و صاف کنید.
اگر گندم پوست دار استفادهمیکنید کمی بیشتر گندم مصرف کنید چون پوست آن دور ریز میشود .
اگر هم گندم خرد شدهگیر نیاوردید میتوانید گندم درستهبخرید و آنرا قبل از مصرف خرد کنید.
مدت زمان پخت حلیم 5 ساعت است ولی هرچهبیشتر بپزد خوشمزهتر است.
میتوانید حلیم را با مرغ هم بپزید کهدر این صورت زمان کمتری برای کشدار شدن غذا نیاز دارید(ولی خیلی غذای خوشمزهای نخواهید داشت!)
حلیم جزو آش و حلیم میباشد
زمان آمادهسازی مواد اولیهو مایحتاج آن حدودا 3 ساعت و
و زمان پخت و انتظار آن در حدود 4 ساعت میباشد .
حلیم را میتوانید در وعدهصبحانه- میان وعده- پیش غذا - سرو کنید .
همچنین میتوان در ماهرمضان بهعنوان افطار - میل کرد .
توجهنمایید مقدار مواد اولیهو دستور تهیهبرای 6 نفر مناسب میباشد .