
خانوادهدوست دارد بهترین نوع غذا را مصرف کند، زیباترین لباس ها را برای اعضای خود تهیهکند، در بهترین نقطهشهر و در بهترین منزل زندگی کند، بهترین وسایل و امکانات را در اختیار داشتهباشد، بهطور مکرر سفر برود، بهترین آموزش ها را برای فرزندان خود فراهم کند و.... واقعیت این است کهاگرچهاین درخواست ها بهوسیلههمهخانوادهها مطرح میشود اما واضح است کهفقط درصد کمی از خانوادهها قادر بهتأمین همهاین خواستهها هستند. همهی این عوامل کهخانوادهبتواند موقعیت اقتصادی خوبی برای اعضا برقرار کند بهنوع مدیریت اقتصادی خانوادهبر میگردد بسیاری از ما عادت های غلط اقتصادی داریم کهباعث میشود کهرشد اقتصادی خانوادهخود را با چالش رو برو کنیم در این مطلب دربارهی این عادت های غلط صحبت میکنیم .
بخشی از نگرانی مالی خانوادهها بهاین برمی گردد کهآخر ماه، وقتی کهحساب و کتاب میکنند و دخل و خرج را بهچرتکهمیسپارند، تازهمتوجهمیشوند کهخرج شان با دخل شان مساوی نبودهو احتمالا خرج، کمی تا قسمت قابل توجهی بیشتر هم بودهاست. بنابراین آن ها مجبور شدهاند یا از دیگران قرض بگیرند یا از پس اندازشان استفادهکنند. همین بیشتر بودن خرج از درآمد، باعث میشود این فکر بهذهن برسد کهما چقدر فقیریم و در نتیجه، احساس و باوری از فقر بهفرد و خانوادهاش منتقل شود. این در صورتی است کهما میدانیم عادت های غلطی در حوزههای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی داریم کهبا شناسایی و رفع آن ها میتوانیم از این بی تعادلی دخل و خرج و حتی از این احساس فقر و ناامنی مالی جلوگیری کنیم.
حساب و کتاب دقیق نداشتن
این روزها کهدولت بودجهسال آیندهرا اعلام کردهتا بداند تکلیفش برای یک سال چیست و چقدر درآمد و خرج و هزینهخواهد داشت، شما هم باید بودجهسالانهو حتی ماهانهتان را تنظیم کنید. بالاخرهباید بدانید تکلیف تان چیست. یک جورهایی باید حسابداری خرج و دخل تان را انجام بدهید و حواس تان باشد کهچیزی این ور و آن ور نشود. اگر جز این باشد، بدون این کهمتوجهشوید پول کم میآورید و سال مالی خوبی در انتظارتان نخواهد بود.
قاطی شدن نیازها و خواستهها
جنس مورد نیاز، چیزی است کهواقعا لازمش دارید مانند مواد و مقدمات شام شب اما خواستهها؛ آرزوها و هوس های ما را تشکیل میدهند مانند قاشق و چنگال و بشقاب های تزیینی کهتوی خانهگذاشتهایم و زیباست و شاید سالی چند بار بهمناسبت مهمانی از آن ها استفادهکنیم، شاید هم فقط جنبهزینتی داشتهباشد و حتی یک بار هم استفادهنکنیم. قاطی شدن این نیازها و خواستهها مشکلاتی فراوانی ایجاد میکند و تفکیک شان باعث صرفهجویی قابل توجهی در زمینههای اقتصادی خانوادهها میشود.
آنتی خرید کردن
البتهاین عادت بیشتر مربوط بهمردهاست تا خانم ها کهوقتی برای خرید بهجایی میروند، چیزهای دیگری هم میخرند کهدر آن لحظهاحساس کردند باید بخرند! شکل دیگر این قضیهآن است کهاز چیزهایی کهخانوادهنیاز دارند، بیشتر از نیاز خریداری میکنند بدون محاسبهاین کهچقدر هزینهدارد و ممکن است خراب شود و شاید اصلا بهکار نیاید.
1- برنامهریزی برای آیندهاقتصاد خانواده
بی شک برنامهریزی برای آیندهزندگی در تمامی خانوادهها مطرح است. در بطن یک مدل سیستمی اقتصاد خانواده، خانوادهو اقتصاد آن را نمی توان از هم مجزا کرد، بنابراین زمانی کهبرای هر یک از آنها برنامهریزی میکنیم، ناگزیریم دیگری را نیز مدنظر قرار دهیم. توجهبهنیازهای آتی خانوادهو همچنین شناخت فرصت ها و تهدیدهای اقتصاد خانوادهدر این راستا اهمیت دارد. این کار برای تمام اعضای خانوادهمفید خواهد بود. میتوان جلسات خانوادگی را روی این موارد متمرکز کرد.
2- انجام مشاورههای اقتصادی
بعضاً خانوادهها در مدیریت اقتصادی خود از توان لازم برخوردار نیستند و یا اینکهبا مسائل و مشکلاتی مواجهمیشوند کهبهتنهایی از عهدهآنان بر نمی آیند. امروزهمنابع و مراجع بسیاری با موضوع اقتصاد خانوادهوجود دارد. برگ برنده، شناخت مرجع شایستهو مراجعهبهآن و کسب مشاورهصحیح است. از منابع بالقوهاطلاعات و مشاورهمیتوان بهدوستان و آشنایان، اقوام، اعضای خانواده، همکاران شغلی و... اشارهکرد.
3- افزایش سطح دانش اقتصادی خانواده
ابتدایی ترین مرجع برای افزایش سطح دانش و آگاهی و بهروزماندن، کتاب ها و نشریات است. ارائهآموزش های لازم بهفرزندان و ارتقای سطح عمومی دانش اقتصادی خانوادهمیتواند زمینهخوبی برای تصمیم گیری های صحیح اقتصادی باشد.
4- روحیههمکاری بین اعضای خانواده
تعامل مناسب بین اعضای خانوادهو همچنین اولویت بندی نیازهای اقتصادی سبب تقویت و سلامت اقتصاد خانوادهمیشود.