
پستهیکی از خشکبار بسیار خوشمزهو مقوی است کهدر تمام سال بهصورت خشک یافت میشود. خشک کردن پسته خیس یکی از روشهای رایج برای نگهداری طولانی مدت آن است چرا کهپستهخام و تازهدارای رطوبت است، بههمین دلیل حاوی رطوبت است و بههمین دلیل خیلی زود کپک زدهو خراب میشود؛ بنابراین برای از بین بردن رطوبت اضافی موجود در پستهتازهباید آن را خشک کرد.
برای نگهداری طولانی مدت از پستهتازهو خیس در منزل چند روش وجود دارد کهدر این بخش از سبک زندگی و رازهای خانهداری در مجله اینترنتی فنجان با بهترین روشها برای خشک کردن پستهتازهو نگهداری از آن میپردازیم.
در ابتدا باید پوست نرم و شاخههای تر روی پستهرا جدا کنید. اگر پوست پستهبیش از یک هفتهروی آن باقی بماند سیاهشدهو سمی خطرناک بهنام آفلاتوکسین ایجاد میکند.بنابراین از خوردن پستههایی کهپوست اولیهآنها سیاهشدهو بهپوست چوبی منتقل شدهاست باید خودداری کنید.
پستهها را در یک نایلون ضخیم بریزید تا یک سوم نایلون پر شود. در نایلون را محکم ببندید تا هوا وارد آن نشود. نایلون را در یک سطح صاف پهن کنید تا لایهای بهضخامت 3 الی 4 سانتیمتر از پستهها ایجاد شود. سپس یک وردنهرا بهآرامی روی نایلون حرکت دهید تا پوست پستهها بر اثر فشار ار پستهجدا شود.
اکنون پستهها را از نایلون خارج کردهو پوست ها را جدا کنید.پستههایی کهپوست آنها جدا نشدهاست کال و دور ریز هستند.
پستهها را درون یک ظرف ریختهو شستشو دهید. پستههای کهروی آب باقی میمانند پوچ هستند و آنها را جدا کنید. سپس بقیهپستهها را درون یک آبکش بریزید تا آب اضافی کاملا خارج شود.
پستههای تمیز را روی یک سینی یا پارچهنخی در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید اما مراقب پرندگان باشید.
در طول فرآیند خشک شدن میتوانید آنها را تست کنید تا بیش از اندازهخشک نشوند. پستهها بهطور معمول پس از 3 الی 4 روز خشک میشود.
پستههای تازهمعمولا دارای 15 الی 20 درصد رطوبت هستند و پس از خشک شدن رطوبت آنها 5درصد خواهد ماند. در این حالت پستهها دچار خرابی یا فاسد شدن نمی شوند و میتوان بهمدت طولانی آنها را نگهداری نمود.
خشک کردن پستهدر زیر نور خورشید باعث باز شدن دهان آن یا بهاصطلاح خندان شدن پستهمیشود.
تمام مراحل قبل برای جدا کردن پوست پشتهرا انجام دهید و در نهایت پستهها را سایهبر روی یک سینی یا پارچهبریزید. اما باید توجهداشت کهخشک کردن پستهدر سایهمانع از خندان شدن آن میشود.
در این روش دو فنجان پستهپوست گرفتهشدهرا در یک قابلمهمناسب ریختهو روی آن یک فنجان آب و یک قاشق چای خوری نمک بریزید. سپس قابلمهرا روی حرارت قرار دهید تا آب شروع بهبخار شدن کند. پستهها را هم بزنید تا بهتهقابلمهنچسبد. پس از تبخیر کامل آب، حرارت را خاموش کنید.
اگر نمی خواهید کهپستهها زیاد شور شوند، میتوانید بهجای جوشاندن آن ها در محلول آب نمک، بهمدت 2 دقیقهدر محلول آب و نمک خیس کردهو بعد آبکشی کنید.
دمای فر را روی 300 درجهسانتی گراد قرار دادهو پستهها را روی سینی فر پهن کنید، پس از مدت 10 الی 15 دقیقهفر را خاموش کنید. در این مدت هر پنج دقیقهیکبار درب فر را بازکردهو پستهها را چک کنید تا اگر شروع بهطلایی شدن کردند فر را خاموش کردهو سینی را از آن خارج کنید.
در صورت تمایل میتوانید بعد از گرفتن پوست سبز پستهها، آنها را درون تابهریختهو با حرارت ملایم خشک کنید.
پستهها را پس از خنک شدن درون یک ظرف و در مکان خنک یا در یخچال نگهداری کنید.
نکته: در تمام این روشها برخی از پستهها دهان بستهباقی میمانند. برای استفادهباید آنها را درون قابلمهبریزید و آب را بهآن اضافهکنید بهطوری کهسطح پستهها پوشاندهشود.
کمی نمک و آب لیمو بهقابلمهاضافهکردهو روی حرارت قرار دهید. بعد از یک ساعت حرارت را خاموش کنید. در این روش پوست پستهها پختهمیشود و بهسادگی میتوان با کمی فشار مغز پستهرا خارج کرد.
البتهمیتوان پستههای دهان بستهرا بهمدت 2 ساعت در آب خیس کردهو با ابزاری مانند انبردست دهان آن ها را باز کنید. سپس پستهها را در زیر نور خورشید قرار دهید تا مانند روش های قبل خشک شوند.
بو دادن پسته
پستهها را پیش از خشک کردن میتوانید با مقداری آب و نمک بو بدهید، بو دادن پستهماندگاری آن را بیشتر میکند.