
ارزش غذایی حبوبات و غلات بعد از این کهجوانهمیزنند بسیار بالا میرود بههمین منظور در آشپزی کاربرد های فراوانی دارند کهاین باعث میشود تبدیل بهبخش ثابتی از رژیم غذایی هرکسی شود.
جوانهها دارای اسیدهای چرب، مقدار زیادی املاح معدنی، اسیدهای آمینهو قند طبیعی میباشند و چنانچهچندین نوع از آنها استفادهشود بهجرأت میتوان گفت کهمواد ضروری بدن تامین خواهد شد.
تهیهو درست کردن جوانهغلاتی همچون گندم، برنج و ... هیچ نیازی بهتجهیزات خاص و پیچیدهای ندارد و بهسادگی انجام میشود و بهنوعی میتوان گفت هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان سرگرمی لذت بخشی بهشمار میرود.
در این بخش از سایت مجله اینترنتی فنجان آموزش تهیهجوانهگندم را در اختیارتان قرار دهیم بنابراین با ما همراهباشید و صفر تا صد درست کردن جوانهگندم را یاد بگیرید.
ابتدا بایستی اقدام بهخیس کردن دانههای گندم کردهتا رطوبت آنها بالا رفتهو فیتیک اسید (phytic acid، ترکیبی آلی کهدر اکثر مواد غذایی گیاهی میتوان یافت) موجود در آن ها غیر فعال شود.
هرچند در دفعهاول بهطور کامل جوانهنمی زنند اما همین غلات خیس خوردهرا میتوان با شیرهای گیاهی همچون شیر بادام مخلوط کردهو یا آنها را در زمان خیلی کم در مقایسهبا غلات خیس نشده، میتوان پخت.
برای اینکهجوانهزدن بهطور کامل انجام شود بایستی دانههای خیس شدهرا شستهو اقدام بهتخلیهکردن آب آنها بکنید و بعد بهمدت یک الی 5 روز بهحالت مرطوب داخل یک شیشهنگهداری کنید.
جوانهگندم معمولاً بهصورت نیمهپختهو یا خام استفادهمیشود و یا از آن آرد درست میشود. دستگاهمیوهخشک کن برای خشک کردن جوانهغلات گزینهمناسبی میباشد البتهنور خورشید و گرمای فر با دمای پایین نیز از دیگر گزینههای مناسب بهشمار میرود.
برای تهیهجوانهگندم از هر ظرف شیشهای میتوان بهکار برد البتهبایستی در نظر داشتهباشید کهپس از جوانهزدن بهحجم غلات افزودهمیشود بهعنوان مثال اگر بخواهید از نصف فنجان گندم، اقدام بهتهیهجوانهگندم بکنید شما بهیک شیشهیک لیتری با درب گشاد نیاز دارید.
بعد از انتخاب شیشهشما با یک سرپوش توری باید دهانهشیشهرا بپوشانید بهطوری کهامکان خروج آب و گردش هوا وجود داشتهباشد. برای این کار تا میتوانید از پارچهدرشت بافی کهدر صاف کردن مایعات یا تهیهپنیر بهکار میبرید استفادهکنید و همچنین میتوانید از یک صفحهبا پلاستیک و یا استیل ضد زنگ استفادهکردهو با کش لاستیکی آن را روی درب شیشهمحکم بکنید.
ابتدا گندم ها را داخل یک صافی بریزید و بهطور کامل آن را شستشو دهید سپس اقدام بهتخلیهآب آن بکنید.
برای خیس کردن گندم ها، کاسهآمادهکنید و گندم ها را داخل آن ریختهو روی آن آب بریزید بهطوری کهروی آن را چند سانتی متر از آب احاطهکردهباشد گندم ها باید دست کم یک شب یا 12 ساعت در آب باقی بمانند.
در این مرحلهاقدام بهریختن گندم ها داخل یک آبکش یا صافی بکنید تا کاملاً آب آن تخلیهشود سپس اقدام بهشستن کامل گندم ها کردهو سپس مجدد آب آن را خالی کنید.
در این بخش شروع بهریختن گندم ها داخل ظرف شیشهای یک لیتری کهاز قبل آمادهکردهاید بکنید توجهداشتهباشید کهدهانهشیشهگشاد باشد.
در اینجا با استفادهاز پارچهدرشت باف دو لایهای و یا توری سیمی اقدام بهپوشاندن دهانهظرف شیشهای کردهو با نوار فلزی و پیچ یا کش لاستیکی آنرا در جای خود ثابت و محکم بکنید.
با ایجاد زاویهظرف شیشهای را وارونهکنید تا آب اضافی آن خالی شدهو هوا در آن گردش پیدا کند. میتوانید ظرف را درون یک کاسهقرار دهید تا آب اضافهوارد آن شود و زمانی کهمشاهدهکردید آب اضافی کاملاً تخلیهشد آنرا در جایی کهبهدور از نور مستقیم خورشید است بگذارید بهترین کار این است کهظرف را در محلی کهدمای هوای آن بین 68 تا 75 درجهفارنهایت یعنی 20 تا 24 سانتی گراد است قرار دهید.
در این مرحلهشما باید دو بار در روز اقدام بهشستشوی گندمها بکنید یعنی هر 12 ساعت یا بیشتر داخل آن آب بریزید و بهحالت چرخشی آن را تکان دهید تا همهدانههای گندم بهصورت برابر شستهشوند سپس آب آن را بیرون ریختهو ظرف را همچون مرحله6 مجدد وارونهکنید.
بایستی دانههای گندم بهمدت یک الی 5 روز جوانهبزنند. همین کهدم های کوچک گندم ها شروع بهظاهر شدن کردند شما متوجهآمادهشدن گندم ها میشوید و طبق سلیقهخود میتوانید مدت کمی صبر کنید تا گندم ها فقط بهمقدار کم جوانهبزنند و یا نیز میتوانید بهمدت طولانی تری منتظر باشید تا بهاندازهیک چهارم اینچ یا بیشتر جوانهگندم ها رشد کنند.
در این مرحلهشما میتوانید جوانههای گندم را شستهو آب اضافی آن را تخلیهکردهو سپس داخل یخچال قرار دهید. نکتهای کهباید بهآن توجهداشتهباشید این است کهبههیچ عنوان نباید زیر جوانهها آب جمع شود چرا کهاین اتفاق مخصوصاً در فصل گرم تابستان باعث میشود کهدانهها خراب شود. جوانهها تا یک هفتهداخل یخچال ماندگاری دارند چنانچهمتوجهلزج شدن و یا بوی بد جوانهها شدید آنها را دور بیندازید.