
آموزش صحبت کردن، فرآیندی است کهاز بدو تولد کودک و با تجربهاستفادهاز اصوات مختلف توسط کودک آغاز میشود . معمولا تا 2 سالگی ، بیشتر کودکان واژگان زیادی آموختهو میتوانند کلمات را بهمنظور ابراز نیازهای خود بیان کنند . در این قسمت از مجله اینترنتی فنجان بهارائهروند مناسب آموزش سخنوری بهکودک و راههایی برای تشویق او بهارتباط برقرار کردن خواهیم پرداخت .
در این مرحلهکودک صدای شما را میشنود و سعی در تکرار این اصوات دارد . شما می توانید در انجام این کار بهاو کمک کنید :
برای کودک خود آواز بخوانید :
آواز خواندن برای کودک حتی از قبل از تولد نقش زیادی در عادت دادن گوش او بهشنیدن صداهای مختلف دارد زیرا او حتی در داخل شکم شما نیز صدای تان را میشنود.
با کودک خود و یا در حضور او با سایر افراد اطرافتان صحبت کنید :
درست است کهاو معنی دقیق کلمات را درک نخواهد کرد اما با این حال شنیدن صدای شما و دیدن لبخندتان او را هیجان زدهخواهد کرد و او همچنین از شنیدن و دیدن افراد دیگر نیز لذت خواهد برد .
محیطی ساکت و آرام برای فرزند خود ایجاد کنید :
نوزادان بهبازی کردن و ایجاد سر و صداهای مختلف در محیطی عاری از هرگونهسر و صدای تلویزیون ، رادیو و یا ضبط نیازمندند .
در این دورهفرزند شما سعی در درک نحوهارتباط های کلامی افراد با یکدیگر دارد . شما با انجام این کارها می توانید بهاو در صحبت کردن کمک کنید :
کودک شما در این دورهسعی در ایجاد صداهای مختلف و بازی با اصوات گوناگون دارد . برخی از این کلمات عبارتند از "بابا" یا "دادا". کودک با شنیدن صدای شاد شما لبخند زدهو با شنیدن صدای عصبانی ، گریهمیکند و یا ناراضی بهنظر خواهد رسید . در این مرحلهشما با انجام این کار ها می توانید بهفرزند خود در درک بهتر کلمات کمک کنید (حتی اگر هنوز نتواند آن ها را بهزبان بیاورد):
کودک شما در این دورهشروع بهدرک کلمات سادهخواهد کرد . اگر در حین انجام کاری بهاو بگویید "نهنه" ، متوقف شدهو بهشما خیرهخواهد شد . اگر کسی از او بپرسد "مامان کجاست ؟"، او بهدنبال شما خواهد گشت . او با اشارهو زبان بدن خود سعی در انتقال پیامی بهشما خواهد داشت .
برای مثال وقتی بهشما نگاهمی کند و دستان خود را بالا میبرد ، سعی در انتقال این پیام کهمیخواهد بغلش کنید بهشما خواهد داشت . شما میتوانید با تکان دادن دست خود بهاو بیاموزید کهچگونهبا شما خداحافظی کند .
نوزادان در این دورهشروع بهاستفادهاز کلمات می کنند . آن ها صحبت کردن را با استفادهکلمات سادهای مانند "بابا" و یا "دَدَ" برای رفتن بهگردش ، آغاز میکنند . در این دورهبیشتر بچهها توانایی استفادهاز 1 یا 2 کلمهرا دارند و بیش از 25 کلمهرا درک میکنند .
برای مثال اگر از او اسباب بازی بخواهید ، برای شما خواهد آورد . او می تواند بدون استفادهاز کلمات و تنها با استفادهاز دستان خود و ادای برخی اصوات ، چیزی از شما بخواهد . شما با انجام کارهای زیر میتوانید بهاو در بیان کلماتی کهتوانایی تلفظ آن ها را ندارد کمک کنید :
کودک شما در این دورهاز حرکات پیچیدهتری برای ایجاد ارتباط با شما استفادهخواهد کرد و بهتلاش خود در ساخت واژگان بیشتر ادامهخواهد داد . او ممکن است دست شما را بگیرد ، با شما بهسمت قفسهکتاب برود و بهیک کتاب اشارهکند تا با یکدیگر آن را بخوانید . شما با انجام کارهای زیر میتوانید بهفرزندتان در برقراری ارتباط با خودتان کمک کنید :
کودک شما در این دورهقادر بهدنبال کردن دستورالعمل ها بودهو میتواند کلمات را در کنار هم قرار دهد مانند "ماشین برو" یا "آب بده" . او همچنین در این دورهشروع بهانجام بازی هایی می کند کهباعث توسعهزبان گفتار او میشوند. با انجام کارهای زیر میتوانید بهتقویت مهارت های ارتباطی کودک خود کمک کنید:
مهارت های ارتباطی کودکتان از 2 تا 3 سالگی با تقویت لب های او توسعهپیدا خواهد کرد و او می تواند کلمات بیشتری را برای ایجاد جملات سادهدر کنار هم قرار دهد . برای مثال او می تواند بگوید "مامان خداحافظ" .
او همچنین در این دورهقادر بهپاسخگویی بهسوالات سادهمانند "خرست کجاست ؟" نیز میباشد . تا 36 ماهآیندهفرزندتان توانایی پاسخگویی بهبرخی سوالات پیچیدهتر مانند "وقتی گرسنهای چهکاری انجام میدی ؟" را کسب خواهد کرد . او در این دورهبازی های خیالی بیشتری انجام میدهد ، مانند رفتن بهمحل کار ، تعمیر ماشین اسباب بازی و مراقبت از عروسک ها.
شما در این دورهبا انجام کارهای زیر، قادر بهکمک بهفرزندان در ساخت جملات پیچیدهتر و کارهای مهم تر خواهید بود :