
قند موجود در میوهها معمولا در قالب فروکتوز است. بر خلاف سایر شکر، مثل ساکاروز، فروکتوز شاخص گلوسیمی آن کم است. انسولین برای متابولیسم فروکتوز مورد نیاز است. مصرف قند میوه با افزایش ناگهانی سطح قند خون همراهنیست. مطالعات نشان دادهاند کهبا کاهش تولید کلسترول و تری گلیسرید، فروکتوز میتواند ما را از بیماری هایی مانند تصلب شرایین، کهمنجر بهبیماری های قلبی و سکتهمغزی محافظت کند
یک عضو هیات علمی دانشکدهتغذیهعلوم پزشکی اصفهان با بیان اینکهبیش از 10 درصد جمعیت کشور را افراد مبتلا بهدیابت تشکیل میدهند، شیوهزندگی مردم را علت اصلی افزایش آمار ابتلا بهدیابت دانست و تاکید کرد:« ذائقهکودکان ما از سنین کم بهمصرف مواد شیرین آشنا میشود لذا در بزرگسالی تمایل زیادی بهمصرف شیرینی جات پیدا میکنند.»
وی با بیان اینکهبیش از 10 درصد جمعیت کشور را افراد مبتلا بهدیابت تشکیل میدهند، گفت:« در سال های 84 تا 86 کهدر دفتر بهبود تغذیهوزارت بهداشت فعالیت داشتم تصور نمی کردیم آمار ابتلا بهدیابت چنین رشدی داشتهباشد. متاسفانهشیوهزندگی مردم علت اصلی افزایش آمار ابتلا بهدیابت است و مردم توجهی بهمیزان مصرف مواد قندی خود ندارند.» وی ادامهداد:« درحال حاضر مصرف قند و شکر و مواد قندی مثل مربا، شربت، نوشابه ، نبات، آبنبات، شکلات و شیرینی در کشور ما بالاست و همین زیادهروی در مصرف باعث شدهذائقهکودکان ما از سنین کم بهمصرف مواد شیرین آشنا شدهو در بزرگسالی تمایل زیادی بهمصرف شیرینی جات داشتهباشند.»
ایشان دربارهغذاهایی کهاثرات سوء بر قند خون دارد؛ گفت:« مواد قندی سادهمثل قند و شکر، مربا، شربت و عسل کهخیلی زود قندخون را بالا میبرد باید از برنامهغذایی فرد دیابتی حذف شود و مصرف قندهای مرکب مثل خرما ، کشمش، انجیر و توت خشک جایگزین این مواد شود. در کنار حذف مواد قندی سادهلازم است مصرف مصرف فیبر غذایی افزایش پیدا کند کهبیشتر در پوست میوهجات مثل پوست خیار و پوست سیب وجود دارد همچنین از میان نان ها، نان سنگک برای دیابتی ها مناسب تر است.»
وی دربارهمیوههایی کهدیابتی ها باید از مصرف آن پرهیز کنند، گفت:« میوههایی کهقند بالایی دارند مثل خربزه ، موز، طالبی، انگورعسگری قند بالایی دارند و باید از مصرف آنها پرهیز کنند
میوهها از بهترین و سالم ترین خوراکی هایی هستند کههر یک با طعم و فصل خاص خود محفل های ما را شیرین، ترش یا ملس میسازند! در این میان بسیاری از میوهها بهخاطر طعم شیرینشان مورد توجهقرار میگیرند.
اما آیا تابحال با خود فکر کردهاید کهچهمیوههایی بیشترین مقدار قند را در خود دارند؟ برای مثال یک موز و یک سیب بهشما دادهشدهو از شما پرسیدهمیشود کهکدام یک دارای قند بیشتری است. جوابتان چهخواهد بود؟ اگر چهاین دو میوههایی بسیار مقوی و سالم هستند و میتوان آن ها را بهشیوههای مختلفی بهعنوان دسر مصرف کرد اما یکی از آن ها دارای مقادیر بسیار بیشتری قند نسبت بهدیگری است.
در حالی کهیک سیب متوسط دارای کالری کمتری نسبت بهیک موز متوسط است اما وقتی پای قند بهمیان میآید باید گفت کهمقدار قند سیب بیشتر از موز خواهد بود کهاین میزان در هر دانهنزدیک به5 گرم است. اما این بدان معنا نیست کهموز انتخاب بهتری برای خوردن است بهاین دلیل کهقند کمتری دارد. بسیاری از افراد درک نمی کنند کهشکر آنقدر کهگفتهمیشود نیز برای بدن مضر نیست و باید مقادیر زیادی قند فراوری شده(شکر) مصرف کرد کهشاهد وارد شدن صدمات جدی بهبدن بود. در واقع در این میان نوع قندی کهمصرف میشود بسیار تعیین کنندهاست و بدین ترتیب میتوان گفت کهقند طبیعی کهدر میوهها یافت میشود بسیار مفید بودهو برای بدن لازم است.
بهعبارت دیگر استرس ناشی از نگران بودن در مورد خوراکی های دارای قندی کهدر طول روز مصرف میکند بسیار بیشتر از مصرف قند بهبدن شما آسیب وارد خواهد کرد مگر این کههر روز مقدار معینی قند مصرف کنید. بدین ترتیب میتوان گفت کهبهترین راهبرای تامین میزان قند مورد نیاز روزانهافراد از طریق میوههای شیرین است. در ادامهاین مطلب میخواهیم شما را با میوههایی کهنسبت بهدیگر میوهها مقادیر قند بیشتری دارند آشنا کنیم.
4- انگور
برای مثال یک خوشهانگور بسیار کوچک حدود 15 گرم قند دارد. در این میان برخی انگورها نسبت بهدیگر گونهها شیرین تر هستند؛ برای مثال انگور یاقوتی نسبت بهدیگر انگورها مقدار قند بیشتری دارد. بههمین دلیل انگور یاقوتی بو و طعم خاص تری نسبت بهدیگر انواع انگور دارد.
3- گیلاس
گیلاس خشک شدهدر مقایسهبا گیلاس تازهمقادیر بسیار بیشتری قند دارد. برای مثال در یک فنجان پر از گیلاس خشک شدهحدود 30 گرم قند وجود خواهد داشت. در واقع مقداری از این شکر پس از خشک شدن بهآن اضافهمیشود. مقدار قند موجود در همین اندازهگیلاس تازه20 گرم خواهد بود. گیلاس حاوی ترکیبات بسیار مفیدی مانند آنتی اکسیدان های قوی و ترکیبات ضد التهاب است.
2- انبه
اگر تمام یک انبهرا بخورید باید بدانید کهبیش از 46 گرم قند وارد بدن خود کردهاید کهبسیار بیشتر از مقدار قند موجود در یک دونات است. البتهخوردن یک انبه کامل معمولاً کار آسانی نیست و بهطور معمول نیمی از آن برای هر نفر سرو میشود کهحدود 23 گرم قند خواهد داشت.
1- انجیر
انجیر غنی ترین میوهاز لحاظ قند است و در هر دانهانجیر متوسط بیش از 8 گرم قند وجود دارد. بدین ترتیب با خوردن تنها 4 دانهاز این میوهخوشمزهحدود 32 گرم قند وارد بدن شما خواهد شد. البتههستهانجیر دارای ترکیبات مغذی بسیار بیشتری است.
بهطور کلی بهشما توصیهمیکنیم کههموارهمیوهرا با پروتئین ها و چربی های سالم میل نمایید. معمولاً افراد هنگام صبح اسموتی های خود را تنها با استفادهاز میوهدرست کردهو میخورند کهاشتباهبزرگی است. بهترین راهبرای غنی کردن اسموتی استفادهاز میوههمراهبا ترکیبات مغذی دیگر مانند پروتئین هاست.