
گلوتن یک پروتئین موجود در حبوبات است و در موادی مثل گندم و جو یافت میشود کهکمبود آن میتواند باعث بهوجود آمدن مشکلات جدی در فرد شود . همچنین ذرت ، برنج و کوینوا حاوی گلوتن هستند . بسیاری از افراد بهسمت رژیم های غذایی فاقد گلوتن روی میآورند.
بههمین دلیل در این قسمت از مجله اینترنتی فنجان قصد داریم تا در مورد فواید این رژیم صحبت کنیم. از آنجا کهمواد غذایی مثل گندم سفید ، گندم سیاهجزء غذاهای رایج میباشند.
پس حذف کردن آن ها میتواند میزان فیبر کلی و ویتامین های بدن شما را تغییر دهد . بنابراین باید بدانیم کهچگونهجایگزین مناسبی برای این غذا پیدا کنیم .متخصص تغذیه در این شرایط میتوانند انتخاب های مناسبی را پیش روی شما قرار دهند.
رژیم فاقد گلوتن برای مدیریت علائم و نشانههای بیماری عصبی و وضعیت های دیگر مناسب میباشد . رژیم فاقد گلوتن همچنین توسط افرادی استفادهمیشود کههیچ نشانهای از مشکلات مربوط بهگلوتن ندارد و در بین آنان نیز رواج دارد . زیرا فواید زیادی برای سلامت ، کاهش وزن و افزایش انرژی دارد اما هنوز بهتحقیقات بیشتری در این مورد نیاز است.
بیماری سلیاک:
وضعیتی است کهدر آن سیستم ایمنی فرد فعالیت مناسبی ندارد و میتواند گلوتن را حذف کند . این وضعیت معمولاً در رودهکوچک بهوجود میآید و جذب مواد مغذی در بدن مختل میشود . این بیماری یک اختلال خودایمنی است.
بیماری غیر سلیاک :
این بیماری یک حساسیت است کهبا دل درد ، نفخ ، اسهال ، یبوست و سردرد همراهاست اما هیچ آسیبی بهبافت های رودهکوچک وارد نمی کند . مطالعات نشان میدهد کهسیستم ایمنی نقش مهمی را در این بیماری ایفا میکند.
آتاکسی گلوتن :
یک بیماری خود ایمنی است کهروی بافت های عصبی تأثیر میگذارد و باعث ایجاد مشکلاتی در کنترل عضلات و حرکت آنها خواهد شد.
آلرژی بهگندم :
بسیاری از افراد آلرژی های مختلفی دارند کهعلت آن اشتباهسیستم ایمنی میباشد و خیلی اوقات علت آن حساسیت بهگندم و گلوتن موجود در آن ها است . سیستم ایمنی هنگام مصرف این پروتئین ، پادتن تولید میکند و مشکلاتی مثل تنگی نفس را بهوجود میآید.
برای پیروی کردن از رژیم فاقد گلوتن باید در انتخاب غذا دقت زیادی داشتهباشید.
مواد بالا طبیعتاً فاقد گلوتن میباشند اما ممکن است کهبر اثر پروسهتولید گندم ، دستخوش تغییرات قرار بگیرند کهبرای شما مناسب نباشد.
زمانی کهاز غذاهای فریز شدهخریداری میکنید ، حتماً باید بهبرچسب روی آن ها دقت کنید کهحاوی گلوتن باشد . معمولاً مواد غذایی کهفاقد گلوتن هستند، شامل موارد زیر میباشد:
غذاهایی مثل گندم ، جو و گندم سیاهنیز ممکن است حاوی گلوتن باشند . مواد دیگری در بعضی از محصولات نیز یافت میشوند کهگلوتن دارند. گلوتن خاصیت ضخیم شدگی دارد و عاملی برای طعم دهی و رنگ غذا میباشد.
عموماً باید از غذاهای زیر دوری کنید. مگر این کهبرچسب فاقد گلوتن یا مواردی مثل ساختهشدهبا ذرت ،برنج، سویا و حبوبات فاقد گلوتن در روی آن نصب شدهباشد.
مصرف برخی از مکمل ها و داروها
ممکن است کههم اکنون از داروهایی استفادهکنید کهحاوی گلوتن میباشند . بههمین دلیل باید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید تا مکمل های رژیمی فاقد گلوتن برای شما تجویز کند.
افرادی کهبهبیماری های سلیاک مبتلا هستند، حتماً باید خودشان را در منزل از قرار گرفتن در معرض گلوتن در امان نگهدارند . راهکارهای زیر بهآنها کمک میکند کهاز غذاهای گلوتن دار دور باشند :
نتایج
رژیم فاقد گلوتن میتواند فواید زیادی مخصوصاً برای افراد مبتلا بهبیماری سلیاک داشتهباشد و دنبال کردن این رژیم علائم و مشکلات مربوط بهبیماری را تا حد زیادی کاهش میدهد.
اگر بیماری سلیاک ندارید، هم میتوانید از فواید این رژیم بهرهمند شوید . بعضی از تحقیقات نشان میدهد کهدنبال کردن رژیم فاقد گلوتن برای یک مدت زمان خاص مانند یک یا دو سال، میتواند حساسیت بهگلوتن را بهطور کامل از بین ببرد.
مواد غذایی کهحاوی کلسیم میباشند ، معمولاً ویتامین ها و مواد مغذی دیگر را نیز در خود دارند . در نتیجهترک کردن آن ها میتواند باعث کمبود ویتامین های زیر شود :