
گاهی اوقات ممکن است یک گوسفند بعد از زایمان برهخود ، فوت کند و یا بیمار شود و توانایی نگهداری از او را نداشتهباشد. در این وضعیت شما (صاحب بره) باید وارد عمل شدهو مراقبت های لازم از او را بهعمل آورید . در این قسمت از مجله اینترنتی فنجان بهارائهنکات لازم در زمینهنگهداری از برهخواهیم پرداخت.
آغاز زندگی با شیر مادر
یکی از ضروری ترین کارهایی کهباید برای برهتازهمتولد شدهانجام شود ، خوراندن شیر مادر در 24 ساعت اولیهتولد اوست کهاین شیر حاوی آنتی بادی هایی برای محافظت از برهدر برابر بیماری است و مواد مغذی لازم برای بدن ضعیف او را فراهم میکند . این شیر همچنین بههضم کمک کردهو بدن برهرا در درون گرم نگهمیدارند . برههایی کهاولین شیر مادر را دریافت نمی کنند ، در معرض خطر بسیاری از بیماری های خطرناک ، هیپوترمی و مرگ قرار خواهند گرفت.
در صورت امکان شیر مادر را اندکی بعد از تولد برهدوشیدهو سریعا بهوسیلهشیشهشیر آن را بهبرهبخورانید زیرا توانایی برهدر جذب آنتی بادی های شیر مادرش بهسرعت کاهش پیدا خواهد کرد . شما میتوانید اولین شیر دوشیدهشدهمادر پس از تولد برهرا بهمدت 48 ساعت در یخچال و تا 6 ماهدر فریزر نگهداری کنید.
در صورت عدم دسترسی بهاولین شیر مادر پس از زایمان (شیرماک ) ، میتوانید از شیرماک گاو و یا شیرماک جایگزین استفادهکنید . برای تهیهشیرماک جایگزین، 700 میلی لیتر شیرگاو را با 5 میلی لیتر روغن کُد، یک عدد تخم مرغ زدهشدهو 15 گرم پودر دکستروز مخلوط کنید . برهتازهمتولد شدهبهطور ایدهآل باید در 18 ساعت اول زندگی ، سهوعدهغذایی 100 میلی لیتری شیرماک میل کند.
گرم نگهداشتن
هیپوترمی عامل بسیار خطرناک و تهدید کنندهزندگی برهتازهمتولد شدهاست . برههای تازهمتولد شدهمعمولا در تنظیم دمای بدن خود مشکل دارند و در صورت عدم اصلاح هیپوترمی، امکان بروز مرگ در آن ها بالا خواهد بود. در صورتی کهبرهدر بلند شدن ضعف داشتهباشد، بهسختی بتواند سر خود را بلند کند و دمای رکتال او کمتر از 37 درجهسانتی گراد باشد ، ممکن است او از بیماری هیپوترمی رنج ببرد .
شیر گرم یا شیرماک همانند یک حمام داغ ، دمای بدن برهتازهمتولد شدهرا افزایش میدهد . برای اطمینان حاصل کردن از گرم بودن او، بدنش را کاملا خشک کنید و یک حولهگرم دور او بپیچید. حمام کردن برهبا آب گرم نیز ایدهمناسبی خواهد بود؛ با این حال از آب گرم تر از 40 درجهسانتی گراد استفادهنکنید زیرا شوک ناگهانی برای برهکشندهخواهد بود .
در 24 ساعت اولیهتولد برهمراقب علائم هیپوترمی باشد . مشروط بر این کههوا خیلی سرد نباشد ، نگهداری از برهدر محیطی تمیز و تغذیهمرتب و مناسب او ، بهمیزان کافی بدن برهرا گرم نگهخواهد داشت .
تغذیهبره
بعد گذشت 24 تا 48 ساعت پس از تولد بره، تغذیهاو با شیرماک بسیار مهم است . پس از گذشت این زمان میتوانید تغذیهبرهخود را با شیری جایگزین شروع کنید تا کربوهیدرات ، پروتئین ، ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز برای رشد برهتان فراهم شود . برای شیر دادن بهاو از شیشهشیر استفادهکنید و نوک شیشهرا در دهان او قرار دادهو ابتدا چند قطرهاز شیر را بر روی زبان او بریزید . آغاز تغذیهبرهبا شیر گرم بهتشویق او بهغذا خوردن کمک میکند اما با این حال ، در اسرع وقت دمای شیر را کاهش دهید تا از بروز نفخ در او جلوگیری شود و همچنین بهدستورالعمل ذکر شدهدر بستهبندی شیر جایگزین برهتوجهکردهو از آن پیروی کنید زیرا دمای مخلوط توصیهشدهبا فرمولاسیون محصولات مختلف متفاوت است .
در طول 2 هفتهاول زندگی ، برهباید حداقل 4 بار در روز تغذیهشود . شیر مورد نیاز روزانهبرهچیزی حدود 20% از وزن او است . تغذیهکم تر از این مقدار باعث بروز مشکلات هضم و ناراحتی های گوارشی در برهخواهد شد . پس از گذشت 2 هفتهاز زندگی برهتان میزان وعدههای غذایی او را به2 وعدهبرسانید و البتهحتما در این رابطهبا دامپزشک برهخود مشورت کنید .
پیشگیری از بیماری
اولین و مهم ترین کاری کهمیتوانید برای پیشگیری از ابتلا برهبههرگونهبیماری انجام دهید ، تغذیهاو با شیرماک در اولین ساعت زندگی او می باشد . اقدامات مراقبتی دیگر برای پیشگیری از ابتلا برهبهبیماری شامل اندکی فرو بردن بند ناف بهداخل بدن بهمنظور جلوگیری از عفونت و تقویت بدن اوست . برهخود را در محیطی تمیز و در نزدیکی هم سن و سالان خود نگهداری کنید . شیشهشیر های مورد استفادهقرار گرفتهتوسط برهرا سریعا شستشو دادهو شیر دوشیدهشدهرا سریعا بهیخچال منتقل کنید تا از رشد باکتری هایی کهباعث بروز نفخ کشندهدر برهمیشود جلوگیری شود . نوک پستانک شیشهشیر را مرتبا مورد بررسی قرار دهید و در صورت وجود پارگی در آن اقدام بهتعویض آن کنید زیرا این امر باعث افزایش میزان شیر بهدهان برهشدهو ممکن است باعث بروز نفخ و مشکلات گوارشی در او شود . از مخلوط کردن شیر جدید با شیر ماندهدر یخچال خودداری کنید .
برهشما در هفته4 تا 6 پس از تولد نیازمند انجام واکسیناسیون در محیط مخصوص و توسط دامپزشک می باشد.
در صورت مشاهدهکردن هر یک از علائم ذکر شده، باید سریعا بهدامپزشک مراجعهکنید.
محل نگهداری
گوسفند شما قبل از کسب مهارت برای ملحق شدن بهگلهباید در محیطی با دمای مناسب و کاملا خشک و دارای نور کافی نگهداری شود . وجود بستری نرم از خاشاک و نی برای برهتازهمتولد شدهمناسب خواهد بود کهدر صورت سرد بودن هوا، محیط مورد نظر را با عایق های حرارتی پوشش دهید تا از سرد شدن بدن برهو بروز علائم هیپوترمی در آن جلوگیری شود .
وجود تهویهمناسب در محیط بهمنظور حفظ میزان رطوبت لازم برای رشد برهنیز ضروری است . این امر بهجلوگیری از ابتلا برهبهبیماری های تنفسی کمک خواهد کرد.
از شیر گرفتن بره
همیشهآب شیرین و تمیز در اختیار برهخود قرار دهید و بعد از هفتهاول تولد فرزندتان ، یونجهمرغوب حاوی حداقل 20% پروتئین فراهم کنید و پس از گذشت 3 هفتهاز زندگی برهخود ، او را با علوفهمرغوب تغذیهکنید و از خوراندن یونجه هایی کهاز تمیز بودن آن ها اطمینان ندارید خودداری کنید زیرا ممکن است باعث بروز نفخ و بیماری های مختلف در او شود .
اگرچهممکن است برهشما بلافاصلهپس از تهیهآب و یونجهبرای او شروع بهخوردن و آشامیدن نکند اما با این حال این کار باعث تسریع روند از شیر گرفتن او خواهد شد و البتهلازم بهذکر است کهزمان از شیر گرفتن بره، بستگی بهنژاد و وزن او دارد و بنابراین در این مورد با دامپزشک او مشورت کنید و همچنین ممکن است برهشما نیازمند تغذیهشدن با علوفههای حاوی ویتامین و مواد معدنی دیگر باشد .
نیازهای ویژهغذایی
حتی برههایی کهاز تغذیهمناسبی برخوردار هستند هم ممکن است دچار برخی بیماری های گوارشی شوند کهدر این مواقع دامپزشک بهترین مشاور برای شما است .
برای مثال بروز اسهال در برهممکن است بهدلیل عدم وجود مواد مغذی کافی در غذای او باشد .
در این شرایط استفادهاز مکمل های الکترولیتی مانند الکترولیت های پلاس کهحاوی مواد مغذی لازم برای بدن برههستند و ایدهمناسبی خواهد بود و بنابراین در صورت تایید دامپزشک ، علاوهبر رژیم غذایی معمولی گوسفند از مکمل های الکترولیتی نیز برای او استفادهکنید .