
گشنیز، گیاهی است کهبهمیزان فراوان در تهیهغذاها مورد استفادهقرار میگیرد. این گیاهکهبومی جنوب غرب آسیا و غرب تا شمال آفریقاست بهطور گستردهای در خاورمیانه، منطقهمدیترانه، هند، آسیای جنوبی، آمریکای لاتین، چین و آفریقا مورد مصرف قرار میگیرد. گشنیز علاوهبر دادن طعم و بوی مطبوع بهغذا، دارای ارزش غذایی بالایی نیز هست.
گشنیز حاوی ویتامین A، ویتامین C، ویتامین B6، آهن، منیزیم، کلسیم، پتاسیم و فیبر است.سبزی گشنیز بهعنوان دوای معدهو بهبود دهندهعمل گوارش و هضم غذا شناختهشدهاست و تحقیقات نشان میدهد کهمصرف آن باعث دفع سرب و آلومینیوم نیز میشود.
گشنیز خاصیت ضدنفخ و اشتهاآوری دارد.
دم کردهتخم گشنیز از سیلان منی جلوگیری میکند.
گشنیز مانع ترش شدن غذا در معدهمیشود همچنین درد صفرا را تا حد بسیار زیادی تسکین میدهد. تخم گشنیز برای درمان وسواس و خفقان بسیار خوب است .
گشنیز بهعنوان سبزی کاهش دهندهقند خون شناختهشدهاست و این کار را با تحریک ترشح انسولین انجام میدهد. این تاثیر بهحدی است کهآن را گیاهضد دیابت نیز مینامند.
درمان جوش های دهان و تسکین درد دهان با این سبزی امکان پذیر است.
مصرف گشنیز برای بهبود عملکرد کبد مفید است
گشنیز برای مقابلهبا باکتری سالمونلا مفید است.
خاصیت ضدالتهابی دارد و علایم آرتریت را برطرف میکند.
مصرف گشنیز از بدن در برابر عفونت های دستگاهادراری محافظت میکند.
گشنیز همچنین برای زنان بهویژهآنهایی کهدر دورهعادت ماهانه دچار خونریزی شدید میشوند، مفید است. برای استفادهاز این خاصیت درمانی گشنیز میتوانید شش گرم از دانهآن را در500 میلی گرم آب بجوشانید و پس از افزودن شکر بهآن، این مخلوط را بهصورت گرم استفادهکنید.
آب گشنیز خواب آور است. برای این منظور باید30 گرم از آب گشنیز خام را همراهبا شکر خورد. مصرف بیش از این مقدار موجب حالت سستی میشود.
برای کاستن نیروی جنسی ونعوظ مزاحم،خوردن گشنیز اثر بسیار موثری دارد.
گشنیز خاصیت خلط آور دارد.
تخم گشنیز نیرو دهندهقلب و نشاط آور است. تخم گشنیز خاصیت نیرو دهنده، هضم کنندهغذا وباد شکن دارد.
تخم گشنیز را پودر کردهو بهنسبت مساوی با شکر یا عسل مخلوط کنید کهبرای تقویت بدن بسیار مفید است.
برای نرم کردن سینهاز جوشاندهتخم گشنیز استفادهمیکنند ، بدین صورت که10 تا 30 گرم از آن را در یک لیتر آب دم کردهو مانند چای با شکر بنوشید.
برای بر طرف کرن تب و سرماخوردگی مفید است. برای این منظور یک سوپ رقیق از آب مرغ و گشنیز تازهتهیهکنید و پس از چند مرتبهمصرف ، اثر معجزهآسای آن را ببینید.
تخم گشنیز شیر مادران شیردهرا زیاد میکند ، برای این منظور باید 2 تا 5 گرم از آن را با کمی عسل تناول کنند.
تخم گشنیز قاعدهآور و ادرار آور است.
برای تسکین درد دندان تخم گشنیز بجوید.
جوشاندهتخم گشنیز یا خوردن تخم گشنیز بو داده، اسهال خونی و بیماری های عفونی رودهمثل تب تیفوئید را بهبود میبخشد، چون شدیداً میکروب کش است.
آشامیدن یک لیوان عرق گشنیز در طول روز فشار خون را کاهش میدهد . علاوهبر این نوشیدن عرق گشنیز پیش از خوردن غذا از بروز نفخ و سوء هاضمه پیشگیری نمودهو برای جلوگیری از ناراحتی های معدهنیز سودمند است .
عرق گشنیز در رفع و درمان جوش صورت بسیار موثر است.
عرق گشنیز ضد باکتری و کرم است.
مصرف عرق گشنیز برای نیرومند ساختن حافظهمفید بودهو در درمان بیماری هایی مثل بواسیر , دیابت , اسید اوریک و خون ریزی داخلی موثر میباشد .
برای رفع خستگی و تقویت اعصاب توصیهمیشود کهروزانهدو فنجان عرق گشنیز در صبح و عصر بیاشامید .
عرق گشنیز ضد تشنج بودهو باعث شادی و نشاط میشود . افزون بر این از خاصیت مدر بودن و خواب آوری نیز بهرهمند میباشد .
برای افزایش اشتها و تقویت نمودن قلب و رودهآشامیدن عرق گشنیز سودمند میباشد . علاوهبر این عرق گشنیز مغز و کبد را تقویت نمودهو در درمان سوزش زبان موثر است .
برای شب کوری آب گشنیز را با گلاب مخلوط کردهبهچشم بمالید.
برای اورهخون یک قاشق چایخوری تخم گشنیز با یک سوم استکان آبغوره خیساندهسپس مخلوط با آب میل شود.
برای سوءهاضمهو نفخ از دم کردهتخم گشنیز استفادهشود.
برای سینوزیت 5 گرم تخم گشنیز در 300 سیسی آب جوشاندهصاف نمودهاستنشاق نمایید.
جهت درمان ورم رگ بیضهگشنیز تازه+ عسل + روغن زیتون مخلوط نمودهبهصورت ضماد بگذارید.
برای درمان اگزما آش آبغورهکهدر آن گشنیز و برگ چغندر باشد مؤثر است.
برای تشنج 5 گرم گشنیز در 150 سیسی آب دم کردهبه3 نوبت بنوشید.
برای برطرف شدن خارش چشم یک قطرهآب گشنیز با احتیاط در چشم بچکانید.
برای دیفتری آب گشنیز + آبغورهمخلوط کردهغرغرهکنید بهتر است بیمار حتماً نزد پزشک برود.
برای برفک دهان آب گشنیز را مزمزهکنید.
برای درمان خارش بدن، مقعد و رحم، آب گشنیز را با آرد بهصورت ضماد بگذارید.
برای درمان ضربان چشم و پرش پلک گشنیز را با شیر دختر مخلوط کردهبهصورت ضماد بگذارید.
برای درمان غلظت خون از جوشاندهتخم گشنیز استفادهشود.
برای درمان برص از آش گشنیز با آبغورهاستفادهشود.
آش گشنیز برای کهیر مناسب است.
10 گرم تخم گشنیز را بو دادهتا قهوه ای رنگ شود. آن را پودر کنید و با مقداری سرکه مخلوط کردهو چند روز آن را بنوشید تا بواسیر بر طرف شود.
برای تسکین درد گوش و درد عصب صورت یک قاشق غذاخوری پودر تخم گشنیز را در یک لیوان آب بجوشانید و گوش را بخور دهید.
برای تقویت حافظه 15 گرم تخم گشنیز و 15 گرم تخم شنبلیله را با هم کوبیدهبا عسل مخلوط کردهصبح بهصبح یک قاشق میل شود.
برای سردردی کهاز حرارت بدن تولید شدهباشد تخم گشنیز را کوبیدهدر سرکهخیس کردهبهسر بمالند.
برای درمان گوش درد و کری گشنیز خشک را جوشانده5 گرم در 100 سیسی آب جوشاندههر ساعت یک قاشق بهمدت 3 روز میل شود.
برای اختلال حواس کهبا عصبانیت همراهباشد آب گشنیز + آب لیمو شیرین + کمی عرق کاسنی صبح ناشتا یک لیوان میل کنند.
برای تسکین درد صورت (نورالژی فاسیال):سر و صورت را با دم کردهتخم گشنیز بخور دهید و 5 گرم تخم گشنیز در 150 سیسی آب دم کردهروزی 3 استکان میل شود.
کسانی کهدیابت دارند روزی 2 گرم تخم گشنیز را دم کردههر ماهسهروز بیشتر میل نشود.
10گرم تخم گشنیز را در چهار لیتر آب بریزید و بگذارید بجوشد تا حجم آن بهیک لیتر برسد. آن را کمی سرد کنید و در دهان مزهمزهکنید تا درد دندان بر طرف شود.
یک قاشق چایخوری پودر تخم گشنیز را در یک لیوان آب جوش ریخته، بهمدت 5 دقیقهدم کنید. سپس آن را برای شستن دهان، دندان و گلو غرغرهکنید.
برای خارش پوست آب گشنیز را با عرق کاسنی مخلوط کردهبهپوست بمالید.
برای سوزش و سختی ادرار آب گشنیز 4 قاشق همراهیک لیوان عرق خارخاسک یا خارشتری استفادهشود.
متخصصان علوم پزشکی و تغذیهدر کانادا میگویند افزودن یک یا دو قاشق چایخوری آب گشنیز بهمخلوط شیر تازه، یک ترکیب عالی برای درمان حالت تهوع و اسهال خونی است. گشنیز خشک نیز بهدرمان اسهال کمک میکند.
ماسک های خانگی برای رفع مشکلات پوستی بسیار موثر و در عین حال کم هزینههستند. در دستور تهیههمهماسک های زیر از سبزی گشنیز کهبرای داشتن پوست درخشان و شاداب بسیار موثر است، استفادهشدهاست. کافی است یکبار از این ماسک ها استفادهکنید تا خودتان متوجهتفاوتی کهدر پوست شما ایجاد میکند شوید.
ماسک شویندهعسل و گشنیز:برای رفع خستگی و کدری پوست
گشنیز تازهدر دستور این ماسک پاک کنندهی صورت بهدرخشان شدن پوست کمک میکند و در عین حال ذرات برنج قهوهای پودر شدهبهآرامی سلول های مردهرا اسکراب میکند و عسل نیز بهنرمی و لطافت پوست میانجامد.
1 قاشق غذاخوری پودر برنج قهوهای
نصف فنجان گشنیز تازه
1 قاشق چای خوری عسل
و یک قاشق چای خوری صابون مایع
طرز تهیه:گیشنیز تازهرا در غذاساز بریزید و کمی آب بهآن اضافهکنید تا راحتر نرم شود (با اضافهکردن 2 قاشق غذاخوری آب شروع کنید و در صورت نیاز آب بیشتری بهآن اضافهکنید) پورهگیشنیز حاصل را با پودر برنج قهوهای، عسل و صابون مایع در یک کاسهمخلوط کنید.
طرز استفاده:همانند هر پاک کنندهصورت با این ماسک خانگی نیز صورت خود را بشویید. از این ماسک شویندهمیتوانید برای شستشو روزانههمهانواع پوست استفادهکنید و تا 7 روز نیز در یخچال نگهدارید.
خواص گشنیز و ماسکهای پوست صورت برای جوانی و درمان جوش صورت با گشنیز
ماسک دوغ و گشنیز:مناسب برای پوست های خشک
اسیدهای لاکتیک طبیعی در محصولات لبنی مانند دوغ بهزدودن سلول های مردهوهمچنین نرمی و لطافت پوست کمک میکند. عسل نیز بهمرطوب نگهداشتن پوست و گشنیز بهتسکین و آرام شدن پوست کمک میکند.
1فنجان گشنیز تازه
2 فنجان دوغ
1 قاشق غذا خوری عسل
طرز تهیه:گشنیز، دوغ و عسل را در یک مخلوط کن بهمدت 2 تا 3 دقیقهترکیب کنید. سپس ترکیب حاصل را از صافی عبور دهید تا تکههای بزرگ گشنیز جدا شود.
طرز استفاده:می توانید تمام مخلوط حاصل را در وان آب گرم بریزید و یا آن را در قالب یخ مکعبی فریز کنید و در بین هر 2 یا 3 بار حمام از 2 تکهاز آن در وان بیاندازید و بهمدت 30 دقیقهدر آن غوطهور شوید.
مخلوط آب گشنیز با پودر زردچوبهبهدرمان جوش های پوستی و جوش های سرسیاهکمک میکند.
برای درمان چین و چروک صورت 10 گرم تخم گشنیز + 10 گرم اسطوخودوس + 150 سیسی آب را 15 دقیقهدم کردهسپس صاف نمودهوقتی سرد شد با چهار قاشق عسل مخلوط کردهو یک قاشق روغن زیتون بهآن اضافهکردهبهصورت ماسک بمالید.