
برای تعامل سالم و عفیف میان مردان و زنان نامحرم در خانوادهو جامعهاز همان آغاز بلوغ و تمایلات جنسی دستورالعمل هایی لحاظ شدهاست . دستورالعمل هایی کهزن را در حجاب و مرد را با نگاهی عاری از شهوت بهحضور در جامعهفرا میخواند. اما با گسترش فرهنگ غربی و تعاملات اجتماعی هر روزهدر کمال ناباوری شاهد ناهنجاری های شدید ارتباطی و تعاملات خارج از عرف دختران و پسران هستیم . آیا میدانید علت گرایش بهچنین دوستی هایی در دختر و پسر چیست ؟ و راهجلوگیری از این رفتار ناهنجار اجتماعی را میدانید؟
این گونهتعاملات بین دختر و پسر بهراحتی و با توجیهات اسلامی مثل « در اسلام گفتهشدهاست دو نفر کهیکدیگر را دوست داشتهباشند، بههم محرماند! » صورت میپذیرد ، پسر و دختر در این گونهدوستی ها بدون اطلاع خانوادهها و بهقول خودشان برای شناخت قبل از ازدواج با هم صحبت میکنند در صورتی کهبههم محرم نیستند .
این گونهدوستی ها بهگفتهخود جوانان باب آشنایی بیشترشان با جنس مخالف و بهقول خودشان برای آشنایی قبل از ازدواج و پر کردن اوقات فراغت صورت میگیرد . در اینگونهدوستی ها جوانان بی هیچ واهمهو شرمندگی دست بهکارهای ناشایست میزنند و از حد و مرز متعارف خارج میشوند و در جلوی چشم همهبا یکدیگر ارتباطاتی مانند حرف زدن و قدم زدن و... برقرار میکنند.
برخی از جوانان دوستی های خیابانی را مجاز و عادی میدانند و بدان مباهات میکنند و در این عرصهبا دوستانشان رقابت میکنند و روز بهروز بهسمت بی راهحرکت میکنند . اما روابط پسران و دختران کهبسیاری از اوقات زشت و ناپسند است، ناشی از چیست؟
عدم ارضای صحیح غریزهجنسی
جوانی ایام بیداری غریزهجنسی و گرایش بهجنس مخالف است کهدر آن شوق جنسی و احساسات بر روان آدمی سایهمیافکند و در رفتار، سخن و نگاهجوان در برخورد با جنس مخالف مشهود میگردد . این نیاز طبیعی در این ایام باید بهطور صحیح و مطلوب ارضا و تأمین شود کهراهقابل قبول آن نیز ازدواج است.
اما در جامعهبهدلیل بالا رفتن سطح انتظارت و توقعات خانوادهها و معضل اشتغال و آیندهشغلی جوانان، نبودن شرایط لازم برای ازدواج مانند عدم وجود امکانات و شرایط مالی مناسب ، سن ازدواج افزایش یافتهو این غرایز در این دوران بهعلت مهیا نبودن شرایط ازدواج جوانان بهانحراف کشیدهمیشود. این رفتار های ناهنجار در جامعهما روز بهروز بهدلیل فراهم نکردن زمینهازدواج جوانان توسط نظام اجتماعی گسترش یافتهو بهیک « معضل اجتماعی » تبدیل شدهاست.
احساس نیاز بهمحبت
اگر نیاز بهمحبت و ابراز محبت و برقراری ارتباط دوستانهدر خانوادهبهخوبی تأمین نشود ، جوانان در محیط بیرون از خانوادهنیازهای خود را برطرف میکنند و با جنس مخالفشان روابط دوستانهبرقرار میکنند . جوان در این مرحلهمیخواهد ارزشمندترین و مهمترین هستی و داراییاش را بهفردی دیگر هدیهدهدو در پی یافتن هویتی جدید است .
جوانان بهبهانه های مختلف از قبیل آشنایی برای ازدواج و تبادل نظر دربارهمسائل علمی و درسی آگاهانهیا ناخودآگاهدر جهت تأمین و ارضای این نیازشان بهروشی غلط گام برمی دارند.
الگو گرفتن از جوامع غیر خودی
بسیاری از جوانان از محیطهای غیرخودی مانند جوامع غربی الگو برداری میکنند و ارزشها و هنجارهای اجتماعی خود را از آنجا میگیرند . این خودباختگی و روی آوردن بهفرهنگ بیگانهبا گسترش ارتباطات اجتماعی و توسعهتکنولوژی و وسایل ارتباط جمعی و... افزایش یافتهاست . بسیاری از جوانان بهتقلید کورکورانهاز جوامع دیگر میپردازند و میپندارند این تقلید سبب رشد و نشانهکمال و وسیلهابراز شخصیت است.
در این میان، مسئلهرقابت جوانان و بهرخ کشیدن خود برای همسالان نقشی عمدهایفا میکند. برخی از جوانان در جمع دوستان بهدلیل دوستی با جنس مخالف مورد تحسین قرار میگیرند و یا بهاین دلیل کهبا کسی دوست نیستند ،بی عرضهو بی جرأت خواندهمیشوند. اما در وضعیت حاضر، در برابر چنین معضل اجتماعی چهباید کرد؟
الف) ارضای صحیح غریزهجنسی
معقولترین راهبرای نجات یافتن از این گونهرفتارهای نابهنجار یا کجروانهارضای صحیح و مشروع این غریزهاست. اگر ازدواج در سنین مناسب انجام گیرد بیماریهای روانی و انحرافات جنسی در جامعهنیز کمتر میشوند و حتی بهنصف کاهش مییابند در حالت کلی میتوان گفت :ازدواج از بسیاری انحرافات اخلاقی و جنسی و روابط ناسالم و غیر مشروع دو جنس پیشگیری میکند.
این موضوع بهتلاش همگانی خانوادهها و مسۆولان و اصلاح نگرشها و آداب و رسوم نادرست و فراهم کردن تسهیلات و امکانات ازدواج بستگی دارد و همهافراد، خانوادهها و حکومت باید در مسیر تحقق مقدمات ازدواج جوانان بکوشند.
ب) تقویت روابط خانوادگی
اگر در فضای خانوادهبین فرزندان و پدر و مادر رابطهصمیمانهای ایجاد شود و فرزندان احساس امنیت و آرامش نمایند و نیاز عاطفی آنان در خانوادهتامین شود ، دیگر بهسمت دوستی ها و روابط بی بند و بار کشیدهنمی شوند .وقتی جوانان در خانهبا محبت و توجهکافی روبرو نشوند، در بیرون از خانهاین محبت و رابطهعاطفی را جست و جو میکنند و متناسب با دوران بلوغو اوجگیری احساسات غریزی، رابطهخود را با جنس مخالف افزایش میدهند.
ج) خود کنترلی
یکی از روش هایی کهمیتواند از برقراری روابط ناسالم با جنس مخالف جلوگیری کند خود کنترلی یعنی کنترل چشم، گوش و دیگر حواس و نیز کنترل افکار، است کهمیتواند جوانان جویای رشد و کمال و عفت و پاکی را در این فضای آلودهحفظ کند.
برای اینکهذهن خود را از این مسیر دور سازیم بهتراست اوقات فراغت خودرا با برنامهریزی صحیح پرکنیم تا از بیکاری و تنها ماندن جلوگیری کنیم .