
بهترین راهبرای یک مادر، ایجاد رابطهتغذیهای با کودکش از طریق شیردهی است، اما دیر یا زود باید بهجایگزین های دیگری برای تغذیهنوزادتان فکر کنید، شیر دهی وقتی کهشیرتان کم میشود و یا اگر در رنج ناشی از بیماری هستید، یا بهانتهای مرخصی زایمان خود نزدیک میشوید و باید بهسمت کار و خانهداری گام بردارید، کاملاً نامناسب میشود.
نیاز نوزادتان بهتغذیهاز سینهمیتواند بهتدریج بهیک شیشهشیر تبدیل شود، روندی طبیعی است کهاغلب والدین جدید آن را میپذیرند. شاید بزرگ ترین راحتی مربوط بهتغذیهاز شیشهشیر این است کههر کسی در خانهمیتواند این کار را انجام دهد، نهفقط مادر با این حال، مهم ترین مساله، تمیز کردن و ضدعفونی کردن این شیشهشیر است.
کودکان بعد از اینکهدر محدودهگرم رحم قرار میگیرند، زمان خود را صرف سازگاری و تطبیق با محیط بیرونی میکنند. علاوهبر این، سیستم ایمنی بدن آن ها هنوز هم در حال رشد است و هم برای مقابلهبا میکروب ها و باکتری ها حساس تر هستند، بنابراین، تمیزی هر چیزی کهنوزادتان با آن در تماس است، خیلی استرس زا نمی باشد.
یکی از جنبههای کلیدی حفظ چنین استانداردهای بهداشتی این است کهتجهیزات تغذیهکودک خود را تمیز و استریل نگهدارید.
دهان نقطهورود اولیهبهبدن است، بنابراین ضروری است از آنچهکودک شما در دهان میگذارد، مراقبت کنید. استرلیزهکردن راهزیادی را برای از بین بردن هر گونهمیکروب های موجود در شیشهشیرها و تمیز کردن آن ها بهطور کامل انجام میدهد.
چرا باید بهبهداشت شیشهشیر کودک توجهکنیم؟
نوزادان باید از تمام بیماری های فراگیر و واگیردار محافظت شوند.تمیز نگهداشتن شیشهشیر و لوازم جانبی آن، یک روش تضمینی برای سلامتی کودک شما است.
یک بطری شیشهای، پلاستیکی یا سیلیکونی بخرید، تمیز کردن و ضدعفونی کردن این تجهیزات تغذیهبرای دلایل زیر ضروری است:
برای موجودات ذرهبینی بیماری زا بسیار آسان است کهدر داخل ظرف مرطوب بطری جمع شوند و رشد کنند. بطری هایی کهشیر دارند در آن ها ذخیرهشدهاند و پس از آن بهدرستی تمیز نمی شوند، زمینهی رشد و تولید عالی برای باکتری ها و ویروس ها ایجاد میکنند. متعاقباً، این میکرو ارگانیسم ها میتوانند دسترسی آسان بهبدن کودک شما را بهدست آورند کهمیتواند منجر بهکش مکش استفراغ، اسهال و بیماری های دیگری شود.
در سهماهاول، نوزادان تنها دارای بیماری هایی هستند کهاز سوی مادر بهآنها انتقال دادهشدهاست این شکل مصونیت انفعالی در چند ماهاول پس از تولد کاهش مییابد.
تامین آب در منزل شما ممکن است آلودهبهمیکروب های عامل بیماری و یا سایر ناخالصی ها باشد، بهخصوص اگر از آب منبع شهری استفادهنکنید.
این یک تصور غلط و رایج است کهشیشهشیر فرزندتان کهاستفادهنشدهاست، عاری از هر گونهمیکروب هستند و بدون تمیز کردن ابتدا از آن استفادهکنید.
با این حال، هرگز نمی توانید مطمئن باشید کهشیشهکجا بودهاست و چگونهقبل از اینکهبستهبندی شود و بهشما فروختهشود، نگهداری میشدهاست. علاوهبر این، مقدار زیادی مواد شیمیایی وارد ساخت این بطری ها میشود، و آن ها در طی حمل و نقل و در فروشگاهها قبل از رسیدن بهشما در معرض خطر بسیار زیادی از میکروب ها و آلودگی ها قرار دارند.
احتمال زیادی وجود دارد کهحتی یک بطری هرگز مورد استفادهقرار نگیرد، ممکن است عوامل سمی و عفونی زیادی بر روی سطح آن قرار گیرد. بنابراین چنانچهدر این بخش از مجله اینترنتی فنجان گفتهشدهاست وقتی میخواهید یک شیشهتازهو جدید بخرید، توصیهمیشود کهآن را با آب داغ و صابون، یا با دست و یا در ماشین ظرفشویی خود تمیز کنید.
این نوع نظافت کامل بهنفع سلامت کودک شما عمل میکند، زیرا بطری را از هر گونهدودهسطحی پاک میکند.
تاثیر استریل کردن اولیهبعد از مدتی از بین خواهد رفت و تامین غذا در نهایت میکروب ها را از خانهشما شروع خواهد کرد.
زمانی بود کهنیاز بهضدعفونی کردن بطری بهمراتب بیشتر از امروز بود. با پیشرفت مداوم در کیفیت آب، بهخصوص در دنیای توسعهیافته، بیشتر خانهها در حال حاضر با منابع آبی نسبتاً امن و قابل اطمینان تامین میشوند، در نتیجه، نیاز بهضدعفونی کردن بطری ها پس از اولین استفاده، بهجز در موارد خاص، وجود ندارد:
اگر از یک شیشهشیر قدیمی استفادهمیکنید کهاز کسی دیگری قرض گرفتهشدهباشد، استریل کردن برای برطرف کردن هر گونهعارضهبیماری زا اجباری است.
اگر نوزادتان بهتازگی بیمار بودهاست، احتمال برخی از باکتری های مسبب بیماری وجود دارد کهممکن است در بطری گیر کردهباشند، و استفادهاز آن بدون ضدعفونی کردن ممکن است ابتلا بهعفونت مجدد را بههمراهداشتهباشد.
اگر نوزاد شما تولد زودرس داشتهاست، کم تر از 3 ماهسن دارد و یا ایمنی بدنش بهخاطر مسائل بهداشتی و سلامتی مثل شیمی درمانی پایین است، استریل کردن روزانهبرای اطمینان از سلامتی اش مهم تر است.
اگر دسترسی بهآب آشامیدنی سالم شهری با کیفیت خوب ندارید و یا با منابع آب غیرقابل اعتماد سفر میکنید، ممکن است برای جلوگیری از تجمع میکروب های مضر بهاستریل کردن مدام بطری ها نیاز داشتهباشید.
بطری های پلاستیکی کودک:
در حالی کهاکثر متخصصان بر اهمیت استریل کردن توافق دارند، نظرات مختلفی در مورد این کهچند بار باید انجام شود، وجود دارد.اگر نوزادتان سالم است و شما میخواهید آن را اینگونهنگهدارید، شستن بطری ها در ماشین ظرفشویی با یک چرخهگرما و یا تمیز کردن آن ها با دست در آب داغ و صابون، کافی است کهمیکروب ها را دور نگهدارید.
هنگامی کهکودکتان از 3 ماهگی عبور میکند، میتوانید بدون استریل کردن روزانهاین کار را انجام دهید بهاین معنی کهموارد تغذیهبا دقت بعد از هر مصرف تمیز میشوند، اما اگر مدت زیادی باقی ماند، مجددا کثیفی را بهخود خواهد گرفت، در چنین مواردی، اکثر متخصصان کودک توصیهمیکنند کهمواد غذایی کودکتان را در دور دوم استریل کردن قرار دهید.
برخی متخصصان تمایل بهیک رویکرد محتاطانهتری دارند، کههر هفتهیک بار برای استریل کردن منظم طلب میکند.با توجهبهاین کهضدعفونی کردن تجهیزات تغذیهکودک شما یک فرآیند بسیار سادهاست کهمیتواند بهراحتی در عرض نیم ساعت مدیریت شود.
تمیز کردن تجهیزات تغذیهبا شیشهشیر
شما میتوانید از نیاز بهتمیز کردن تجهیزات تغذیهکودک خود بهطور مرتب و بعد از هر غذا اجتناب کنید. علاوهبر این، تمیز کردن شیشهها، سر شیشهها و دیگر تجهیزات تغذیهای در آب داغ و صابونی یک پیش نیاز مهم برای فرآیند استریلیزاسیون است.
این یک راهنمای گام بهگام برای تکمیل استریلیزاسیون است:
اول و پیش از همه، دست هایتان را با آب صابون بشویید و با یک حولهتمیز خشک کنید، اگر هر گونهترک در بطری را دیدید، آن را فوراً دور بیندازید چون باکتری ها بهراحتی میتوانند در چنین قسمت هایی رشد کنند.
تمیز کردن شیشهها، سر شیشهها و دیگر تجهیزات تغذیهاغلب شامل استفادهاز یک برس بطری است کهمیتواند بهداخل بطری و سر شیشهها برسد تا هر شیر خشک را کهروی سطح گیر کردهاست، تمیز کنند.
سر شیشهرا دربیاورید و آن را در آب صابون داغ برای تمیز کردن کامل تر شست وشو دهید ؛ اگر میخواهید تجهیزات تغذیهکودک خود را در ماشین ظرفشویی پاک کنید, مطمئن شوید بطری ها, سرپوش های و سر شیشهها رو بهپایین هستند.
در نهایت تمام لوازم تمیز شدهرا با آب جاری سرد قبل از اینکهبا هوا خشک شوند، آبکشی کنید ؛ این شکل اولیهتمیز کردن برای حذف همهآثار شیر و شیر خشک در بطری است, اما مطمئن نیستید کهلوازم تغذیهکاملاً استریل یا عاری از میکروب است یا خیر.
روش های مختلفی برای پاک شدن بطری های نوزاد, سر پستانک ها و دیگر تجهیزات تغذیهوجود دارد، شما میتوانید هر کدام از گزینههای پیشنهاد شدهرا انتخاب کنید و انجامشان دهید.
1. استریل کردن با جوشاندن:
مکانیزم ضدعفونی کردن از طریق آب جوش با افزایش دما بهاندازهکافی برای کشتن هر یک از باکتری ها پس از شستشو, کار میکند.این شاید سادهترین شکل استریلیزاسیون است و بههیچ تجهیزات خاصی نیاز ندارد. از یک قابلمهو آب تمیز استفادهکنید.
با این حال, قبل از اینکهبا این روش پیش بروید مطمئن شوید کهتجهیزات تغذیهکهمیخواهید ضد عفونی کنید ایمن است.
یک قابلمهرا با آب کافی پر کنید تا تجهیزات تغذیهرا کهمیخواهید ضدعفونی کنید، کاملا بپوشاند.آنها را طوری غوطهور کنید کههیچ راههوایی وجود نداشتهباشد.
قابلمهرا با یک درپوش سنگین بپوشانید کهتقریباً سطح آب را لمس میکند، قابلمهرا روی اجاق بگذارید و آب را بجوشانید.بگذارید آب حداقل چند دقیقهبجوشد و تایمر را تنظیم کنید.
اگر میخواهید بطری را بلافاصلهآمادهکنید, دست ها و سطح آشپزخانهرا از قبل تمیز کنید. در واقع, ضد عفونی کردن دست ها قبل از برخورد با هر نوع تجهیزات استریل, مهم و ضروری است.
از انبر استریل برای بیرون آوردن تجهیزات از قابلمهاستفادهکنید.وقتی شعلهو حرارت خاموش شد, اجازهدهید کمی خنک شود بهمحض اینکهتجهیزات را بیرون میآورید, بلافاصلهدرها و سر شیشهها را روی بطری ها بکشید.
اگر فوریت وجود ندارد, بطری را در یک موقعیت وارونهقرار دهید و یا درپوش رو وارونهبگذارید تا آب اضافی تمام شود.بعد از خشک کردن برای جلوگیری از آلودگی آنها را درون یک ظرف تمیز بریزید.
توجه:بهدلیل اینکهنوک پستانک معمولاً برای تحمل گرمای جوش برای مدت طولانی بسیار شکنندهاست, بهاحتمال زیاد در این روش دچار ترک خوردگی یا پارگی میشوند. بههمین دلیل بهتر است بیش از چند دقیقهآن ها را بجوشانید. حتی در آن صورت, بهطور منظم برای هر نشانهای از آسیب ناشی از گرما بررسی کنید.
2. استفادهاز مایکروویو:
همانطور کهامواج مایکروویو کهدر مصرف منظم خانگی هستند، از مقدار زیادی نشت مواد غذایی استفادهمیکنند, اغلب بهصورت بهداشتی برای انجام یک فرآیند استریل کردن مناسب نیستند.
با این حال, بهویژهواحدهای استریلیزاسیون در دسترس در بازار وجود دارند کهقدرت بخار را نیز مهار میکنند. این واحدها بطری های پلاستیکی را در داخل روکش پلاستیکی قرار میدهند و آن ها را در داخل مایکروویو تمیز میکنند.
اگر شما از دستگاهضدعفونی کنندهبخار مایکروویو و یا مایکروویو استاندارد استفادهمیکنید, مطمئن شوید کهتمام تجهیزات تغذیهقبل از شروع فرآیند استریل کردن کاملاً تمیز شدهاست.
همچنین باید مطمئن شوید کهدرون ماکروویو شما عاری از هر نوع باقیماندهغذایی است.
هنگامی کهاز یک ماکروویو استفادهمیکنید، یک کاسهرا با آب پر کنید بهطوری کهبطری شیر، سر شیشهها، حلقهها، کلاهو دیگر لوازم جانبی در آن غوطهور شوند.کاسهرا در حدود 3 تا 4 دقیقهدرون مایکروویو قرار دهید.
آب باقیماندهرا تخلیهکنید و اجازهدهید کهتجهیزات خشک شوند ، هم چنین شما میتوانید منتظر موارد تغذیهمناسب برای بازگشت بهدمای نرمال باشید تا بتوانید با دستان خالی اما تمیز خود آن ها را کنترل کنید.
3. استفادهاز سفید کننده:
سفید کنندهراهبسیار زیرکانهدیگری را برای استرلیزهکردن یک بطری نوزادتان بههنگام رکود اقتصادی، بدون دسترسی بهتسهیلات پایهمورد نیاز برای استریل کردن استاندارد مانند آب جوش، بخار، یا یک ماشین ظرفشویی ارائهمیکند.
این روش بهسادگی شامل مراحلی است کهدر ادامهاین بخش از مجله اینترنتی فنجان گفتهایم:
یک قاشق چای خوری سفید کنندهبی بو را در 16 فنجان آب داغ مخلوط کنید.تجهیزات تغذیهرا در محلول بهگونهای تنظیم کنید کههیچ گونهشکل گیری حباب هوایی در پایین بطری وجود نداشتهباشد.
بطری را بهمدت 2 تا 5 دقیقهخیس کنید و سپس آن ها را از محلول با استفادهاز انبر استریل بیرون بیاورید.بطری های مرطوب را بر روی یک حولهتمیز قرار دهید و بگذارید تا خشک شوند.
از آنجا کههر گونهباقی ماندهاز سفید کنندهبهطور طبیعی در طول فرآیند خشک شدن از بین خواهد رفت، نیازی نیست زمانی کهبطری از محلول بیرون کشیدهمیشود، یک آبکشی با آب انجام شود.
توجه:سفید کنندهباید با احتیاط استفادهشود؛ تهویهباید مناسب و سازگار با سلامت شغلی مربوطهو راهنمای ایمنی باشد.
استفادهنادرست از سفید کننده، شامل انحراف از محلول های توصیهشده(یا قوی تر یا ضعیف تر) ممکن است اثربخشی آن را برای ضد عفونی کردن کاهش دادهو میتواند بهکارکنان مراقبت بهداشتی آسیب برساند.
4. استرلیزهکنندهسرد را امتحان کنید:
والدینی کههمیشهدر حال حرکت هستند و بر روی یک بطری نوزاد تکیهمیکنند، ممکن است خود را بدون دسترسی بهآب و یا آب جوش در هنگام خارج شدن و اطراف خود پیدا کنند.استریل کردن سرد در چنین شرایطی عالی است.
یک محلول یا قرص ضدعفونی کننده(موجود از سوپرمارکت ها) را بهیک سطل پلاستیکی تمیز یا یک وان آب اضافهکنید و سپس وسایل کودک را در آن بیندازید.
آب را برای حداقل 30 دقیقهو یا ترجیحاً بیشتر نگهدارید.همان آب و راهحل را میتوان بهطور ایمن دوبارهمورد استفادهقرار داد اما باید بعد از 24 ساعت تغییر داد.
5. استفادهاز یک استرلیزهکنندهالکتریکی:
یک لامپ الکتریکی یکی از ابزارهای مناسب برای ضدعفونی کردن بطری نوزادتان است. این دستگاهکار را بدون هیچ زمانی و با حداقل تلاش انجام میدهد. بخار با درجهحرارت بالا برای کشتن میکرو ارگانیسم ها در بطری ها و سر شیشهها مورد استفادهقرار میگیرد.
بهسادگی بطری ها و سر شیشهرا تمیز کنید و درون دستگاهضدعفونی بگذارید . دقت کنید کهدهانهبطری و سر شیشهها رو بهپایین باشند تا بهطور کارآمد استریل شوند
آب تصفیهشدهرا طبق دفترچهراهنمای کاربر بریزید. دستگاهرا خاموش کنید. زمانی کهاستریل کردن کامل شد، آن را خاموش کنید.
دفترچهراهنمای کاربر را چک کنید تا دستورالعمل را در مورد این کهچگونهبطری ها را میتوانید در داخل نگهدارید، بررسی کنید.
استرلیزهکنندههای الکتریکی بسیار کارآمدتر از روش های جوشاندن یا مایکروویو هستند کهاحتمال هر گونهاستدلال غلط انسانی را از بین میبرند.
روش اضافی:
استفادهاز نور UV:
نور UV میتواند بیشتر میکرو ارگانیسم هایی کهاز باکتری ها و ویروس ها تا جمعیت ها شکل میگیرند را بکشد. اگر چهاین روش نمی تواند شیشع شیر کودک شما را خراب کند، اما یک ابزار قابل حمل و سبک است کهمیتواند در هنگام سفر بهشما کمک کند.
همیشهزمانی کهاز مایعات داغ و یا جوش استفادهمیکنید آگاهباشید، بهخصوص اگر کودکان در خانههستند.
هرگز آن ها را بدون نظارت و یا در دسترس کودکان رها نکنید، تا حوادث یا جراحات را دور کنند.
مراقب باشید کهبا استفادهاز بخار برای استریل کردن، آن را بهاندازهآب جوش درست کنید و یا با آن اسپری بکنید.
مواد شیمیایی و راهحل های شیمیایی را در مکان هایی کهفراتر از دسترس کودکان قرار دارند، ذخیرهکنید.
اگر قبل از استفادهاز وسایلی کهاستریل نشدهاند، دست هایتان را بهطور کامل بشویید، خطر انتقال هر گونهمیکروب احتمالی از دست شما بهیک شیشهشیر تازهضدعفونی شدهوجود دارد.
این یک مسالهای است کهممکن است تمام تلاش های هماهنگ شما را خنثی کند و باید از آن اجتناب کرد.