
در گذشته، افرادی کهسعی در کاهش وزن و چربی داشتند، از خوردن چربی دوری میکردند. با این حال ، چربی رژیم غذایی از مزایای اصلی سلامتی است کهمیتواند بهروند کاهش وزن کمک کند. بهعنوان مثال، مقادیر مشخصی از چربی در رژیم غذایی بهشما کمک میکند تا احساس رضایت بیشتری داشتهباشید و شما را بهسمت یک برنامهغذایی کم کالری و سالم هدایت میکند. چربی ها همچنین عملکردهای مهمی در بدن دارند. یک برنامهتغذیهای مفید باید با در نظر گرفتن وزن و اهداف تناسب اندامتان شامل چربی های رژیمی هم باشد.
چربی مادهای حیاتی برای بدن و یکی از سهمادهی مغذی ای است کهبدن برای عملکرد صحیح بهآن نیاز دارد. چربی فقط مفید نیست، بلکهضروری نیز است.
چربی ذخیرهشدهدر بدن ما ( کهچربی بدن نام دارد ) در هنگام گرسنگی انرژی بدن را مهیا میکند و از اندام های حیاتی محافظت خواهد کرد. این چربی ها مانند عایق عمل کرده، بدن را گرم نگهمیدارند و از صدمات جلوگیری میکنند. برخی از چربی های غیر ضروری برای حفظ سلامت بدن الزامی هستند.
البتههمهچربی ها مزایای یکسانی ندارند. برخی از انواع چربی ها " چربی های سالم " محسوب شده، در حالی کهسایر چربی ها دارای سلامت کم تری هستند.
چربی چندتایی اشباع نشده
چربی چندتایی اشباع نشدهدر غذاهایی مانند انواع خاصی از ماهی ها (ماهی سالمون و ماهی قزل آلا )، آجیل و دانهها، اسیدهای چرب امگا 3 یافت میشود. مصرف زیاد غذاهای حاوی اسید های چرب امگا 3، در بعضی از شرایط سلامتی خاص، با کاهش خطر ابتلا بهبیماری قلبی عروقی و انواع خاصی از سرطان همراهاست.
چربی تک اشباع نشدهنوع دیگری از چربی است کهمزایای خاصی برای سلامتی دارد و چنانچهدر بخش تناسب اندام مجله اینترنتی فنجان میخوانید این چربی ها بیشتر از منابع گیاهی ( بادام ، آووکادو ، فندق ) تهیهمیشوند و معمولاً در دمای اتاق مایع هستند. از آنجا کهچربی های تک اشباع نشدهمیتوانند بهکاهش کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم در خون شما کمک کنند، انجمن قلب توصیهمیکند کهبهجای چربی اشباع شده، ازچربی های تک اشباع نشدهیا چندتایی اشباع نشدهدر رژیم غذایی خود استفادهکنید.
متخصصان بهداشت پیشنهاد میکنند کهمصرف چربی های اشباع شدهو چربی های ترانس را محدود کردهو یا از مصرفشان اجتناب کنید. این چربی ها ممکن است مشکلات زیادی برای سلامتی ما بهوجود بیاورد.
دستورالعمل های غذایی 2015-2020 نشان میدهد کهمصرف چربی اشباع در بزرگسالان کمتر از 10٪ کل کالری بدن است. چربی های ترانس ، کهاغلب در غذاهای حاضری فرآوری شدهیافت میشوند ، دیگر مجاز نیستند تا بهعنوان یک مادهغذایی مورد استفادهقرار گیرند، زیرا سازمان غذا و دارویی، دیگر مصرف آنها را برای بدن بی خطر تلقی نمی کند.
اگر در صدد کاهش کالری برای کم کردن وزن خود هستید، ممکن است فکر کنید محدود کردن مواد پرچربی مانند روغن های پخت و پز، آجیل یا آووکادو راهکار خوبی است. از آن گذشته، چربی نسبت بهکربوهیدرات ها یا پروتئین ها از کالری بیشتری در هر گرم برخوردار است اما کالری بهتنهایی کل داستان نیست.
دو دلیل مهم برای گنجاندن چربی در برنامهکاهش وزن وجود دارد.
چربی ها سیر میکنند :
چربی ها نسبت بهکربوهیدرات ها زمان بیشتری برای هضم شدن میخواهند و و در مدت زمان طولانی بهما احساس سیری میدهد.
بعد از خوردن یک وعدهغذایی متعادل با مقدار چربی طبیعی، کمتر تمایل بهخوردن میان وعدهپیدا خواهید کرد. بهعنوان مثال، خوردن غلات کم چرب همراهبا شیر بدون چربی برای صبحانهممکن است در اوایل روز کاری شما را دچار گرسنگی کند. در مقابل، انتخاب یک املت کامل یا یک تکهنان تست با آووکادو یا کرهبادام زمینی بهتر عمل کردهو تا زمان ناهار شما را سیر نگهخواهد داشت. این احساس سیر بودن میتواند بهشما کمک کند تا در اواسط صبح از رفتن بهسمت دستگاهخرید خوراکی کهاحتمالاً در آن غذاهای پرکالری و غیر سالم پیدا خواهید کرد، بپرهیزید.
خوردن غذاهای طبیعی چربی (مانند آووکادو ، آجیل ، زیتون ، ساردین و تخم مرغ ) با بی نیاز کردن شما از خوردن غذاهای کم چرب ( بهخصوص غذاهای کم فرآوری شدهو کم چربی ) بهمدیریت کاهش وزنتان کمک خواهد کرد. بافت چربی بههنگام جویدن غذا توسط ما، و اینکهچطور بهکندی در طول دستگاهگوارش ما حرکت میکند، بهمغز پیام میدهد کهاز یک وعدهغذایی رضایت بخش لذت بردهایم. نشان دادهشدهاست کهتنظیم میزان مصرف مواد غذایی حاوی چربی بیشتر و کربوهیدرات کمتر، باعث افزایش سطح لپتین میشود، لپتین هورمونی است کهبهمغز پیام میدهد ما بعد از خوردن غذا سیر شدیم.
توصیههای غلط برای پیروی از رژیم بدون چربی برای کاهش وزن، دیگر توصیههای تغذیهای صحیحی محسوب نمی شوند و میتوانند منجر بهپرخوری و افزایش احساس فقدان شوند. در عوض، در انتخاب غذاهای پرچرب با دقت فکر کنید و روی شناخت اندازهبخش درست کار کنید.
صرف یک وعدهکرهبادام زمینی فقط بهاندازهی دو قاشق غذا خوری است.
اگرچهلازم نیست همهچیزهایی را کهمیخورید اندازهگیری کنید، اما بهیاد داشتهباشید کهچربی کمتری برای سیر شدن لازم دارید. اگر در گذشتهخوردن چربی را کم کردهاید، ممکن است مدتی طول بکشد تا متوجهشوید کهبخش های کوچکتر و کم تری کافی هستند.
حتی زمانی کهاز روش های تهیهغذای سالم استفادهمیکنید، اضافهکردن مقدار کمی چربی برای طعم دادن میتواند ایدهخوبی باشد. همهچیز با مقداری کرهیا چند قطرهروغن زیتون بهتر میشود. ما بهطور طبیعی بیشتر تمایل بهخوردن غذاهای چرب داریم.
اگر اضافهکردن مقداری سس چرب و چیلی بهشما کمک میکند تا از یک سالاد تازهیا یک بشقاب سبزیجات تنوری لذت ببرید ، پس باید یک هماهنگی و سازگاری بین این دو قرار دارد. چربی بهبدن کمک میکند تا ویتامین های محلول در چربی را از سبزیجات جذب کردهو آنها را بهیک وعدهغذایی کامل (و خوشمزه) تبدیل کند. سبزیجات دست نخوردهباقی میمانند مگر اینکهکمی کرهبهآن اضافهشود ، پس دست بهکار شوید. بهترکردن طعم سبزیجات بهاین معنی است کهتمایل بیشتری بهخوردن آنها خواهید داشت.
جنبهی معکوس این مسئلهآن است که، محصولات بدون چربی غالباً حاوی قند اضافی برای جبران کمبود عطر و طعم هستند. سس سالاد و دسرهای بدون چربی بهاحتمال زیاد قند زیادی دارند. قند اضافی موجود در این محصولات آن ها را نسبت بههمتایان پرچربشان غیر سالم تر کردهاست .با این فرضیهکههر چهبدون چربی باشد سالم تر است، فریب نخورید.
در حالی کهمصرف مقداری چربی در رژیم غذایی شما از مزایای سلامتی شناختهشدهای برخوردار است، در مورد مزایای رژیم های غذایی دارای چربی زیاد، شواهد متفاوتی وجود دارد. رژیم های کتوژنیک در سال های اخیر بسیار محبوب شدهاند. کسانی کهاز این سبک خوردن پیروی میکنند، حدود 75٪ کل کالری خود را از چربی مصرف میکنند.
تحقیقات استفادهاز رژیم های کتو را برای مدیریت شرایط عصبی بدن حمایت میکند اما تحقیقات و بررسی ها ی بدست آمدهاز کاهش وزن با رژیم غذایی پرچرب نتایج متفاوتی نشان میدهد. بهعنوان مثال، برخی محققان خاطرنشان میکنند کهاین رژیم ها ممکن است پایدار نباشد چرا کهبسیاری از آن ها علائم منفی از جملهخستگی، ضعف، سرگیجه، سردرد و تحریک پذیری را بههمراهخواهند داشت.
برخی دیگر نگران تأثیر طولانی مدت بر سلامت قلب و دیگر پیامدها هستند.
سرانجام ، رژیم های کتوژنیک غذاهای دارای فیبر بالا و سایر مواد مغذی مهم را محدود میکنند.
مصرف چربی ، جذب بدن از مواد مغذی اساسی را بهبود میبخشد و کمک میکند تا احساس سیر بودن کنید و بهعنوان اندوختهای برای ذخیرهانرژی بکار میرود.
با سیگنال زدن نشانههای سیری ، چربی میتواند بهما کمک کند تا اشتیاقی بهخوردن قند نداشتهباشیم و بهیک روش پایدار برای غذا خوردن برسیم. در حالی کهممکن است برخی از افراد بهدلایل سلامتی نیاز بهپیروی از رژیم غذایی کم چربی داشتهباشند، رژیم های غذایی بدون چربی دیگر از نظر تغذیهای متعادل بهحساب نمی آیند.
بازگشت چربی های طبیعی بهوعدههای غذایی میتواند بخشی از یک شیوهزندگی سالم تر باشد.