منظور از قاچاق پوشاک، واردات و فروش غیرقانونی بدون رعایت مقررات مربوطه از طریق مرزها یا مجاری غیرقانونی است. این فعالیت غیرقانونی عواقب جدی برای جامعه و اقتصاد دارد. به گفته همیدریزو دهقانی نیا، سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، حجم قاچاق پوشاک در بازار کاهش چشمگیری داشته است.
بر اساس این گزارش، بر اساس آمار ارائه شده این میزان از 3.2 میلیارد دلار به حدود 1.5 میلیارد دلار کاهش یافته است. البته آماری که فعالان صنعت پوشاک با آن موافق نیستند و در جامعه شاهد آن هستیم عکس این موضوع را نشان می دهد، متاسفانه با افزایش قاچاق پوشاک و ورود محصولات بی کیفیت و ارزان به پوشاک داخلی. بازار. این صنعت آسیب جدی می بیند که منجر به کاهش تقاضا می شود، قیمت محصولات داخلی کاهش می یابد و مشاغل از بین می رود در ادامه این گزارش می خوانیم.
ارزش قاچاق پوشاک به کشور بسیار بیشتر از آمار منتشر شده است
مجید افتخاری، عضو هیئت مدیره اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان پوشاک ایران، در پاسخ به این سوال که آیا آمار نصف شدن قاچاق پوشاک صحت دارد یا خیر، گفت: دفتر تخصصی وزارت حراست. قاچاق پوشاک را 3.5 میلیارد دلار اعلام کرد، با این آمار اعلام شده چگونه می توان گفت که قاچاق پوشاک به نصف رسیده است؟! بخش عمده این قاچاق 3.5 میلیارد پوشاک را کالاهای بورسی تشکیل می دهد و حتی ارزش واقعی آن نیز آشکارا بسیار بیشتر از این ارقام است.
وضعیت جدید آوردن لباس به کشور
وی افزود: چین به تازگی واردات پوشاک به کشورمان را آغاز کرده است. قبل از شروع ویروس کرونا، چین اولین بازیگر واردات پوشاک به این کشور بود، اما پس از شیوع ویروس کرونا در جهان، بنگلادش و ترکیه جای چین را گرفتند و سهم زیادی در واردات داشتند. لباس کشورهای خارجی چین با نرخی باورنکردنی به این کشور کالا وارد می کند و حتی بسیاری از آنها هنوز وارد کشور نشده اند. به طور کلی می توان گفت در ماه های آینده قطعا چین بازیگر اصلی قاچاق پوشاک به این کشور خواهد بود.
یکی از اعضای هیات مدیره اتحادیه تولیدکنندگان نساجی و پوشاک ایران در پاسخ به این سوال که آیا افزایش میزان واردات پوشاک از چین به این کشور ارتباط سیاسی دارد یا خیر، گفت: خیر. ، پوشاک اصلاً موضوع سیاسی نیست، نکته اینجاست که برتری آن کشور در تولید پوشاک یا شرایطی که دارد باعث افزایش واردات پوشاک آن به کشور می شود. به طور کلی می توان گفت که پوشاک در بخش دولتی دخالتی ندارد و کاملا خصوصی محسوب می شود.
واردات پوشاک درجه دو از بنگلادش به ایران
افتخاری در خصوص واردات پوشاک چینی نوع 2 و 3 به کشور خاطرنشان کرد: متأسفانه در حال حاضر پوشاک تیپ 10 از بنگلادش وارد می شود و عملاً می توان گفت که از نظر کیفیت این لباس ها دست دوم و دست دوم هستند. لباس های باقی مانده و به جای این لباس ها نوع 2 و 3 چینی وارد شود. متاسفانه شاهد این هستیم که کیلو و تن کالا وارد کشور می شود و از نظر کیفی در زمره پوشاک اولیه و بی کیفیت قرار می گیرد. متاسفانه کنترلی در این زمینه وجود ندارد و از سال 2018 جلسات لازم متوقف شده است. بازار پوشاک کاملاً به دست قاچاقچیان افتاده است و میدان های فروش در واقع در دست بازار قاچاق است.
وی در ادامه بیان کرد: کسانی که در زمینه پوشاک چینی فعال هستند معمولا اجناس خیلی باکیفیت به ایران وارد نمی کنند و بیشتر افرادی که به دنبال خرید پوشاک باکیفیت هستند ترکیه را برای این کار انتخاب می کنند. انواع کالاها از چین وارد می شود، اما بزرگترین بحرانی که در بخش پوشاک داریم، کالاهای وارداتی از بنگلادش است. این محصول بی کیفیت از بنگلادش به صورت عمده و کیلویی وارد می شود و به صورت کیلویی در داخل کشور به فروش می رسد و متاسفانه کنترلی روی آن وجود ندارد. قاعدتاً باید نظارت بر قاچاق کالاهای وارداتی در منطقه ناجا ساماندهی شود، اما حدود 15 دستگاه دولتی باید برای مبارزه با قاچاق دست به دست هم دهند تا اقدامات لازم مانند سال 1397 انجام شود، اما متاسفانه مسئولان مربوطه در این زمینه منفعل هستند
یکی از اعضای هیئت مدیره اتحادیه تولیدکنندگان نساجی و پوشاک ایران در ادامه گفت: اگر بحث قاچاق پوشاک به درستی مطرح نشود، وضعیت بسیار پیچیدهتر و بدتر از وضعیت فعلی میشود، زیرا هزینههای زیادی را میطلبد. سهم بازار پوشاک داخلی