بازنشستگان از پیشنهاد دولت در دستورالعمل بودجه سال آینده انتقاد می کنند
آفتاب نیوز :
نگرانی دستمزدها از پیشنهاد دولت برای افزایش 20 درصدی دستمزدها در سال آینده؛ این نگرانی فقط برای کارمندان و مستمری بگیران زیر مجموعه های دولتی نیست. با آمدن وزرای دولت به میز بحث شورای عالی کار با رقم افزایش دستمزد در بودجه سالانه، رقم افزایش 20 درصدی دستمزد می تواند قدرت چانه زنی کارگران برای 1403 دستمزد را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
حقوق کارکنان دولت در سال جاری تنها 20 درصد افزایش یافته است، در حالی که در ابتدای سال شاخص های تورم از تورم نقطه به نقطه تا تورم سالانه حدود 50 درصد بود. این در حالی است که دولت در لایحه بودجه سال 1402 افزایش دستمزد کارگران و مستمری بگیران زیر مجموعه خود را تنها 20 درصد محاسبه کرد و نمایندگان مجلس نیز این تعداد اندک را افزایش ندادند. بودجه 1402 با رقم ثابت 20 درصد افزایش حقوق تصویب و تکمیل شد.
علاوه بر این، در مذاکرات دستمزد 1402 کارگر، دولت بر افزایش 20 درصدی اصرار داشت تا آن را با کارمندان دولت همسو کند و نوعی برابری حقوق را فراهم کند. این تعهد مورد انتقاد قرار گرفت. سطح حقوق کارمندان دولت بسیار بالاتر از کارگران است و در عین حال کارمندان دولت دارای امتیازات و مزایایی هستند که اکثر کارگران حتی خواب هم نمی بینند!
اما دولت با موافقت کارفرمایان کنترل کامل میز مذاکره ۱۴۰۲ را در دست گرفت و پس از چند ساعت مذاکره بر روی رقم ۲۳ درصد برای سایر سطوح و ۲۷ درصد برای حداقل کارگران استقرار یافت. در عین حال تورم اعلامی بانک مرکزی بیش از 47 درصد و سبد بسیار ناچیز خانوار محاسبه شده توسط گروه کارگری بیش از 18 میلیون تومان بوده است. در نهایت حداقل حقوق و مزایای کارگران یعنی یک سوم دستمزد روزانه و حدود 9 میلیون تومان تعیین شد.
امسال همه چیز با همان 20 درصد لایحه بودجه و اصرار دولت بر اجرای آن شروع شد اما آیا سال آینده هم همینطور خواهد بود؟ اکنون که نرخ دستمزد کارگران از مرز 25 میلیون تومان گذشته است و مشخص است که دولت حاضر به ترمیم دستمزدها در نیمه سال نیست، آیا افزایش دستمزد سال 1403 همچنان حدود 20 درصد خواهد بود؟
ناگفته نماند که نارضایتی در بدنه دولتی و کارمندان از ریزه کاری های پس از افزایش حقوق وجود دارد. بازنشستگان کشوری در مقابل دفاتر صندوق بازنشستگی کشوری در شهرهای مختلف تجمع کردند. می گویند حقوقمان را به خط فقر برسانیم چرا باید بعد از سی سال نیمی از خط فقر را داشته باشیم؟
اکنون پیشنهاد دولت در سند 1403 این نگرانی ها را افزایش داده است. محتوای بخشنامه بودجه سال آینده که از سوی سازمان برنامه و بودجه برای تهیه پیش نویس قانون بودجه 1403 به دستگاه های اجرایی ارسال شده است، نشان از میزان رشد ضریب ریال دولتی دارد. 20 درصد دستمزد کارگران محاسبه می شود. هرچند این عدد دقیق نیست، اما از آنجایی که مبلغ آن بسیار ناچیز است، باز هم افزایش اندک در مجلس نمی تواند مشکل حقوق بگیران را حل کند.
17 مهرماه رمضانعلی سنگدوینی، عضو هیئت رئیسه کمیسیون تلفیق قانون هفتم توسعه تاکید کرد: شورای اسلامی و دولت در اجرای برنامه هفتم بر افزایش حقوق بازنشستگان به توافق رسیده اند. طرح توسعه گفت: طبق مصوبه دولت، حقوق کارمندان دولت در سال آینده ممکن است 20 نفر باشد که درصد افزایش برای کارمندان و مستمری بگیران متفاوت است.
اما باید پرسید راه حل دیگر نمایندگان برای بازنشستگان برای برابری مجدد چیست؟! اصلاً همسان سازی در چند سال اخیر چه آورده است، چرا قانون، عبارت دقیق قانون در مورد افزایش حقوق اجرا نمی شود؟
زهرا. م. او مستمری بگیر صندوق ارتش است و با حقوق حداقل 9 میلیون تومان زندگی می کند. او مستاجر است و دو نوه کوچک دارد. درباره پیشنهاد دولت در بخشنامه بودجه و امیدهایی که نمایندگان مجلس همچنان می دهند؛ وی می گوید: با افزایش 20 درصدی، سال آینده حقوق ماهیانه من به 11 میلیون هم نمی رسد. امسال و پارسال تورم بیش از 100 و حتی 150 درصد بود فکر کنم همسان سازی را اجرا کردند پس حقوق من چقدر می شود؟ بالاخره 11 میلیون و 500 هزار ابر!
او می افزاید: آمار مهم نیست، در زندگی می بینم که همه چیز دو سه برابر شده است. اجاره همان خانه را ببینید; امسال مالکان اجاره بها را بیش از 50 یا 60 درصد افزایش دادند. وظیفه امثال من چیست؟ چند سالی است که بعد از سکونت در شرق تهران در اسلامشهر زندگی می کنم. اینجا دیگه نمیتونم خونه اجاره کنم، پیر شدم کجا برم تو باغ کمپ بزنم؟!
نه تنها بازنشستگان دولتی نگران هستند که وضعیت مالی آنها از ابتدای پاییز آینده بدتر شود. مروتی، کارگر بازنشسته گفت: فراموش نکرده ایم که دولت طی چند سال گذشته چگونه باید حقوق همه مستمری بگیران را افزایش دهد. وی گفت: با افزایش 20 و حتی 30 درصدی دستمزدها همچنان دستمزد ما به نصف خط فقر نمی رسد. واقعا باید چیکار کنیم؟
او معتقد است؛ تساوی بیهوده است و هیچ کاری برای بازنشستگان ندارد. این فقط یک وعده در خرمنگاه است که با آن قانون شکنی می کنند.
حقوق، به ویژه مستمری بگیرانی که در دوران پیری جایی برای رفتن ندارند و نمی توانند کار جدیدی را شروع کنند، از حقوق بازنشستگی خود ناراضی هستند. اگر کمی در شهر قدم بزنیم، سالخوردگانی را می بینیم که در این گروه سنی تردد می کنند یا تلخ تر، پیرزن هایی که در حاشیه خیابان یا راهروهای مترو دستفروشی می کنند. نکته اینجاست که این حق این افراد نیست و پیشنهاد 20 درصدی هم کمکی نمی کند.